LitkeKözség Önkormányzat Polgármesterének 2/2021.(II.9.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2021. 02. 10- 2022. 06. 30

LitkeKözség Önkormányzat Polgármesterének 2/2021.(II.9.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2021.02.10.

Litke Község polgármestere az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségnek és életének megóvása érdekében a Magyarország Kormánya által a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. § elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a, pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 27/2021. (I.29.) 4. § 29. pontra hivatkozással, a képviselő-testület tagjaival történt egyeztetést követően, a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja Litke község területén az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítja, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

2. §

Rendelet hatálya

(1) Területi hatálya kiterjed Litke község közigazgatási területére, melyen a beépített és a beépítetlen terület egyaránt értendő.
(2) Személyi hatálya kiterjed Litke község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, amennyiben a település területén ingatlan-tulajdonnal bírnak, tevékenységet folytatnak (továbbiakban: tulajdonos), állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek (továbbiakban: használó).

3. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában:
avar és kerti hulladék: az ingatlanon azok tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok elvégzése során keletkezett fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok (továbbiakban kerti hulladék)

4. §

Égetés szabályai

(1) A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani kell.
(2) A kerti hulladék égetéssel történő megsemmisítése március l-jétől november 30-ig
naponta 8-18 óra között megengedett szélcsendes időben.
(3) Szeles időben kerti hulladékot égetni tilos!
(4) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot égetés előtt szikkasztani, szárítani kell.
(5) A (2) bekezdésben foglalt égetés az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak betartásával végezhető.
(6) A hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt a kerti hulladék égetése tilos!
(7) Közterületen – a kezelő általi kivételtől eltekintve – hulladékot égetni tilos!

5. §

Záró rendelkezés

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.