Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 10/1995./X.15./Kt. rendelete

a temetőkről és temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2008. 02. 20- 2012. 06. 29

Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 10/1995./X.15./Kt. rendelete

a temetőkről és temetkezési tevékenységről

2008.02.20.

Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló – 7/1983./V.12/ ÉVM-EÜM. számú együttes rendelettel módosított – 10/1970./IV.17./ ÉVM-EÜM. számú együttes rendelet végrehajtásából eredő helyi előírásokat az alábbiakban állapítja meg:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzati rendelet kiterjed Nógrádsipek közigazgatási területén lévő köztemetőre.

(2) A temető bővítését a községrendezési tervben foglaltaknak megfelelően kell biztosítani.

(3) A köztemető fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(4) A temetkezési tennivalókat a kijelölt temetőgondnok, hozzátartozó, temetkezési vállalkozó látja el.

(5) A köztemető fenntartója felekezethez való tartozás, vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül – figyelemmel az állam által is elismert vallási szokásokra – lehetővé teszi a halottak eltemetését.

(6) A köztemetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

2. § (1) Nógrádsipek közigazgatási területén temetni és az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni, a hamvakat elszórni csak a temetőben, és annak parcellázási tervében kijelölt helyen szabad.

(2) Hamvasztásos temetés esetén a temetésről gondoskodó külön kívánsága esetén, az urna bármely olyan ingatlanon elhelyezhető, vagy eltemethető, ahol a tulajdonos (kezelő) továbbá az ingatlan jogszerű használója ehhez hozzájárult,és a kegyeleti igények biztosíthatóak.

Ravatalozó használata

3. § (1) A halottat a halottvizsgálat befejezése után lehetőleg azonnal, de legkésőbb 16 órán belül a ravatalozóba kell szállítani, ahonnan a temetés történik. Kórházban elhalt, valamint tudományos intézetben, vagy másutt boncolt halottak elszállítása 16 órán túl is történhet.

(2) Halottat lakóházban, vagy egyéb helyiségben ravatalozni nem szabad. Temetőn kívüli ravatalozásra és temetésre kivételesen indokolt esetben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adhat engedélyt.

(3) A ravatalozó használatáért díjat kell fizetni. A ravatalozó használatának díját a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A ravatalozó helyiséget ravatalozás esetén a temetés időpontját megelőzően legalább két órával korábban kell kinyitni és a temetés befejezését követően be kell zárni. A ravatalozó nyilvántartásáért, takarításáért a temetőgondnok a felelős.

Sírhelyek

4. § (1) A temetőben temetkezésre szolgálnak:

- egyes sírhelyek
- kettős sírhelyek
- közös sírhelyek
- díszsírhelyek
- örök emléksírok
- sírboltok
- urnafülkék, urnasírhelyek
- hamvak elszórására kijelölt sírhelyek
(2) Egyes sírhelyen csak egy nagykoporsó, gyermeksírba pedig csak 10 éven aluli gyermek koporsója temethető.
Méretei a következők:
- gyermeksír: hossza: 130cm
szélessége: 60cm
mélysége: 160cm
- nagysír: hossza: 210cm
szélessége: 90cm
mélysége: 190cm
Betemetett egyes nagysírban – külön sírnyitási engedély alapján – még egy nagy, vagy egy gyermek koporsója temethető. Rátemetés esetén a sír mélységét úgy kell megállapítani, hogy a koporsóra legalább 1 méter föld kerüljön a visszatemetés után.
(3) Kettős sírhely két nagykoporsó elhelyezésére szolgál.
Méretei: hosszúsága: 210 cm
szélessége: 190 cm
mélysége: 190 cm
Kettős sírhely egy-egy részébe rátemetés a (2) bekezdés szerint történhet.
(4) Közös sírhely kettőnél több halott maradványainak együttes elhelyezésére szolgál.
(5) Díszsírhelyek, örök emléksírok a temetőnek erre a célra meghatározott részén jelölhetők ki. Mindkettőt képviselőtestület adományozza.
(6) Sírboltot a temetőnek a parcellázási tervben e célra kijelölt helyén a temető fenntartójának engedélyével az építésügyi és közegészségügyi szabályok betartásával lehet építeni. A sírboltban az – építési engedélytől függően – kettő-tizenhat nagykoporsó helyezhető el. Egy nagykoporsó helyén két gyermek koporsó is elhelyezhető.
(7) Terepszint feletti kripta, illetve épület jellegű temetkezési hely nem létesíthető és nem engedélyezhető.
(8) Urnafülkék és urnasírhelyek az elhamvasztott halottak maradványait tartalmazó urnák elhelyezésére szolgálnak.
(9) A sírokat a parcellázási tervnek megfelelően kell elhelyezni, kijelölésére a mindenkori temetőgondnok hivatott.
(10) Az (1) bekezdés szerinti sírhelyek csere-, adásvétel vagy öröklés tárgyai nem lehetnek.
(11) A temetésekről nyilvántartást kell vezetni, melyért a mindenkori temetőgondnok a felelős. A nyilvántartások vezetését a jegyző köteles ellenőrizni.

Temetkezési helyek használata

5. § (1) A 4. § (1) bekezdésében meghatározott sírhelyek árát a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. A sírhely árakat a temetés előtt a Polgármesteri Hivatal szedi be. a rendelet életbelépése előtt megváltott sírhelyek ára változatlan.

(2) A sírhely használati ideje a temetéstől számított 25 év, az urnafülkék, urnasírhelyek használati ideje 10 év. Újbóli megváltás esetén a sírhely árának 100%-át kell megfizetni a megváltás idejében hatályos ártáblázat szerint.

(3) A kettős sírhely teljes használati díját a sírhely megváltásakor kell megfizetni. Az üresen maradt rész a kijelölt személy halálesetére előjegyezhető. A későbbi temetés azonban nem hosszabbítja meg a (2) bekezdésben meghatározott használati időt. Kettős sír már betemetett részébe történő rátemetéskor nagy koporsó esetében a kettős sírhely díjának felét, kis koporsó esetében pedig a gyermek sírhely díját kell a temetés előtt megfizetni.

(4) A sírbolt használati ideje 60 év. Újra megváltás esetén sírbolt helyéért a megváltás idejében hatályos teljes díjat, örökös használat esetén az esedékes díj háromszorosát kell megfizetni. Az örök áron megváltott sírbolt használata a temető fennállásáig tart. A sírbolt használatának egyéb előírásai:

(a) A sírboltba a halottat csak fémbetétes, vagy műanyag koporsóba szabad elhelyezni. A kettős koporsók közül az egyiket légmentesen kell lezárni.
(b) A sírbolt birtokosa az építtető, illetőleg aki a használati díjat megfizette és birtokosi minőségét a sírboltkönyvbe bejegyeztette.
(c) A sírboltba temethetők körét annak mindenkori birtokosa határozza meg, amelyet a sírboltkönyvbe be kell jegyezni. Ha erre nincs rendelkezés, a sírboltba a birtokos házastársát és egyenesági rokonait és ezek házastársát lehet eltemetni.
(d) A sírbolt fenntartásáról annak birtokosa,a birtokos elhalálozása után pedig azok kötelesek egyetemlegesen gondoskodni,akik az elhalt rendelkezése szerint a sírboltban temetkezhetnek.

Síremlékek,sírgondozás

6. § (1) Sírboltot és abban síremléket csak az illetékes építési hatóság engedély alapján lehet építeni. Egyéb síremlék építési engedély nélkül létesíthető, szélessége és hosszúsága a sírhely területét, magassága a 2 métert nem haladhatja meg. Ennél magasabb síremlék csak külön tervrajz és építési engedély alapján létesíthető. A járda szélessége minden sírhely esetében csak 30 cm lehet.

(2) A síremlék felállítását, átépítését, felújítását, lebontását a temető fenntartója ellenőrzi.

(3) Felállított síremléket csak a temető fenntartójának engedélyével szabad a temetőből eltávolítani.

7. § (1) A sírok rendszeres gondozását a hozzátartozók végzik.

Temető rendje

8. § (1) A temetőt április 1-től szeptember 30-ig terjedő időben reggel 7 órától 21 óráig, október 1-től március 31-ig terjedő időszakban reggel 8 órától 18 óráig kell a közönség számára nyitva tartani, azonban halott esetén a hozzátartozók igényét figyelembe kell venni.

(2) A temetőben gyertyát gyújtani legkésőbb a zárási idő előtt egy órával szabad. Gyertya gyújtásánál ügyelni kell, hogy tűzveszély ne keletkezzék.

(3) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, mely a temetőt látogató közönség kegyeletérzését sérti, vagy sértheti.

(4) sírokat, sírboltot, azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, a temetőben lévő épületeket,a temető fáit,növényeit megrongálni,beszennyezni,vagy a sírok díszítését szolgáló tárgyakat illetékteleneknek eltávolítani tilos. Gyermekek által okozott kárért a gyermek felügyeletére hivatott személy a felelős.

(5) A temetőben hulladékot, szemetet elhelyezni csak az erre a célra kijelölt helyen lehet.

(6) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni. Egyéb tárgyak elhelyezéséhez a temető fenntartójának engedélye szükséges.

(7) Gépkocsin, kerékpáron és egyéb járművön a temetőben közlekedni, a temetőbe kutyát és egyéb állatot bevinni, behajtani tilos. Temetkezési tevékenységhez, síremléképítéshez szükséges esetekben a járművel való behajtást a temetőgondnok engedélyezheti.

(8) A temető rendjének fenntartásáért a temetőgondnok a felelős.

(9) A temetőgondnok vezeti a parcellázási tervet és egyéb kötelező nyilvántartásokat.

Szabálysértés

9. § (1) Amennyiben a cselekmény nem minősül bűncselekménynek, szabálysértést követ el, és 10.000 Ft-ig, azaz tízezer Forintig terjedő pénzbírsággal sújtható,aki e rendelet előírásait megszegi,vagy kijátssza.

(2) A szabálysértés miatt az eljárás a jegyző hatáskörébe tartozik.

Vegyes rendelkezések

10. § (1) Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, előírásait 1995. november 1-től kell alkalmazni. Egyidejűleg a temetőről és a temetkezési tevékenységről szóló 5/1991. /V. 10. / sz. önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) Az 1995. november 1. előtt megváltott sírhelyeket az önkormányzat 25 évig megváltottnak tekinti.

(3) Az önkormányzati rendeletben nem szabályozott, de a temetők és a temetkezési tevékenység fogalomkörébe tartozó kérdésekben a 7/ 1983./V.12/ ÉVM-EÜM. sz. együttes rendelettel módosított 10/1970./IV.27./ ÉVM-EÜM sz. együttes rendelet előírásait kell alkalmazni.

1. melléklet

Sírhely és ravatalozó használat díjai
- Felnőtt sírhely 5.000.- Ft
- Gyermek sírhely 0.- Ft
- Ravatalozó használat díja 2.500.- Ft/alkalom.