Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017.(V.30.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól.

Hatályos: 2017. 09. 29- 2017. 10. 25

Szuha Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló  2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések

1.§ E rendelet alkalmazásában

1. állandó partnerek: a szuhai bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok, Szuha Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) érintett szervei és az állami közutak kezelője,

2. eseti partnerek: a Nógrád megyei kamarák, a szuhai székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezetek, érdekképviseleti szervek, civil-és vallási közösségek, valamint intézmények (a továbbiakban 1. és 2. pont együtt: partnerek)


2.§ (1) E rendelet hatálya a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi rendelet, valamint a településképi arculati kézikönyv készítése és módosítása – a (2) és a (3) bekezdésben meghatározott körben történő – partnerségi egyeztetésre terjed ki.

(2)A településfejlesztési koncepció és az integrált településfejlesztési stratégia partnerségi egyeztetése a partnerekre terjed ki.

(3)A településrendezési eszközök, a településképi rendelet, valamint a településképi arculati kézikönyv partnerségi egyeztetése az állandó partnerekre terjed ki.

  1. A partnerek tájékoztatásának módjai és eszközei

3.§ (1) A partnerek tájékoztatását az önkormányzat az alábbi módokon és eszközökkel teszi meg:

a) önkormányzat honlapján (www.szuha.hu) közzétett hirdetménnyel

b) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen közzétett hirdetménnyel és

c) lakossági fórumon.

(2) Az önkormányzat legalább 8 nappal korábban tájékoztatja a partnereket az előzetes, a munkaközi és a záró szakaszban meghozandó önkormányzati döntés előtt.

(3) Az előzetes szakasz során a 3.§ (1) bekezdés a)-c) pontjai szerint közzétett hirdetmény ismerteti az eljárás tárgyát, megindítását, a tájékoztató elérhetőségét, az eljárás módját és a véleményezés módját és határidejét.

(4) A munkaközi szakaszban a 3.§ (1) bekezdés a)-c) pontjai szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezés módjáról és annak határidejéről.


(5) Lakossági fórum esetén annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesítést közzétenni. A lakossági fórumról készült emlékeztetőben írásban  rögzíteni kell a javaslatokat és észrevételeket.

(6) Amennyiben nincs lakossági fórum a partnerek az észrevételeket, javaslatokat a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül írásban tehetik meg az önkormányzati hirdetményben megjelölt címre.

  1. A javaslatok, véleményekmegadásának módja és határideje,

dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4.§ (1) A partnerek a javaslatukat, véleményüket írásban papír alapú levélben vagy a tájékoztatásban megadott elektronikus címre küldött levélben, a megadott határidőn belül tehetik meg.

(2) Az elfogadott javaslatok, vélemények az elkészült dokumentációval, közgyűlési döntésekkel együtt irattárba, majd az ügytípustól függően vagy selejtezésre vagy a nem selejtezhető kategóriában megadott idő után levéltárba kerülnek.

(3) Az el nem fogadott javaslatokra, véleményekre vonatkozóan megtárgyalás és egyezségre jutás céljából írásbeli levelezés vagy írásban rögzített szóbeli egyeztetés történik.

(4) A partnerségi egyeztetés összes anyaga a közbenső és záró testületi döntésekben írásos formában, elektronikus adathordozóra mentve kerül rögzítésre.

  1. A nyilvánosságot biztosító intézkedések

5.§ Az elfogadott településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi rendelet, valamint a településképi arculati kézikönyv széleskörű nyilvánosságát biztosító intézkedések:

a) a képviselő testület nyilvános ülésen tárgyalja az elfogadásra beterjesztett anyagot, melyről hangfelvétel készül,

b) a jogszabályoknak megfelelő hatályba lépési intézkedéseket követően a képviselő-testületi döntés és a mellékelt dokumentum az önkormányzat honlapján elérhetővé válik.

  1. Záró rendelkezések



  1. Ez  rendelet 2017. június 1-én lép hatályba.