Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII.13.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 16/2017. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 14- 2021. 07. 15

Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 16/2017. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Szuha Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdéseiben foglalt feladatkörében eljárva, a településkép védelméről szóló 13/2017. (XII. 28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A településkép védelméről szóló Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelete 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester – a nyilvántartott műemléki értéket vagy műemléket érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével – településképi bejelentési eljárást (a továbbiakban: bejelentési eljárás) folytat le,

  • a) építmények rendeltetésének módosításához vagy rendeltetési egysége számának megváltoztatásához (a továbbiakban együtt: rendeltetésváltoztatás),
  • b) és a reklámok, illetve reklámhordozók elhelyezéséhez.”

(2) A településkép védelméről szóló Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelete 29. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A polgármester – a nyilvántartott műemléki értéket vagy műemléket érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével – bejelentési eljárást folytathat le az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendeletben építési engedélyhez nem kötött, épületeket és kerítéseket érintő mindenféle építési tevékenységek megkezdéséhez.”

2. § (1) A településkép védelméről szóló Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelete 30. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A településkép védelméről szóló Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelete 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bejelentéshez a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki tervet, továbbá rendeltetésváltoztatás esetén a településrendezési eszközök rendeltetésekre vonatkozó követelményeinek való megfelelést igazoló dokumentációt kell mellékelni.”

(3) A településkép védelméről szóló Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelete 30. § (3) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) A településkép védelméről szóló Szuha Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017.(XII.28.) önkormányzati rendelete 30. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Ha a rendeltetésváltozás megfelel a helyi építési szabályzatban foglalt követelményeknek, a polgármester kérelemre - az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából - 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, valamint az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról és új rendeltetéséről, valamint az építmény rendeltetési egységei számának megváltozásáról és az új rendeltetésszámáról.”

(A bejelentés tartalmazza:)

  • „e) az építési tevékenység elvégzése, a rendeltetésváltoztatás megvalósítása vagy a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének tervezett időtartamát.”

(A polgármester a bejelentést követő 15 napon belül hatósági határozatban
megtiltja az építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó elhelyezését vagy rendeltetésváltoztatás megkezdését, és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés)

  • „bb) a tervezett építési tevékenység vagy rendeltetésváltoztatás nem illeszkedik a településképbe, vagy nem felel meg a településképi és rendeltetésváltoztatás esetén a településrendezési eszközben foglalt követelménynek, reklámhordozó elhelyezése esetén nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.