Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről

Hatályos: 2017. 12. 01- 2023. 04. 21

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről1

2017.12.01.

Ősagárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 26/B. § (1a) bekezdésében kapott felhatalmazások alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1.  § A rendelet célja a település építészeti, községképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött reklámok, reklámhordozók, cégérek elhelyezésével kapcsolatban - a helyi adottságok figyelembe vételével - a településképi illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények kiegyensúlyozott érvényesítése, összességében az épített környezet, a településkép esztétikus kialakítása.

A rendelet hatálya

2.  § (1) A rendelet hatálya Ősagárd Község közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendeletet a településképi bejelentési eljárásra és az azzal összefüggő településképi kötelezésre kell alkalmazni.

(3) A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 08.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) vonatkozó előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.

Értelmező rendelkezések

3.  § (1) A rendelet alkalmazásában a településképi szempontból jelentős reklám berendezés elhelyezések:

a) reklámtábla,

b) óriásreklám-, illetve hordozó-berendezése,

c) reklámtábla, hirdetőtábla,

d) reklámcélú építési védőháló, molinó,

e) cégér,

f) hirdetőoszlop,

g) reklámkorlát.

II. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

A településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre

4.  § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.08.) Kormányrendeletben meghatározott építési engedély nélkül végezhető reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban.

A településképi bejelentési eljárás lefolytatása

5.  § (1) A településképi bejelentési eljárás az építtető, illetve az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.

(2) A kérelmet Nőtincs Község Polgármesteréhez a 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet 26/B. § (2) és (3) bekezdésekben meghatározott tartalommal, a 4. § szerinti építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani, az e rendelet 1.mellékletét képező kérelem benyújtásával.

(3) A Polgármester a településképi bejelentési eljárást a Korm. rendeletben meghatározottak szerint folytatja le.

(4) A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntését és a döntés ellenőrzését - amennyiben a településen önkormányzati főépítész van alkalmazásában - az önkormányzati főépítész készíti elő.

(5) A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Nőtincs Község Önkormányzatának Képviselő-testületénél lehet fellebbezéssel élni.

A településképi bejelentés elbírásának szempontjai

6.  § (1) A kérelemnek és mellékleteinek meg kell felelniük a Korm. rendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek.

(2) A bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a reklám elhelyezési tevékenység megfelel-e a helyi jellegnek, összhangban van-e az épített és természeti örökséggel, vagy figyelembe veszi-e az átalakuló épített környezetet a reklám-, illetve reklámhordozók, cégérek kialakításával és elhelyezésével kapcsolatos szabályoknak és követelményeknek való megfelelésben.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉSI ELJÁRÁS

A településképi kötelezési eljárás alkalmazási köre és a településképi kötelezettségek

7.  § (1) A Polgármester településképi kötelezési eljárást folytat le:

a) a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,

b) a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység,

c) a településképi bejelentés elmulasztása

esetén.

(2) A településképi kötelezettség körébe tartozik:

a) a településképet rontó reklámok, reklámberendezések, cégérek megszüntetése, átalakítás vagy elbontás elrendelése.

A településképi kötelezési eljárás lefolytatása

8.  § (1) A településképi kötelezési eljárás hivatalból indul vagy kérelemre indulhat, az önkormányzati főépítész – amennyiben önkormányzati főépítész nincs alkalmazásban a polgármester - kezdeményezésre.

(2) A Polgármester a településképi kötelezési eljárást a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény szabályai által meghatározottak szerint folytatja le.

(3) A Polgármester településképi kötelezési határozati javaslatát az önkormányzati főépítész – amennyiben önkormányzati főépítész nincs alkalmazásban a polgármester - készíti elő.

(4) A településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településrendezési kötelezettségről szóló határozat formájában.

A településképi kötelezettség megszegése és végrehajtása esetén alkalmazható bírság esetkörei és mértéke

9.  § (1) A településképi kötelezettségek megszegése, illetve a településképi kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a kötelezett 1.000 000 forintig terjedő bírsággal sújtható, a bírság többször kiszabható.

(2) A bírságot a Polgármester jogosult kiszabni.

(3) A bírság az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 42. § (3) értelmében adók módjára behajtható.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10.  § (1) Ez a rendelet 2017. december 01. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet előírásait a 2017. december 01. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet az Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 22. napjával.