LitkeKözség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(VI.14.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségeken kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 06. 15- 2021. 01. 31

Litke Község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2017. (VI.14.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségeken kívül, valamint hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól és díjairól



Litke Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §- ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. Hivatali munkaidő: Mihálygergei Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.
  2. Hivatali helyiség: 3186 Litke, Kossuth út 31. szám alatti házasságkötő terem.
  3. Többletszolgáltatás: a házasság kötés munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli bonyolítása.


2.§


(1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet annak bejelentésével egyidejűleg az anyakönyvvezető útján az önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani.

(2) A hivatali munkaidőn túli, valamint a hivatali helyiségen túli házasságkötés engedélyezése iránti kérelemnek tartalmaznia kell, hogy e rendelet 4. §-ában meghatározott többletszolgáltatási díjat a felek megfizetik, továbbá a hivatali helyiségen kívül házasságkötésre irányuló kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételeket biztosítják. Az engedélyezés előtt az anyakönyvvezető a feltételek meglétét ellenőrizheti.



3.§


(1) Hivatali helyiségben, vagy hivatali helyiségen kívüli házasság kötést hivatali munkaidőn túl pénteken 14.00 és 19.00 óra között, szombaton 9.00 és 19.00 óra között lehet lebonyolítani.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett házasságkötésre, annak lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


4.§


(1) A hivatali helyiségben, munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításának többletszolgáltatási díja 20.000 Ft.

(2) A hivatali helyiségen kívüli, munkaidőben vagy munkaidőn túl történő házasságkötés lebonyolításának többletszolgáltatási díja egységesen 20.000 Ft.

(3) A rendelet 4. § (1) és (2) bekezdéseiben meghatározott díjból 50 % kedvezményt biztosít az önkormányzat a házasulóknak, amennyiben mindketten vagy a házasuló felek egyike (legalább három hónapja) litkei lakóhellyel rendelkezik.


5.§


(1) A rendelet 4. §-ának (1) bekezdésében meghatározott többletszolgáltatási díj összegéből a közreműködő anyakönyvvezetőt nettó 10.000 Ft díjazás illeti meg.

(2) A rendelet 4. §-ának (2) bekezdésében meghatározott többletszolgáltatási díj összegből közreműködő anyakönyvezetőt nettó 10.000 Ft díjazás illeti meg.

(3) Az anyakönyvvezetőt évente ruházati költségtérítés illeti meg melynek mértéke a mindenkor hatályos köztisztviselő illetményalap összege.


6.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően bejelentett házassági szándék esetén kell alkalmazni.





                        Vámos Zoltán                                                            Mészáros Zoltán

                        polgármester                                                                       jegyző