Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015.(IV.28.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2015. 04. 29- 2022. 12. 31

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015.(IV.28.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2015.04.29.

Ősagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. 13. § (1)bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 40. § (1) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya a 0105 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú temetőre (továbbiakban: temető) terjed ki.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét saját tiszteletdíjas temetőgondnok, valamint felkért temetkezési szolgáltató útján teljesíti.

Temetési helyek, sírjelek

2. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

- egyes sírhely,
- kettes sírhely
- gyermek sírhely
- urna sírhely
- sírbolthely
(2) A sírhelyek mérete: egyes sírhely: 100cm*220cm*200cm, kettes sírhely: 200cm*220cm*200cm, gyermek sírhely: 90cm*180cm*200cm, urna sírhely: 50cm*50cm*200cm,
sírbolthely: 200cm*220cm*200cm. (szélesség*hosszúság*magasság).
(3) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter. E magassági méreten belül sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.
(4) A (2) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az üzemeltető útján az e célra létesített formanyomtatványon az építési hatóság részére be kell jelenteni. Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja.
(5) A (4) bekezdésben szereplő korlátozásról az építési hatóság 15 napon belül értesíti az üzemeltetőt. Amennyiben az építési hatóság a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, azt úgy kell tekintetni, hogy az építési hatóság a tervezett magasság ellen kifogást nem emel.

3. § (1) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha az elhunyt részére előre megváltott sírhely illetve sírbolt áll rendelkezésre illetve rátemetés történik.

(3) A (2) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatba vételének a Tv. 10. § (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

4. §

(1) A 2. § (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama: 25 év, urna sírhely esetén 10év, sírbolthely (kripta) esetén 60 év. (Kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év, rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.)

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A megváltási díjat az első megváltás alkalmával az eltemettető vagy az általa megbízott személy, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni. A díj tartalmazza az egyszeri adminisztrációs költséget.
(3) Rendelkezési jog időtartalma alatt bármikor újra megváltható a sírhely, az (1) bekezdés szerinti időtartalomra, (2) bekezdés szerinti díj ellenében. Külön kérésre, a törvény mértéke szerint ezek arányosan csökkenthetőek, ekkor külön adminisztrációs díjat is meg kell megfizetni.
(4) A (2) és (3) bekezdésével megállapított, 1. számú mellékletben rögzített sírhely árakat az önkormányzat az elhunyt érdemeire illetve az elhunyt családjának szociális és jövedelmi viszonyaira való tekintettel mérsékelheti, illetve elengedheti.
(5) Rendelkezési jog időtartalmának letelte után a rendelkezési jog a temető tulajdonosára száll át, mellyel ismételten rendelkezhet. A rokoni háttér nélküli, elhagyott, 25 éve gondozatlan sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha a sírokat nem váltja meg újra senki. Az üzemeltető hat hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé.
(6) A rendelkezési jog időtartalmáról és személyéről a temető tulajdonosa nyilvántartást vezet.
(7) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzésekor a rendelkezésre jogosulttal szerződésben kell rögzíteni a sírhely építészeti, kertészeti kialakításának és gondozásának követelményeit. A szerződés minta a rendelet 2. számú mellékletét képezi.
(8) A rendelkezési jog átruházása, öröklése, jogutódlása bejelentési kötelezettség alá tartozik, melyet 8 napon belül írásban köteles a jog megszerzője a temető tulajdonosának bejelenteni, ehhez tartózó adminisztrációs díjat megfizetni. A díjat, az 1. számú melléklet képzi.
(9) A nyilvántartási adatokban bekövetkező változásokat köteles a jogosult 8 napon belül írásban bejelenteni, ehhez tartózó adminisztrációs díjat megfizetni. A díjat, az 1. számú melléklet képzi.
(10) A (8),(9) bekezdésben szereplő határidők elmulasztása esetén pótdíj szabható ki. A díjat, az 1. számú melléklet képzi.
(11) Külön kérésre, az igénybe nem vett, de megváltott sírhelyeket, a temető tulajdonosa visszaváltja, úgy hogy az akkori megváltási díjat az újraértékesítést követő 30napon belül, adminisztrációs díj levonása mellett visszatéríti.
(12) Amennyiben kettes sírhelybe az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, úgy a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik, kivéve akkor, ha az arra jogosult a sírhelyet ismételten megváltja.
(13) Rátemetés maximum 2 alkalommal lehetséges. A sírnyitás törvényi szabályozás szerint történhet.
A temető infrastrukturális létesítményei

5. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

- elektromos áram
- vezetékes ivóvíz
- közlekedő utak
- hulladéktároló

6. § (1) A 5. §-ban felsorolt létesítmények közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temető üzemeltetőjének írásos engedélye alapján a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják;

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

(2) Díjat kell fizetni

a) a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért;

b) az (1) bekezdés b) pont szerinti esetet kivéve a temetőben kiépített úthálózat gépjárművel történő használatáért, ide nem értve az elhunyt szállítását;

(3) A (2) bekezdésben említett díjak mértékét e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(4) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséről, elszállításáról a vállalkozónak kell gondoskodnia.

A sírhelyek kertészeti kialakítása, gondozása

7. § (1) A tulajdonos közhasználatú területein rendezési tervet vezet.

(2) A temetőben a sírok növényzettel való beültetését és gondozását valamint a temető közhasználatú területein a növények telepítését a temető rendezési terv alapján szabad végezni.

(3) A sírhelyen zöld növényt ültetni a jelen rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott területen szabad a jogosult engedélyével, mivel a rendelkezésre jogosult e területre szerzett rendelkezési jogot.

(4) A sírhely területén túli terület az önkormányzat rendelkezése alatt áll, így arra bármilyen növényzetet, bármilyen tárgyat csak az önkormányzat helyezhet el. Ha a rendelkezésre jogosult a rendelkezése alatt álló területen túl helyez el a temető területén növényt vagy tárgyat az temetőt fenntartó önkormányzat az elhelyező felszólítása nélkül eltávolíthatja, és az eltávolítás költségeit a kihelyezőre átháríthatja.

(5) A sírhelyen olyan zöld növény helyezhető el, amelynek magassága a fejlődés során a 2 m-t nem haladja meg, illetve az ápolás során ezt a magasságot metszéssel tartani kell. Az elhelyezett zöld növényzet szélessége a rendelkezésre jogosult sírhely területét szintén nem haladhatja meg, illetve annak szélességét az előzőek szerint metszéssel biztosítani kell.

(6) A növényzet nem károsíthatja, szennyezheti a szomszédos sírok állagát.

(7) A sírhely gondozását a rendelkezésre jogosult köteles biztosítani az előzőekben meghatásozott feltételek figyelembevételével.

(8) A gondozás során keletkező hulladékot köteles a fenntartó által kialakított hulladéklerakóba szállítani, és ott lehetőség szerint –ha erre a feltételek biztosítottak-szelektíven elhelyezni.

A temető rendje

8. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitva tartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitva tartási ideje: március 1-től október 31-ig 7.00-19.00 óráig

november 1-től február 28-ig 8.00-17.00 óráig
(3) A temető kapuját lehetőség szerint csukva kell tartani (érkezés és távozás esetén is)!

9. § (1) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet - annak megkezdése előtt - a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(4) A temetőben (vállalkozásszerűen) temetkezést, csak érvényes temetkezési vállalkozási engedéllyel rendelkező vállalkozó vagy munkatársai végezhetnek.

10. § (1) Tilos

a) a temetőbe kutyát bevinni, a vak vezető kutya kivételével;

b) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;

d) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

f) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2015. április 29-én lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat 12/2013. (XI.21.)) rendelete, a 7/2014. (IX:30.) rendelete érvényét veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 7/2015. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Urna sírhely megváltási ára: 50.000Ft/10év
A községben állandó lakóhellyel rendelkező elhalt esetén az urna sírhely megváltási ára: 2.000Ft/10év
Egyes sírhely megváltási ára: 100.000Ft/25év
A községben állandó lakóhellyel rendelkező elhalt esetén az egyes sírhely megváltási ára: 2.000Ft/25év
Kettes sírhely megváltási ára: 150.000Ft/25év
A községben állandó lakóhellyel rendelkező elhalt esetén a kettes sírhely megváltási ára: 3.000Ft/25év
Előre elkészített kettes sírhely megváltási ára: 200.000Ft/25év
A községben állandó lakóhellyel rendelkező esetén az előre elkészített kettes sírhely megváltási ára: 20.000Ft/25év
Sírbolthely (kripta) megváltási ára: 300.000Ft/60év
A községben állandó lakóhellyel rendelkezőknek: 60.000Ft/60év
Gyermeksírhely ingyenes/első 25év, azt követően 1000Ft/25év.
Adminisztrációs díj: 500Ft/alkalom.
Pótdíj: 100Ft/mulasztási nap
A mellékletben szereplő árak nettó árak. ÁFA-t nem tartalmazzák!

2. melléklet a 7/2015. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás a megváltott sírhely építészeti, kertészeti kialakításának

és gondozásának szabályairól

Megállapodás, mely létrejött az ősagárdi temetőfenntartó képviseletében ...........................….…………………. (a továbbiakban fenntartó) másrészről az ősagárdi önkormányzati temetőben ......... …alatt található sírhely felett rendelkezni jogosult ..............................................................(név) ................................................................ szám alatti lakos ( továbbiakban rendelkezésre jogosult) között az alábbi időben és helyen a következő feltételekkel:

1. Megállapodó felek rögzítik, hogy az ősagárdi köztemető ...................... parcellájában eltemetésre kerül ...........év .............hó .... nap ................................................................... (név) elhunyt.

2. Az 1. pontban megjelölt sírhely felett a rendelkezési jogot ........................................................... (név)

................................................................... szám alatti lakos gyakorolja a sírhely következő megváltásának időpontjáig ....................-ig. Halála esetén, házastársára vagy egyenes ági rokonára száll a rendelkezési jog. (Új szerződés meg kötése szükséges a fenntartó és az új jogosult között!)

3. A rendelkezésre jogosult tudomásul veszi, hogy a használat ideje alatt a sírhely építészeti

és kertészeti kialakításáról az alábbiak szerint köteles gondoskodni:
a) Építészeti kialakítás szabályait jelen rendelet 2. §-a szabályozza.
b) A kertészeti kialakítás szabályait jelen rendelet 7. §-a szabályozza.

4. A rendelkezésre jogosult síremlék lehelyezése illetve átépítése esetén annak tényét a fenntartóval írásban közölni köteles. Az elhelyezés szabályosságának sérülése esetén a fenntartó a problémát írásban jelzi a rendelkezésre jogosult részére, a kijavításra adott határidő megjelölésével.

5. megállapodó felek jelen megállapodás tartalmát megismertük, s azt közösen értelmeztük

a mint akaratunkkal mindenben egyezőt helyben hagyólag aláírtuk.
Ősagárd,...........................
..................................................... ......................................................
fenntartó képviselője rendelkezésre jogosult
Előttünk mint tanúk előtt:
............................................………..(Név) …………................................................(Név)
.......................................................(Cím) ………….................................................(Cím)
(Jelen szerződést kérjük, gondosan megőrizni, és újra megváltásnál, kérésre vagy egyéb változás esetén felmutatni!)

3. melléklet a 7/2015. (IV. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználat díja:
a mindenkori víz árának megfelelő összeg