Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról való rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól

Hatályos: 2013. 03. 28- 2020. 09. 30

Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (III. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról való rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól

2013.03.28.

Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) és (2) bekezdésének felhatalmazása alapján, tekintettel a 38. cikk (1) és (2) bekezdésére, és Magyarország helyi önkormányzataitól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdése, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 1. § (1) bekezdésének valamint az 5. § rendelkezéseinek figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselőtestületre, a Ságújfalui Közös Önkormányzati Hivatal Karancssági Kirendeltségére (továbbiakban: Hivatal), valamint az önkormányzat fenntartásában önállóan működő intézményekre terjed ki.

(2) E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonra, a tulajdonjog megszerzésére és elidegenítésére, a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi és használati jogok gyakorlására, valamint az önkormányzat tulajdonában vagy használatában lévő vagyonnal kapcsolatos gazdálkodásra, fejlesztésre.

Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Karancsság Község Önkormányzatának vagyonát az ingatlan és ingó vagyontárgy, továbbá az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog alkotja.

(2) Az önkormányzat vagyonának része az önkormányzati tulajdonban lévő és a könyvvezetésről szóló jogszabályok szerint nyilvántartott:

a) az ingatlan-nyilvántartásban az önkormányzat kizárólagos, vagy résztulajdonaként nyilvántartott ingatlan;

b) a befektetett eszközök közé tartozó tárgyi eszközök (gépek, berendezések és felszerelések, járművek és beruházások);

c) a befektetett eszközök közé tartozó immateriális javak, ezen belül a vagyoni értékű jogok (bérleti jog) és a szellemi termékek (szerzői jogvédelemben részesülő termék);

d) a befektetett eszközök közé tartozó részesedés (részvény, üzletrész), illetve az adott kölcsön;

e) a forgóeszközök közé tartozó, az önkormányzat pénzeszközeiből vásárolt, de még fel nem használt készlet;

f) az önkormányzatot megillető, elismert követelések;

g) pénzeszközök (a pénzintézetnél vezetett elszámolási vagy más rövid lejáratú számlán lévő betétnek az a része, amely az önkormányzatot jog szerint megilleti, és az önkormányzatot megillető készpénz)

3. § (1) Az önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

(2) Az önkormányzat törzsvagyonába tartozik a 2. §. (2) bekezdésének a), b), c), e) pontjaiban felsorolt olyan tulajdon, amely közvetlenül kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását vagy a közhatalom gyakorlását szolgálja.

(3) Az önkormányzat törzsvagyonába a kizárólag önkormányzati tulajdonban álló vagyont e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat törzsvagyonába tartozó korlátozottan forgalomképes ingatlanokat e rendelet 2. számú melléklete, míg az ingóvagyont a Hivatal könyvviteli nyilvántartása tartalmazza.

(5) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak:

a) zálogjoggal, jelzálogjoggal nem terhelhetőek;

b) vállalkozási célra nem használhatóak;

c) használati joggal, bérleti vagy haszonbérleti joggal a képviselő-testület külön döntése szerint terhelhetők.

(6) Az önkormányzat törzsvagyonába nem tartozó üzleti vagyontárgyait a Hivatal számviteli szabályzata szerinti analitikus nyilvántartás tartalmazza.

(7) A törzsvagyon körébe nem tartozó vagyon a képviselő-testület eltérő rendelkezéséig forgalomképes.

(8) Az önkormányzat tulajdonában lévő pénzvagyont (készpénzt, bankszámla követelést, egyéb követelést) az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletében meghatározott felhalmozási célnak megfelelően a felhasználáskor kell a törzsvagyonba vagy az egyéb vagyonba sorolni.

A tulajdonosi jog gyakorlása

4. § (1) A képviselő-testület a tulajdonjog egyes részjogosítványainak gyakorlásával a Közbeszerzési Bizottságot, a polgármestert, a Hivatalt, illetve az önállóan működő intézményeket e rendeletben meghatározottak szerint bízza meg.

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozik :

a) az önkormányzati vagyon törzsvagyonba sorolása, illetve a törzsvagyon átminősítése,

b) az önkormányzati vagyon intézményi használatba adása, a használatba adott vagyon elvonása,

c) az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok értékesítésre történő kijelölése, értékesítése, cseréje, az ingatlanok megterhelése,

d) az önkormányzati tulajdonba kerülő ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog megszerzése,

e) az ingatlanok, és az ingatlanok vagyoni körén kívüli vagyontárgyak beszerzése 500.000- Ft egyedi bruttó értékhatár felett.

(3) A polgármester hatáskörébe tartozik:

a) az átmenetileg szabad pénzeszköz időleges (egy évnél nem hosszabb) lekötésére vonatkozó döntés, ha az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletben a képviselő-testület ettől eltérően nem rendelkezik,

b) az önkormányzat nevében történő olyan vagyoni kötelezettségvállalás, amelyre a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében fedezetet biztosított,

c) az önkormányzat öröklése, vagy megajándékozása esetén a vagyon elfogadására, illetve átvételére vonatkozó döntés,

d) az ingatlanok, és az ingatlanok vagyoni körén kívüli vagyontárgyak beszerzésének engedélyezése az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletben jóváhagyott előirányzat terhére 500.000,- Ft egyedi bruttó értékhatárig,

e) az önkormányzati ingatlanok karbantartási munkáinak engedélyezése, az ehhez szükséges műszaki ellenőrzés elrendelése az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletben jóváhagyott előirányzat terhére.

(4) A Hivatal és az önállóan működő intézmények hatáskörébe tartozik:

a) az ingatlanok vagyoni körén kívüli, de az éves költségvetésében jóváhagyott vagyontárgyak beszerzése,

b) az intézmény működtetésébe tartozó ingatlanok karbantartási munkáinak engedélyezése az éves költségvetésében engedélyezett előirányzata terhére.

A vagyonnal való rendelkezés szabályai

5. § (1) Építési beruházásnál és felújításnál, tárgyi eszköz beszerzésénél a vállalkozót (szállítót) több – legalább három – ajánlattevő közül kell kiválasztani.

(2) Az egyszerű közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések tekintetében a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek figyelembevételével az önkormányzat közbeszerzési szabályzatát kell alkalmazni.

6. § (1) az önkormányzat vagyonát úgy kell használni és működtetni, hogy az, értékének megőrzése és gyarapítása mellett a helyi lakosság egészének érdekét szolgálja.

(2) A Hivatal és az önállóan működő intézmények a használatukban lévő önkormányzati ingatlanvagyon karbantartásáról az állagmegóvás érdekében szükséges módon kötelesek gondoskodni.

(3) Az önkormányzati vagyont 500.000,- Ft értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát csak nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján, a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.

(4) Az önkormányzat csak az alábbi esetekben mondhat le részben, vagy egészben követeléséről:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében,

c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,

d) a követelés kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyított,

e) a követelés igazoltan csak veszteséggel (aránytalan költségráfordítással) érvényesítheti.

(5) A képviselő-testület az (4) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel az öt év óta fennálló 20.000,- Ft értékhatár alatti behajthatatlan követelések törlését elrendeli.

7. § (1) Az önkormányzat vagyonáról a mindenkor hatályos jogszabályok előírásainak megfelelő nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) Az önkormányzati vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóhoz (zárszámadáshoz) összesített adatokkal az önkormányzatnak be kell mutatni, amelyben szerepeltetni kell az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket is.

(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat az Önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 6.) kormányrendelet előírásai szerint kell nyilvántartani.

(4) Az ingatlanvagyon-katasztert a Hivatal vezeti. Ezzel kapcsolatos feladata az ingatlanokra vonatkozó tulajdonjog, vagy a használat jogának, valamint az ingatlanokra vonatkozó tények és adatok változásának földhivatali bejegyeztetése, továbbá az ingatlanokra vonatkozó adatok, illetve azok változásainak kataszteri nyilvántartása.

(5) Az önkormányzati vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.

8. § (1) Az önkormányzat:

a) korlátolt felelősségű társaságban üzletrészt, részvénytársaságban részvényt szerezhet, vagy ilyen gazdasági társaságokat alapíthat;

b) befektetésként értékpapírt vásárolhat.

(3) Gazdasági társaságban, közhasznú társaságban az önkormányzat tulajdonosi képviselőjét a képviselő-testület jelöli ki.

(4) Az önkormányzat által alapított gazdasági társaság helyzetéről a tulajdonosi jogok gyakorlásával megbízott polgármester évente köteles beszámolót készíteni.

9. § (1) Ajándékozás, öröklés, adásvétel vagy más jogcímen tulajdonjogot csak az önkormányzat szerezhet.

(2) Ingatlan tulajdonjogának megszerzésekor az ingatlan- nyilvántartásban a tulajdonjogot Karancsság község önkormányzata számára kell bejegyeztetni.

(3) Ajándékként, örökségként nem fogadható el olyan vagyontárgy amelynek ismert terhei elérik, vagy meghaladják annak értékét.

10. § (1) Az önkormányzati vagyon fejlesztése e rendeletben, illetve más jogszabályban meghatározott szabályok szerint végezhető.

(2) A fejlesztést javasoló véleményező szerv a Közbeszerzési Bizottság.

(3) A Közbeszerzési Bizottság (2) bekezdés szerinti feladata:

a) általánosságban az önkormányzati vagyongyarapodás elősegítése,

b) közbeszerzési eljárás kezdeményezése,

c) építési beruházások terveztetésének előkészítése,

d) tervezési, lebonyolítói, kivitelezői ajánlatok bekérése versenytárgyalás útján,

e) a beruházási és felújítási ajánlatok véleményezése, javaslattétel a képviselő-testületi döntésre,

f) pályázatok elbírálása, javaslattétel a vállalkozó kiválasztására,

g) a tárgyhoz kapcsolódóan szükséges szerződések előkészítése,

h) a fejlesztési cél meghatározása érdekében fejlesztési program készítése.

(4) A végrehajtás a polgármester és a Hivatal feladata.

11. § E rendelet alkalmazásában:

a) fejlesztés: az önkormányzati vagyon értékét növelő beruházás és felújítás;

b) beruházás: a tárgyi eszközök beszerzése, épület (építmény) létesítése, meglévő tárgyi eszköz vagy épület bővítése, a rendeltetésének megváltozásával összefüggő átalakítása, valamint e feladatokkal összefüggő kiegészítő tevékenység;

c) felújítás: a tárgyi eszköz (gép, műszer, berendezés, felszerelés, jármű épület, építmény, stb.) egészére, illetőleg egy vagy több főszerkezetére kiterjedő olyan általános javítási munka, mely az eredeti állapotot megközelítőleg vagy teljes egészében helyreállítja;

d) karbantartás: a tárgyi eszközön terv szerint végzett olyan javítási munka, mellyel a tárgyi eszköz rendeltetés szerinti használati idejének csökkenése megelőzhető.

Záró rendelkezések

12. § E rendelet kihirdetés követő napon lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzati vagyonról való rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 11/2005. (VI. 9.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.