Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 10. 06

Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2023.10.06.

Nógrádsipek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16. §-ában, 40. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A Rendelet hatálya a Nógrádsipek település közigazgatási területén lévő, 268 hrsz. alatti ingatlanon működő köztemetőben (a továbbiakban: köztemető):

a) a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével összefüggő feladatokat ellátó természetes és jogi személyekre;

b) a temetkezési szolgáltatási tevékenységet (továbbiakban: temetkezési szolgáltatás) végző természetes és jogi személy szolgáltatókra;

c) temetkezési szolgáltatást igénybe vevő természetes és jogi személyekre,

d) a vállalkozásszerűen munkát végző természetes és jogi személyekre;

e) a temetőlátogatókra.

terjed ki.

2. § A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat az Önkormányzat látja el.

3. § E rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet által használt fogalmakat kell érteni.

2. A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

4. § (1) A köztemető területén az Önkormányzat

a) biztosítja a temetkezési szolgáltatás, a szociális temetés és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek temetői rend szerinti ellátásának lehetőségét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit;

c) biztosítja a temető és létesítményeik (infrastruktúra), valamint az önkormányzati vagyontárgyak üzemben- és karbantartását, ezen belül:

ca) biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását, és működteti azokat, gondoskodik rendszeres takarításukról és szükség szerinti fertőtlenítésükről,

cb) elvégzi a vízcsapok üzemeltetését, javítását;

cc) működteti, karbantartja az elektromos ellátást és világítást;

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak és az eltemetésükhöz szükséges kellékek átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

e) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket, sírboltkönyvet;

f) a szabályokról - a helyben szokásos módon - tájékoztatja a temetőlátogatókat;

g) kijelöli a temetési helyeket, összehangolja a temetéseket;

h) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, ennek keretében

ha) karbantartja az utakat, gondoskodik a síkosság-mentesítésről és a hó eltakarításáról;

hb) ellátja a szükséges köztisztasági, növényvédelmi, gyommentesítési feladatokat,

hc) rendszeres kaszálást, kaszálékgyűjtést, a közös használatú, parkszerűen kialakított részeken, valamint a kerítés mentén a fű nyírását, parlagfű irtását;

hd) folyamatosan gondozza a sövényeket, cserjéket, örökzöldeket;

i) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) gondoskodik az ügyfélfogadásról;

l) gondoskodik a temetőben történő vállalkozói és fenntartási tevékenységek összehangolásáról; m) kifüggeszti a temetkezéssel kapcsolatos ügyintézésről és a temetkezési szolgáltatások igénybe vételének feltételeiről szóló hirdetményt a temetőben és az önkormányzat hirdetőtábláján;

m) a hamvak temetőn vagy temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése esetén vezeti az eltemetésre kötelezett személyek nyilatkozatáról szóló nyilvántartást;

n) folyamatosan figyelemmel kíséri a temetési helyek feletti rendelkezési jog lejárati idejét;

o) megteszi a veszélyes állapotú sírkövek által előidézett veszélyhelyzet megszüntetése érdekében szükséges intézkedéseket;

p) a köztemetőt zárható kapukkal látja el;

q) az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült - értékeket képező - dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából értesíti a külön jogszabályban meghatározott hatóságot.

(2) Az Önkormányzat várakozó helyet biztosít a személygépkocsik részére a köztemető melletti közterületen.

3. A köztemető használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A köztemetőben az Önkormányzat, a temetkezési szolgáltatók, valamint a gyalogos közlekedésben akadályozottak közlekedhetnek gépjárművel. A síremlék készítője, kivitelezője, szállítója az erre alkalmas és kijelölt útvonalon közlekedhet.

(2) A köztemető területén kizárólag a sírhelyekről lekerülő hulladék helyezhető el az arra kijelölt szeméttárolóban. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, síremlék maradványait, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

6. § (1) A köztemetőben az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására szolgáló ravatalozónak mind külső, mind belső ravatalozásra is alkalmasnak kell lennie.

(2) A ravatalozó üzemi helyiségeinek és a búcsúztatásra szolgáló helyiségének elkülönítése érdekében a leválasztást úgy kell megoldani, hogy a gyászszertartás zavartalansága biztosított legyen.

7. § (1) Tilos minden olyan tevékenység végzése, magatartás tanúsítása a köztemető területén, amely a köztemető rendjét zavarja, a kegyeleti érzést sérti.

(2) A köztemető területén belül csak sírok díszítésére szolgáló tárgyakat (virág, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa, gyertya stb.) szabad elhelyezni. A sírhelyek díszítésére szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti. A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, illetve ne szennyezzék be.

(3) A temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető eltávolíthatja.

(4) A köztemetőben 1 m-től magasabbra növő növényzet a sírok közé nem ültethető, azok csak a szélesebb utak, gyalogutak, a temetőkerítés és nagyobb terek mellé kerülhetnek.

(5) A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja. A köztemetőben történő faültetéshez az Önkormányzat írásbeli hozzájárulása szükséges.

(6) Tíz éven aluli gyermek kísérő nélkül a köztemetőben nem tartózkodhat.

(7) Motorkerékpárt, kutyát – vakvezető kutya kivételével – vagy más állatot a köztemető területére bevinni tilos.

8. § (1) A köztemető nyitvatartási ideje:

a) március 01–től november 15-ig: 730 - 2000 óráig,

b) november 16-tól február 28-ig: 800- 1800 óráig.

(2) A köztemető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a köztemető főbejáratánál kell közzétenni.

(3) A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó tárgyak és létesítmények rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

(4) A köztemető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

(5) A sírhelyek mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, az Önkormányzat írásbeli hozzájárulásával lehet.

(6) A köztemető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni és elvinni tilos.

(7) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(8) A köztemető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az Önkormányzatnak történő előzetes bejelentés után lehet kivinni.

(9) A köztemetőben elhelyezett virágok, koszorúk, síremlékek, egyéb műtárgyak megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért vagy elemi csapásból eredő károkért az Önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

9. § (1) A köztemető területére tehergépjármű, munkagép csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek bontásával, felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(2) A síremlék építésekor, bontásakor keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

(3) A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza a temetési szertartást, az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) Az engedély nélküli, vagy az engedélytől eltérő módon végzett munka esetén az Önkormányzat a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére. A felhívás eredménytelensége esetén kezdeményezi a rendelkezni jogosult személy felelősségre vonását.

(5) A köztemető területén vállalkozási tevékenységet végzők csak a temető hivatalos nyitvatartási ideje alatt, a jogszabályi feltételek betartása mellett végezhetnek munkát.

(6) A köztemetőben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – az Önkormányzat székhelyén a munkavégzés megkezdését megelőzően legalább 1 munkanappal be kell jelenteni a rendelet 2. számú mellékletét képező bejelentőlapon.

10. § (1) Az Önkormányzat temetkezési szolgáltatást nem nyújt.

(2) A Ttv. 40. § (2) bekezdésében felsorolt díjak mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

4. Temetési helyek

11. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat sorokra kell osztani. A sírhelytáblák, a sorok és a temetési helyek számozását a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

(2) Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak a temetkezés céljára kijelölt temetési helyen szabad.

(3) A köztemetőben biztosított temetési helyek:

a) Koporsós temetés esetén:

aa) sírhelyek: egy, kettő koporsó befogadására alkalmas temetési hely,

ab) sírboltok (kripta): maximum a (4) bekezdés c) pont szerinti méretben létesíthetők.

b) Hamvasztásos temetés esetén:

ba) urnasírhely,

bb) urnasírbolt.

(4) A temetési helyek mérete:

a) egyes sírhely: 0,90 m x 2,10 m

b) kettős sírhely: 1,80 m x 2,10 m

c) gyereksírhely: 1,30 m x 0,60 m

d) a sírboltok mérete maximum 3,50 m x 3,00 m, minimális mélysége a terepszinttől számítva 1,80 m.

e) urnasírhely: 1,00 m x 0,60 m

f) urnasírbolt mérete: 1,00 m x 0,80 m.

(5) A sírhelyek közötti távolság oldalirányban 0,50 m, a sírhely fejfa felőli részén 1,00 m távolságot kell biztosítani.

(6) A temetési helyen elhelyezhető síremlék legnagyobb magassága 2,50 méter lehet.

5. A temetési helyek használati ideje és díja

12. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati ideje):

a) egyes, kettős és gyereksírhely esetén 25 év,

b) sírbolt (kripta) esetén 60 év,

c) urnasírhely és urnasírbolt esetén 25 év.

(3) A temetési helyek megváltásának és újra váltásának díjtételeit a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) A köztemetőben az erre kijelölt helyen lehetőség van előre sírhelyet váltani.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újra váltható). Az újra váltás időtartama megegyezik az (2) bekezdésben meghatározott időszakkal.

(6) A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(7) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult a temetési helyet a rendelkezési jog lejártáig ismételten nem váltja meg, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik, és az üzemeltető a temetési helyet újra értékesítheti.

(8) Az Önkormányzat a sírhelygazdálkodás körében köteles térképet és naprakész nyilvántartást vezetni a megváltott és szabad temetési helyekről.

6. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2023. március 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Nógrádsipek Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 10/1995. (X.15.) KT rendelete.

1. melléklet a 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

A köztemetőben alkalmazandó díjak

1. A köztemetőben alkalmazandó díjak

1.1. A temetési hely, az újraváltás díjai:

1.1.1. egyes sírhely 8.000 Ft/25 év

1.1.2. kettős sírhely 16.000 Ft/25 év

1.1.3. gyerek sírhely 5.000 Ft/25 év

1.1.4. sírboltok, kripták 80.000 Ft/60 év

1.1.5. urnasírhely 8.000 Ft/25 év

1.1.6. urnasírbolt 20.000 Ft/25 év

1.2. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozás-szerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja: 5.000 Ft/síremlék

1.3.1 A temetői létesítmények, illetve az Önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételérért fizetendő díjak:

1.3.1. Ravatalozás 10.000 Ft/alkalom

1.3.2. Hűtési díj

1.3.2.1. más településről beszállított és elszállított elhunyt esetében 1.500 Ft/nap

1.3.2.2. nógrádsipeki elhunyt esetében 1.500 Ft/alkalom

1.3.3. Halott átvételi díj

1.3.3.1. munkaidőben 3.000 Ft

1.3.3.2. munkaidőn kívül 5.000 Ft

1.3.4. Hamvak átvételi díja

1.3.4.1. munkaidőben 2.000 Ft

1.3.4.2. munkaidőn kívül 3.000 Ft

A felsorolt díjak áfa nélkül értendők.
1

Az 1. melléklet 1.3. pontja a Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.