LitkeKözség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(VI.29.) önkormányzati rendelete

Litke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (VI.29.) önkormányzati rendelete a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2016. 06. 30

Litke Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi civil szervezetek támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja, alapelvei


1.§


A rendelet célja, a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek helyi társadalmi szerepvállalásának elősegítése, az önkormányzattal való jó együttműködés előmozdítása érdekében, az egyesülési jogról a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény előírásainak megfelelően szabályozza a helyi civil szervezetek támogatását.

2. §


Litke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok önszerveződő közösségei (továbbiakban civil szervezetek) végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

3. §


Az 1. §‑ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően – keretet állapít meg a civil szervezetek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, a civil szervezetek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében bevezeti a pályázati rendszert, melynek feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletében szabályozza.

4. §


 E rendelet alkalmazásában


a) önszerveződő közösség / civil szervezet az a bíróság által bejegyzett vagy nyilvántartásba vett társadalmi szervezet, alapítvány, érdekvédelmi szervezet, amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel rendelkezik.

     b) nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete.

c) közérdekű feladatot lát el az olyan civil szervezet, amely az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásában vesz részt vagy azt segíti.

A pályázatok benyújtása


5. §


 (1) A civil szervezet pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban, az 1. számú mellékletben szereplő Pályázati Adatlapon a Mihálygergei Közös Önkormányzati Hivatal Litkei Kirendeltségén kell benyújtani évente legkésőbb a költségvetési rendelet elfogadását követő 30 napon belül.


       (2) A pályázathoz csatolni kell:

       a) a civil szervezet  bírósági bejegyzéséről szóló végzést;

    b) a civil szervezet alapszabályát vagy működésének egyéb alapdokumentumát;

c) amennyiben a civil szervezet az előző évben is részesült támogatásban, az előző támogatás felhasználásáról szóló bizonylatok fénymásolatát;

d) a civil szervezet által tervezett program teljes költségvetését, annak részeként a pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve.


  (3) Amennyiben a civil szervezet korábban már részesült támogatásban, a (2) bekezdés a)–b) pontokban felsorolt  dokumentumok benyújtása mellőzhető abban az esetben, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e    dokumentumok tartalmát illető változás nem történt.


(4) A civil szervezet rendkívüli pénzügyi támogatása iránti pályázatokat az igény felmerülését követően az (1) bekezdés szerint kell benyújtani.

A beérkezett pályázatok véleményezése


6. §


(1) A beérkezett pályázatokat – a pályázati határidő elteltét követő 15 napon belül – a Képviselő-testület megvizsgálja.

      A vizsgálat különösen arra terjed ki, hogy
a) a civil szervezet tevékenysége mennyiben közérdekű, illetőleg a támogatásban részesítendő célkitűzés a köz javát mennyiben szolgálja és szakmai szempontból mennyiben megvalósítható;
b) a civil szervezet az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e;
c) a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;
d) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;
e) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.

 (2) A Képviselő-testület eljárása során köteles vizsgálni, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e a 5. §. (2) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított 5 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.

A pályázatok elbírálása


7. §


(1) A pályázatok képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik.


(2) Az előterjesztést úgy kell elkészíteni, hogy abból a képviselők számára világos legyen a támogatás iránti kérelem tárgya.


(3) A pénzügyi támogatások megállapítása során a képviselő-testület előnyben részesíti azt a közérdekű feladatot ellátó önszerveződő közösséget, amely tevékenységét a sport, a kultúra vagy a közbiztonság területén fejti ki.


(4) A pályázatok elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.


(5) A pályázatok elbírálásáról a képviselő-testület - a beérkezési határidőt követő - soron következő  ülésén dönt.


(6) A képviselő-testület kedvező döntése esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban és a pályázóval kötött megállapodásban meg kell jelölni a támogatás felhasználásának végső időpontját, továbbá azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet. A támogatás felhasználására nyitva álló határidő lejártát követően a fel nem használt támogatás összegét a pályázó köteles visszafizetni. Erre a megállapításról szóló határozatban és a pályázóval kötött megállapodásban a pályázó figyelmét fel kell hívni.


(7) A képviselő-testületi döntés pályázókkal történő közléséről és a támogatási megállapodás megkötéséről a polgármester gondoskodik.

8. §


 (1) A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg hozzájárult.

9. §


(1) Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az a civil szervezet

a) amely az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelően számolt el;

b) az előző évben kapott támogatást – a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

10. §


A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás kifizetéséről a döntést követő 15 napon belül a gazdálkodási előadó a civil szervezet folyószámlájára történő átutalással vagy házipénztárából gondoskodik.

11. §


 (1) A civil szervezet a kapott pénzügyi támogatás felhasználásáról köteles elszámolni. E kötelezettségének

a) konkrét időponthoz kötött támogatási cél megvalósulását követő 30 napon belül vagy

b) folyamatos támogatási igény esetén a tárgyévet követő év január 31-ig írásban köteles eleget tenni.


(2) Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló bizonylatok másolatának benyújtásával teljesíthető.


(3) Az előző évi elszámolások elfogadásáról a Képviselő-testület a tárgyévre benyújtott pályázatok elbírálásakor dönt.

Egyéb rendelkezések


12. §


(1) A civil szervezet részére megállapított pénzügyi támogatás összegét, valamint annak célját az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


(2) Ugyancsak közzé kell tenni azt, hogy a kapott támogatással a civil szervezet e rendelet előírásainak megfelelően számolt-e el, s a felhasználás milyen célra történt.


(3) A közzétételről a polgármester gondoskodik. A közzététel határideje a 11. § (3) bekezdése szerinti döntést követő 30 nap.

A rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezések


13. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




                                      Vámos Zoltán                                                     Mészáros Zoltán
                                      polgármester                                                              jegyző

Mellékletek