Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2002. (IX.26.) sz. rendelete

helyi építészeti érték védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2002. 09. 26

Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 6/2002. (IX.26.) sz. rendelete

helyi építészeti érték védetté nyilvánításáról

2002.09.26.

Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselőtestülete az 1997. évi LXXVIII.tv., a 2001. évi LXIV. tv., valamint a 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet, továbbá a 66/1999.(VIII. 13.) FVM rendelet alapján a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja: a Nógrádsipek községben található azon építészeti örökségek védetté nyilvánítása, melyek jogszabály alapján nem állnak védelem alatt, de az önkormányzat helyi települési, táji, természeti, építészeti, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, ipartörténeti, régészeti értékként védetté nyilváníthat.

(2) A helyi védelem feladata: a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése, illetve megújulásuk elősegítése.

(3) A helyi védettség alá tartozó értékek jegyzéke e rendelet 1. sz. mellékletét képezi.

2. § (1) E rendelet hatálya:

E jogszabály rendelkezéseit Nógrádsipek közigazgatási területén kell alkalmazni és annak hatálya kiterjed minden, e rendelettel védetté nyilvánított értékre.
(2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá - azzal összefüggésben - minden természetes és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társulásra.

3. § (1) E rendelet alkalmazása során:

a) védett településkarakter: a képviselőtestület által védetté nyilvánított, a településépítészet jellegzetes elemeinek, valamint szerkezeteinek, formáinak, anyaginak, színvilágának együttese,

b) védett településkép: a képviselőtestület által védetté nyilvánított utcakép, az épített és a táji környezet együttese. A védett településkép az épített és a természetes környezet elemeit egyaránt magába foglalja, így különösen az épülethomlokzatokat, műtárgyakat, növényeket (kerteket). A védett településkép része lehet a terület (területrészek) használati módja.

c) egyedi védett épület építmény: a képviselőtestület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, település történeti, régészeti, helytörténeti, művészeti vagy műszaki-ipari-agrár szempontból jelentős alkotás. A védett épület, építmény minden alkotórészét -ideértve a hozzá tartozó kiegészítő, külső és belső díszelemeket is, továbbá esetenként a használat módját - védelem illeti. A rendelet alkalmazása szempontjából védettnek minősülhet az a telek, annak használati módja is, amelyen a védett épület, építmény áll,

d) védett épületrész: a képviselőtestület által védetté nyilvánított olyan épületrész, amely egészében nem védett építményen, építményben helyezkedik el. Védett épületrész lehet különösen az épület tömege, homlokzata, díszítményei, illetve különleges tartószerkezete.

e) védett műtárgy: a képviselőtestület által védetté nyilvánított c./ és d./ pontok alatt fel nem sorolt építmény, műtárgy – különösen emlékmű, szobor, síremlék (sírkő), díszkút, kerítés,

f) értékvizsgálat: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyek, szervezetek által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, műszaki, természeti jellemzőit,

g) védett növényzet: a képviselőtestület által védetté nyilvánított olyan, egyedi növény vagy növényzet együttes (park), amely az adott településen jellegzetes, illetve az emberi környezet védelme, a hagyományos településkép megőrzése vagy településtörténeti, kulturális szempontból közérdek,

h) védett érték károsodása: minden olyan esemény, beavatkozás, amely a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, karakterének előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenést eredményez.

4. § Helyi védettség keletkezése, megszűnése

(1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszűnéséről a képviselőtestület rendelettel dönt.

5. § (1) A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes vagy jogi személy írásban kezdeményezheti a pontos helyi megjelöléssel, kezdeményezés indoklásával.

6. § (1) A védelemmel kapcsolatos döntés előkészítéséről a települési (ennek hiányában a Szécsény Városi Önkormányzat) főépítész és a jegyző gondoskodik.

(2) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez előzetes értékvizsgálatot kell készíteni, melyhez be kell szerezni a települési (ennek hiányában a Szécsény Városi Önkormányzat) főépítésznek, illetve megyei főépítésznek szakvéleményét.

(3) A védetté nyilvánítás kérdésében és érdekében az építészeti érték tulajdonosát (kezelőjét, bérlőjét, ill. nyilatkozattételre jogosultját) meg kell (írásban) nyilatkoztatni.

(4) Amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségekbe ütközne, az értesítésüket a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.

(5) A védettséggel kapcsolatos javaslatot - az erről szóló döntést megelőzően - a helyben szokásos módon 30 napra közhírré kell tenni.

(6) A közhírré tétel időtartama alatt a javaslat és az értékvizsgálat megtekintését a településen biztosítani kell.

7. § (1) A helyi védettség elrendeléséről és megszüntetéséről a 6. §.-ban foglaltak szerint értesíteni kell:

a) az érdekelteket,

b) az illetékes Földhivatalt,

c) az illetékes építésügyi hatóságot,

d) területi védelemnél az illetékes közműveket.

8. § (1) A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetésének a tényét az ingatlannyilvántartásba be kell jegyezni.

(2) A helyi védettség fennállásának tényét a hivatalos helyszínrajzon fel kell tüntetni az alábbiak szerint: „A Nógrádsipek Községi Önkormányzat ………….. sz. rendelete alapján védett települési érték. „

(3) A helyi védelmet a Helyi Építési Szabályzatban és a Szabályozási Tervben fel kell tüntetni, és erre a rendeletben utalni kell.

(4) Az ingatlan-nyilvántartási, illetve helyszínrajzi bejegyzésről a jegyző gondoskodik.

(5) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

9. § A védett értékekre vonatkozó településrendezési és építési előírások

(1) A védett területen, a védelemmel érintett ingatlanon csak olyan építési munka, illetve olyan állapot fennmaradása engedélyezhető, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenését, karakterét, eszmei (történeti, helytörténeti) értékét (a védett növényzet egészségét)

(2) Védett területen hirdetés és reklám csak az illetékes (főépítész) pozitív minősítése alapján helyezhető el.

(3) A védett építményen új parapetkonvektor vagy klímaberendezés közterületről is látható egysége nem helyezhető el.

(4) A védett építményen csak a látványt nem zavaró antenna, hírközlési egység helyezhető el.

(5) Védett területen vagy védett építménnyel érintett ingatlanon az illetékes építésügyi hatóság a környezet kialakításához kertészeti, zöldfelületi tervek készítését (írhatja) elő.

10. § (1) A védett értéket érintő építési munkák engedélyezése iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a hatályos állami jogszabályokban előírt tervdokumentáció további egy sorozatát, valamint a következő mellékleteket:

- a védett érték beavatkozással érintett részének felmérési dokumentációját,
- az anyaghasználatra és az építési technológiára vonatkozó részletes műszaki ismertetést,
- a munkák által érintett építményrészek és a környezet jelenlegi állapotának fényképdokumentációját,
- a zöldterületet érintő munkák esetén a kertfelmérési rajzot és a növényjegyzéket, valamint a kialakításra vonatkozó kertészeti dokumentációt.
(2) Védett építményt érintő bármely építési munkához, a rendeltetés akár részleges megváltoztatásához az elsőfokú építési hatóság előzetes engedélye szükséges.
(3) A védett értéket érintő építési munka engedélyezéséhez az illetékes építési hatóságnak be kell szereznie a főépítész szakvéleményét. A főépítész szakvéleményében állást foglal arról, hogy az adott építési munka megfelel-e a helyi védettségről szóló rendeletnek, illetve nem eredményezi-e a védett érték károsodását.
(4) A védett építményt érintő építési munka esetén - a Helyi Építési Szabályzattal összhangban - az illetékes építési hatóság, a főépítész közreműködésével meghatározhatja:
a) a tetők, a magas tetők, a tetőfelépítmények kialakítását,
b) bővítmény esetén annak az építési helyen belüli elhelyezését,
c) a portálok kialakítását,
d) a homlokzatképzést és - színezést,
e) a felhasználható anyagok körét,
f) a beavatkozással kapcsolatos, a védett értékek rehabilitációjával összefüggő egyéb feltételeket és követelményeket.

11. § A védett értékek fenntartása, hasznosítása

(1) A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelessége.

(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között - a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

12. § A védett építmények fenntartásának támogatása

(1) A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jó karbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást ad, elsősorban pályázati önerő formájában.

a) A támogatás mértékét az önkormányzat képviselőtestülete évente a költségvetésében határozza meg.

13. § A védett értékek nyilvántartása

(1) A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza a védett érték:

a) megnevezését,

b) pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám)

c) tulajdonos, kezelő (bérlő) nevét, címét

d) helyszínrajzot

e) a rendeltetés és a használati mód megnevezését,

f) az eredeti tervdokumentáció másolatát, ha ez rendelkezésre áll,

g) a védelem elrendelésére vonatkozó képviselőtestületi döntés másolatát,

h) a védett érték felmérési terveit - amennyiben ezek beszerezhetők, illetve előállíthatók,

i) fotódokumentációját,

j) a védett értékeket érintő beavatkozás hatósági intézkedéseinek jegyzékét, (iktatószámát)

k) minden egyéb adatot, amely a megőrzendő érték szempontjából a védelemmel összefüggésben a nyilvántartást vezető indokoltnak tart.

(3) A nyilvántartás vezetéséről a főépítész gondoskodik.

(4) A védett ingatlant érintő testületi, illetve hatósági döntésről a nyilvántartást egy másolattal értesíteni kell.

14. § A védett értékek megjelölése

(1) A helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt, - annak értékeit nem sértő módon - az e célra rendszeresített egységes táblával kell megjelölni, az alábbiak szerint:

„Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselőtestülete védetté nyilvánította.
…………………. évszám”
(2) A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról, - külön eljárás nélkül – a polgármester gondoskodik.
(3) A tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles.

15. § A helyi védelem irányítása

(1) A településen a helyi védelmet a polgármester a főépítész közreműködésével irányítja.

(2) A helyi védelemmel kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásáról a jegyző gondoskodik.

16. § Vegyes és záró rendelkezések

(1) Aki védett helyi értéket megsemmisít, megrongál, rendeltetésétől eltérően használ, illetve az azzal összefüggésben engedélyhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez - amennyiben cselekménye súlyosabbnak minősül,- szabálysértést követ el, és 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az okozott kár megtérítésére a Ptk. megfelelő szabályai az irányadók.
(2) Szabálysértést követ el és 10.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett érték megjelölését eltávolítja vagy megrongálja.
E rendelet és melléklete a kihirdetéskor lép hatályba.

1. melléklet

A helyi védettség alá tartozó értékek jegyzéke

1. / Megnevezés: Templom

Tulajdonos neve, címe: Varsány Római Katolikus Egyház
3178 Varsány
Helyrajzi száma: Nógrádsipek belterület, 263. hrsz.

2. melléklet

Védetté nyilvánított építészeti érték tulajdonosának (kezelőjének, bérlőjének ill. nyilatkozattételre jogosultjának) nyilatkozata
Alulírott …………………………….. (név) …………………………….
(település)………………………………….szám alatti lakos nyilatkozom arra
vonatkozóan, hogy a Nógrádsipek …………………….. hrsz. alatt található építészeti
érték - önkormányzati rendelettel alapján történő - védetté nyilvánításához hozzájárulok.
Nógrádsipek, ……………………..
……………………………………
nyilatkozattételre jogosult aláírása