Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (X. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 19

Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (X. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.19.
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól
Általános indokolás
Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testülete sikeresen pályázott a Belügyminiszter által kiírt, a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 9. 2.2.1. pontja szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra. Az önkormányzat részére 270 erdei köbméter keménylombos tűzifa vásárlására nyílik lehetőség. A szociális rászorultság és igénylés feltételeit önkormányzati rendeletben szükséges szabályozni. A szociális célú tűzifára való jogosultság megállapítása során előnyben kell részesíteni az aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, illetve települési támogatásban, – elsősorban a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülőket, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családokat. Az önkormányzatnak költségvetésében biztosítani kell a tűzifa szállítás költségét.
A szociális célú tűzifa támogatás nyújtása a rászorulók részére nagy segítséget jelent, növeli a családok szociális biztonságát.
A jogszabály indokolásának az Indokolások Tárában történő közzététele a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (IIl. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján szükséges.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját, hatályát és a rendeletben használt fogalmakat határozza meg.
A 2. §-hoz
A támogatási feltételei, jogosultak köre kerül meghatározásra.
A 3. §-hoz
A támogatás megállapítása iránti eljárást, az igénylés feltételeit és a döntésre való felhatalmazást tartalmazza.
A 4. §-hoz
A hatályba léptető és a hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.