Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2023. 04. 22

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről

2023.04.22.

Ősagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény. 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Ősagárd Község Önkormányzatának közigazgatási területén, a közterületen meglévő közműhálózatra nem csatlakozott, a folyékony hulladékszállításba bevont, helyi közszolgáltatással ellátott ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira vagy használóira (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) terjed ki.

(2) A közszolgáltatás az ingatlanon összegyűjtött települési folyékony hulladék (továbbiakban: TFH) rendszeres elszállítására, valamint a begyűjtött hulladék ártalmatlanítására, hasznosítására történő átadására terjed ki.

(3) A TFH kezelését, azaz összegyűjtését, elszállítását, ártalommentes elhelyezését, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítását Ősagárd Község Önkormányzatával (továbbiakban: Önkormányzat) megkötött közszolgáltatási szerződés alapján a KOMMUNÁL-SZOL Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) végzi.

(4) Ősagárd község közigazgatási területén keletkező TFH lerakására és ártalmatlanítására kijelölt lerakóhely Balassagyarmat Szennyvíztisztító Telep 2660 Balassagyarmat, Kővári út 26/A. szám alatti vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező átadási pont.

Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség

2. § (1) A rendelet alapján a folyékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításhoz szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/c. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait, és – amennyiben nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével – a számlázási címet köteles a Szolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(3) A közszolgáltatási szerződés megkötéséhez a Gazdasági Társaság a közszolgáltatást igénybe vevő nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét, valamint a számlázási és postázási címet köteles a Szolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(4) A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásában a Szolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról,

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat –és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

3. § (1) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(2) A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses jogviszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(3) A Szolgáltató feladata ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a település jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.

A közszolgáltatás ellátásának rendje

4. § (1) A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés, bűz –és szaghatást kizáró eszközzel, a Vgtv. 44/F. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelő módon végezhető.

(2) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző a Vgtv. 44/F. § (6) bekezdésében foglaltak szerint köteles eljárni.

(3) A folyékony hulladékszállításba bevont területen az ingatlantulajdonos köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni.

Az ingatlantulajdonosok és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § A közszolgáltató köteles:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,

b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járművel, géppel, eszközzel, berendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények, berendezések ürítéséből származó, illetve közműhálózatba nem vezetett TFH-t – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni.

(2) A tulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött TFH tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a jelen rendelet 1. § (3) bekezdésében megjelölt szolgáltatónak átadni, és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos a TFH elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.

(4) A lakossági települési folyékony hulladék elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelni, melynek a Közszolgáltató köteles 3 munkanapon belül eleget tenni.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására és a háztartási szennyvíz ártalmatlanítására az Önkormányzat írásban közszolgáltatási szerződést köt a Közszolgáltatóval, melyben meg kell határozni a szerződő feleket, a szerződés tárgyát, a teljesítés helyét és időtartamát, a szerződő felek jogait és kötelezettségeit, a közszolgáltatás finanszírozásának elveit, a szerződés megszűnésének feltételeit.

(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni.

(3) A közszolgáltatási szerződésben - a külön jogszabályban előírtakon kívül - a közszolgáltató kötelességeként kell meghatározni a nem szerződésszerű teljesítésből származó kötbérfizetési kötelezettséget az Önkormányzat, vagy a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos javára.

A közszolgáltatás díja

8. § (1) Közszolgáltató által alkalmazható díj legmagasabb mértékét – amennyiben központi jogszabály másként nem rendelkezik - a Közszolgáltató által a Vgt. 44/D. § (7) bekezdése szerint készített részletes díjkalkuláció alapján e rendelet határozza meg.

(2) A közszolgáltatás díja az ingatlanok műtárgyaiban összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítésének legmagasabb díja: 4.000 Ft/m3 + ÁFA.

(3) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a Közszolgáltató a teljesítési helyszínen készpénzfizetési számlát állít ki, vagy amennyiben a helyszínen bevételi bizonylatot állít ki, 15 napon belül a készpénzfizetési számlát megküldi az ingatlantulajdonos részére.

(4) A közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő közszolgáltatási díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás, melynek behajtása során a Vgt. 44/E. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.