LitkeKözség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019.(XI.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2019. 11. 29

Litke Község Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2019.  (XI.28.) rendelete,

Az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról


Litke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja, a 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogalkotói hatáskörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §, 79. §, 83/A. §. (1) bekezdés felhatalmazása alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Litke Község Roma Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve – a következőket rendeli el:

A rendelet célja


1. §

(1) A rendelet célja, hogy Litke Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai


2. §

(1) Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat adottságainak figyelembevételével megszervezi az alábbi közművelődési alapszolgáltatást, melynek keretében feladata:

  1. a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése,
  2. a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórum szervezését a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(4) Az Önkormányzat a könyvtári szolgáltatást a Balassi Bálint Megyei Könyvtárral (3100 Salgótarján, Kassai sor 2.) kötött szolgáltatási szerződés alapján biztosítja.

(5) Az Önkormányzat a könyvtári szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári szolgáltató helyet működtet Könyvtári Információs és Közösségi Hely elnevezéssel Litke, Arany János út 6. szám alatti épületben. Az épületet egyben közösségi színtérként is megjelöli.

A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

3. §


(1) Az Önkormányzat közművelődési tevékenység támogatását a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével, valamint pénzügyi támogatás biztosításával látja el.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik, a közösségi színteret a Litke, Arany János út 6. szám alatti valamint a Litke, Kossuth út 4 szám alatti ingatlanban biztosítja.

(3) Az Önkormányzat a (2) bekezdésben megjelölt ingatlanok fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.

A közművelődési tevékenység finanszírozása


4. §

(1) Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődéssel kapcsolatos feladatait éves költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből nyújtott állami támogatás, valamint a pályázati úton elnyert támogatások, továbbá a magánszemélyektől, szervezetektől kapott támogatások.

(2) Az Önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg a közművelődési színterek működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, kereteket.

(3) Az Önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza:

a) a közösségi színterek üzemeltetésének alapvető műszaki-, technikai feltételei megteremtéséhez, az épületek működőképessége megőrzéséhez, korszerűsítéséhez szükséges költségeket,

b) a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.

5. §

A képviselő-testület közművelődési feladatainak ellátásával kapcsolatos

a) gazdálkodási (tervezési, számviteli, pénzügyi) feladatokat az önkormányzat hivatala útján,

b) közművelődési szakmai, szervezési, végrehajtási feladatokat az önkormányzat alkalmazásában álló közművelődési szakember útján látja el.

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek


6. §

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik a helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel valamint a helyi nemzetiségi önkormányzattal.

  1. Litke Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata
  2. oktatási, nevelési intézmények,
  3. helyi civil szervezetek,
  4. a közművelődési tevékenységet végző magánszemélyek,
  5. Települési Értéktár Bizottság.

Záró rendelkezések

7. §


(1) A rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Litke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 6/2002.(IX. 26.) ÖR rendelete.








            Kristófné Dudás Zsuzsanna                                      dr. Farkas Szabolcs

                        polgármester                                                              jegyző