Endrefalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 08. 01

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő - testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 6/2021 (VII.12.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) területi és személyi hatályát megállapító rendelkezés.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 6. § (1) bekezdése szerint az önkormányzati rendelet területi hatálya a helyi önkormányzat közigazgatási területére terjed ki, míg a Jat. 6. § (2) bekezdésének b) pontja szerint önkormányzati rendelet esetében a helyi önkormányzat közigazgatási területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

A 2. §-hoz

A jogszabályi hierarchia érvényre juttatása, valamint a kettős értékelés elkerülése érdekében az Ör. nem szankcionálja azokat a cselekményeket, amelyeket más, magasabb szintű jogszabály szankcionálni rendel.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

A jogbiztonság megteremtése érdekében lefektetett eljárási szabályok.

Az Ör. 3. § (2) bekezdésének az eljárás megindításának határidejét korlátozó rendelkezései szintén a jogbiztonság megteremtését célozzák.

Az Ör. 4. § (1) bekezdésében meghatározott maximális bírság - mértékek megállapításával elkerülhető a korlátlan mérlegelés, ugyanakkor elegendő rugalmasságot biztosít a különböző élethelyzetek értékelésére.

Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz

Az Ör. második részének első pontjában kaptak helyet a köztisztaság védelmét sértő magatartások. Ezen magatartások megvalósulásuk esetén szükségtelenül zavarják Endrefalva Község lakosságát, különösen a magatartás megvalósulási helyének szomszédságában élőket.

A rendelkezések egy betartható, nem túlzó minimális elvárást fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a közterületek és a magán ingatlanok kulturált, egészséges állapota fenntartható legyen, az ott fennálló állapot mások egészségét, vagyonát ne veszélyeztesse.

A 7. §-hoz és a 8. §-hoz

A közterület használatának rendjét sértő magatartások, valamint a szeszesital közterületen való fogyasztásának szankcionálási lehetőségének célja, hogy senki se korlátozhasson másokat a közterület jogszerű használatában.

A 9. §-hoz

A temető használatának rendjét sértő magatartások, amely a halottjainkra való méltó megemlékezés feltételeit hivatottak védeni.

A 10. §-hoz

Hatálybaléptető rendelkezés, mely szerint 2021. augusztus 1-től kell a rendelkezéseket alkalmazni. Így a lakosok számára biztosításra kerül a megfelelő felkészülési idő.