Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 16

Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

2024.02.16.

Nógrádsipek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. tv. 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 75. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya és a partnerek köre

1. § A rendelet hatálya Nógrádsipek Község fejlesztési tervének, rendezési tervének (a továbbiakban együtt: településtervek), településképi arculati kézikönyvének (a továbbiakban: kézikönyv) és településképi rendeletének elkészítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre és a partnerségi egyeztetés helyi szabályaira terjed ki.

2. § A rendelet alkalmazásában partnerek a Nógrádsipek Község közigazgatási területén

a) állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személy;

b) székhellyel, telephellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező gazdálkodó szervezet;

c) működő vallási közösség;

d) működő nemzetiségi önkormányzat;

e) működő, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezet.

2. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § A Tervek készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása

a) a Varsányi Közös Önkormányzati Hivatal Nógrádsipeki Kirendeltségének (a továbbiakban: Kirendeltség) hirdetőtábláján hirdetmény útján,

b) az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (a továbbiakban: E-TÉR) által biztosított digitális egyeztetőfelületen elektronikusan,

c) az önkormányzat hivatalos honlapján közzétett elektronikus hirdetmény útján, továbbá

d) lakossági fórum keretén belül szóban

történik.

3. A partnerek által a tervezetre adott vélemények megadásának módja és határideje, továbbá azok nyilvántartásának módja

4. § (1) A partnerek a Korm. rendelet 65. §-ában meghatározottak szerint adhatják meg véleményüket a Korm. rendelet 66. § (2) bekezdésében, és a 70. § a) pontjában meghatározott határidőben.

(2) A partnerek az írásos észrevételeket, javaslatokat, véleményeket

a) közvetlenül az E-TÉR felületére,

b) papír alapon, postai úton vagy személyesen a Kirendeltség címére, vagy

c) elektronikus úton hivatali kapun keresztül vagy a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel terjeszthetik elő.

(3) A partnerek a lakossági fórumon szóban észrevételt tehetnek, amelyet jegyzőkönyvbe kell foglalni.

5. § (1) A partnerek által a tervezetre adott véleményekkel kapcsolatban a Kirendeltség a Korm. rendelet 75. § (5) bekezdésében foglaltak szerint jár el.

(2) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a tárgy és az eljárási szakasz rögzítésével, a beérkezés sorrendjében nyilvántartja.

(3) Az (1) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell őrizni.

4. A helyi partnerségi egyeztetés lezárásának módja

6. § A helyi partnerségi egyeztetés során érkezett javaslatok és vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indoklásáról, valamint a helyi partnerségi egyeztetés lezárásáról a Képviselő-testület önkormányzati határozattal dönt.

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § (1) A rendelet rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően induló egyeztetési eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 7/2017. (VIII.29.) önkormányzati rendelet.