Rimóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (XII.6.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2019. 04. 27

Rimóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017. (XII.6.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

2019.04.27.

Rimóc Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Mötv. 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. FEJEZET

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra, valamint a magatartások elkövetőivel szembeni pénzbírság kiszabásának szabályaira.

(2) E rendeletet Rimóc Község közigazgatási területén minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.

(3) Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály büntetés vagy bírság alkalmazását írja elő.

(4) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

A bírság kiszabásának szabályai

2. § (1) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskör gyakorlását Rimóc Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Rimóc Község Önkormányzat Polgármesterére (a továbbiakban: Polgármester) ruházza át.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartás miatti eljárás hivatalból, továbbá bármely szervezet vagy személy bejelentése alapján indítható. A bejelentést szóban vagy írásban bárki megteheti. A szóban tett bejelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni.

(3) A bejelentésnek lehetőség szerint tartalmaznia kell a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást megvalósító személy ismert személyi adatait, a magatartásnak, az elkövetés helyének és idejének, továbbá a körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével. A bizonyítási eszközöket csatolni kell a bejelentéshez.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetője 200.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(5) A (4) bekezdésben rögzített szankció helyett, különösen a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel figyelmeztetés is alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

(6) A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, a jogsértés jellegére, valamint a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeire.

(7) A bírság mértékének megállapítása során érvényesülnie kell a fokozatosság elvének.

(8) A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a jogsértő magatartást tanúsító korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

(9) Ha az elkövetett közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú és a jogsértés a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható, a jegyző a Ket. 94. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján felhívja a jogsértő magatartást tanúsítót a jogszabálysértésre, valamint annak jogkövetkezményeire és 20 napos határidő megadásával végzésben kötelezi annak megszüntetésére, illetve a jogszerű állapot helyreállítására.

(10) Ha a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást kiskorú követi el a kiskorú meghallgatásától eltekinteni nem lehet.

(11) A kiskorú meghallgatásáról törvényes képviselőjét értesíteni kell.

(12) A kiskorút törvényes képviselője jelenlétében kell meghallgatni.

(13) A közösségi együttélés alapvető szabályainak kiskorú általi megszegése vagy betartásuk elmulasztása miatt a szülőt vagy törvényes képviselőt kell felelősségre vonni.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti, vagy veszélyezteti és amelyet Rimóc Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít (a továbbiakban: közösségellenes magatartás).

2. ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha birtokosa a tulajdonos személyétől eltér – birtokában az ingatlan van.

3. zöldterület (e rendelet alkalmazása során): állandó növényzettel fedett közterület, amely a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, a pihenést és testedzést, vagy a díszítő funkciót szolgálja. Továbbá az a növényzet nélküli földes, murvás stb. közterület, ami a fenti funkciónak tesz eleget, de arról a korábbi növényzetet károsító hatások már kipusztították.

2. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

4. §

Önkormányzat jelképeinek jogellenes használata

Aki az önkormányzat jelképeiről és azok használatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati jelképeket engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetve a közösséget sértő módon előállítja, forgalomba hozza, használja, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

5. §

Közterületek rendje

A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg:
(1) Aki
a) a közterület rendeltetéstől eltérő célú használatát, a közterület felbontásának és helyreállításának szabályait a közterület-használatról és a használati díjairól szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályok megsértésével teszi;
b) közterületet a közterület-használatról és a használati díjairól szóló önkormányzati rendelet szabályait megsértve használ.
(2) Aki
a) a közterület-névtáblát, a házszámot, a szöveges ismertető táblát vagy az emléktáblát beszennyezi, eltakarja, jogosulatlanul kihelyezi, vagy leszereli, vagy
b) a tulajdonában, használatában álló épületen a házszám közterületről jól látható módon történő kihelyezését elmulasztja.
(3) Az az ingatlantulajdonos, vagy az ingatlant használó személy, aki
1. az ingatlana előtti árkot engedély nélkül betemeti;
2. ingatlana előtti nyílt csapadékvíz elvezető árkot kibetonozza, az árok oldalát gyephézagos betonrácsnál sűrűbb burkolatú anyaggal lefedi.

6. §

A helyi környezet védelme

A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el:
(1) Aki
a) a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szabályoknak nem tesz eleget;
b) az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait beszennyezi, megrongálja;
c) takarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe belesepri, beleönti;
d) a műszaki állapota miatt közlekedésre nem alkalmas járművet (roncsot) érvényes hatósági jelzés nélkül 3 napnál hosszabb ideig tárol közterületen;
e) a műszaki állapota miatt közlekedésre nem alkalmas, érvényes hatósági jelzéssel rendelkező járművet (roncsot) 15 napnál hosszabb ideig tárol közterületen;
f) állati tetemet közterületen elhagy;
g) közterületen plakátot, hirdetményt engedély nélkül helyez el;
h) közterületen lévő fás szárú növényen plakátot, hirdetést bármilyen módon rögzít, egyéb berendezést elhelyez,
i) a tarló-, avar és kerti hulladék égetésére, porképző és bűzös anyagok kezelésére, allergén növények elleni védekezésre vonatkozó szabályokat megszegi;
j) a vízvédelmi, zöldterületek fenntartási és kezelési, növényzet telepítési, zajvédelmi szabályok rendelkezéseit megszegi;
k) az ingatlana előtti járdaszakasz, továbbá a járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, vagy az ingatlana előtti járdaszakasz hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik;
l) aki az üzletek, és egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató helyek előtti járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, a hó eltakarításról és síkosság mentesítésről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról, hulladékgyűjtő-edényzet elhelyezéséről, és a hulladék eltávolításáról nem gondoskodik;
m) 1
(2) Aki
a) folyékony kommunális hulladék elszállítását arra jogosulatlan személlyel végezteti;
b) a települési folyékony hulladék gyűjtésével, elszállításával kapcsolatos munkálatokat jogosulatlanul végzi;
c) 2
(3) Aki a helyi védettség alá helyezett értéket megsemmisíti, megrongálja.

7. §

Állattartás

Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki
a) az állattartási védőtávolságokat nem tartja be;
b) közterületen állatot tart,
c) közterületre haszonállatot kienged;
d) belterületi közterületen haszonállatot legeltet;
e) a település külterületén az eb tartási helyéről közterületre való kijutását, vagy magánterületre való átjutását nem akadályozza meg, vagy az ebet kóborolni hagyja;
f) bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tart.

8. §

A temető fenntartásának, használatának szabályai

Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki
a) községi temetőt, kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat beszennyez;
b) a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően nem jelenti be a tulajdonosnak;
c) a temetőben szakipari munkát végző illetve kegyeleti szolgáltatást nyújtó vállalkozók önkormányzati rendeletben lévő belépési díjat nem fizetik meg;
d) avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt eléget a temetőben;
e) a tulajdonos írásos engedélye nélkül a temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat szállít el;
f) a sírhely gondozását az önkormányzati rendeletben foglaltak szabályok megsértésével végzi;
g) sírhelyet bekerít;
h) sírhelyet a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályoktól eltérően helyez el.

9. §

A települési kommunális szilárd hulladékkal kapcsolatos szabályozások

Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki
a) az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot nem a hulladékgazdálkodásáról, és a közterületek tisztántartásáról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint gyűjti, tárolja;
b) a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válását, a tény keletkezését követő 8 napon belül nem jelenti be a szolgáltatónak;
c) a hulladék gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot helyez el, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, vagy megrongálhatja a közszolgáltató szállító járművét;
d) a hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedényt úgy helyezi el, (nyitott fedéllel) hogy az alkalmas a közterület szennyezésére, illetőleg akadályozza a jármű- és gyalogosforgalmat, baleset, vagy károkozás veszélye fennáll;
e) a hulladékszállításkor a hulladék szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán szétszóródott szennyeződés esetén a hulladék letakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, az eredeti állapot helyreállításáról nem gondoskodik;
f) a kihelyezett hulladék gyűjtőedényből még használható dolgokat válogat, guberál;
g) szervezett lomtalanítás esetén az elszállítandó hulladékot úgy helyezi el a közterületen, hogy a jármű- és gyalogosforgalmat akadályozza, baleset vagy károkozás veszélyét idézi elő, a zöldterületet és a növényzetet károsítja,
h) szelektív hulladékgyűjtő konténereket megrongálja,
i) hulladékot más ingatlana előtti közterületre vagy más ingatlanára, vagy a kihelyezésre megállapított idő előtt, vagy ömlesztve, gyűjtőedény nélkül, vagy a jogosult hozzájárulása hiányában más gyűjtőedényébe helyez el.

10. §

Rovarok és egyéb ízeltlábúak, valamint rágcsálók irtása

Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki
a) a betegséget terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros rovarok és egyéb ízeltlábúak, valamint a rágcsálók irtásáról nem gondoskodik,
b) az emberi test felszínén, felhámjában és a szőrzetében élősködő ízeltlábú irtásáról-, illetve lakókörnyezete fertőtlenítéséről nem gondoskodik.
III. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások miatt indult eljárásokban kell alkalmazni.

1

Hatályon kívül helyezte: 5/2019. (IV.25.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatálytalan 2019. IV. 26-tól.

2

Hatályon kívül helyezte: 5/2019. (IV.25.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatálytalan 2019. IV. 26-tól.