Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2007 (VI.13.) rendelete

a gyermekszületési támogatásról

Hatályos: 2007. 07. 01- 2013. 04. 26

PREAMBULUM


Nógrádsipek Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kifejezve afeletti örömét, hogy a község új állampolgárral gyarapodott, ennek elismerésére, továbbá a jövő nógrádsipeki gyermekei, a majdani nógrádsipeki polgárok érdekében, a jelen lehetőségire alapozva - az 1990.évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a következő rendeletet alkotja:



1.§


A rendelet hatálya kiterjed a Nógrádsipek község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező lakosokra.



2.§


(1) Gyermekszületési támogatásra (a továbbiakban: támogatás) jogosultak a nógrádsipeki állandó bejelentett lakcímmel rendelkező azon szülők, akiknek a rendelet hatálybalépése után nógrádsipeki gyermekük születik.


(2) Az (1) bekezdés szempontjából nógrádsipeki szülőknek minősülnek azok, akik a gyermek születését közvetlenül megelőzően legalább egy évig folyamatosan Nógrádsipek község közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznek és életvitelszerűen Nógrádsipeken laknak.


(3) Az (1) bekezdés szempontjából nógrádsipeki szülők nógrádsipeki gyermekének minősül az a gyermek, akinek mindkét szülője megfelel a (2) bekezdésben foglaltaknak.

4) A támogatás írásbeli kérelemre adható. A kérelemhez be kell nyújtani a nógrádsipeki védőnői szolgálat igazolását, hogy a szülő a terhesgondozáson részt vett, továbbá a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját, valamint mindkét szülő lakcímkártyáját.



3.§


(1) A támogatás mértéke 100.000.- Ft gyermekenként, amelyet az Önkormányzat az éves költségvetésében elkülönített keretéből finanszíroz. Az Önkormányzat a költségvetési keretösszeget a védőnői szolgálat előrejelzése alapján határozza meg.


(2) A támogatás kifizetése az Önkormányzat házipénztárából készpénzben történik.


(3) A támogatás a kérelem benyújtásától számított 6 héten belül kerül kifizetésre.


(4) A támogatást a jogosultak részére a Polgármester adja át.


(5) A támogatás iránti kérelem a gyermek születésétől számított 180 napon belül nyújtható be. A benyújtási határidő jogvesztő.



4.§


(1) A támogatással egyidejűleg a szülők részére az 1. számú melléklet szerinti köszöntőlevél kerül átadásra, amelyben az Önkormányzat köszönti a község új tagját.


(2) A köszöntőlevelet a polgármester írja alá és adja át a szülőknek.



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


5.§


(1) E rendelet 2007. július 1. napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a helyi lakásalapról és felhasználásáról szóló 5/1999. (V.28.) sz. rendelet hatályát veszti.



Nógrádsipek, 2007. június 12.




                        Doman Ferenc                                                           Dr. Kiss Tamás

                         polgármester                                                                 körjegyző




A rendelet kihirdetve:


Nógrádsipek, 2007. június 13.


                                                                                                          Dr. Kiss Tamás

                                                                                                              körjegyző