Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 04. 23- 2023. 07. 01

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2023.04.23.

Ősagárd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya a 0105 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú temetőre (továbbiakban: temető) terjed ki.

(2) A temetőben a temetés hagyományos módon koporsóban vagy hamvasztás esetén urnába elhelyezett hamvak eltemetése által lehet.

(3) A temetőben a sírhelyek kialakításával, átalakításával, síremlék felállításával, felújításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskörök a polgármester feladat-és hatáskörébe tartoznak.

(4) A temetőben egyházi, valamint polgári szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(5) A temető üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat a Nőtincsi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) végzi.

2. § (1) A temető fenntartására és üzemeltetésére az Önkormányzat gazdálkodó szervezettel kegyeleti közszolgáltatási szerződést nem köt.

(2) A temetkezési szolgáltatások ellátása a község területén – a szolgáltatást igénybe vevő megbízásától függően- a szükséges engedélyekkel rendelkező vállalkozói feladatkörbe tartozik.

(3) A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából a Hivatal nyilvántartó könyvet, betűrendes névmutatót, temető térképet, rendelkezési jogosultakról nyilvántartást vezet. A nyilvántartó könyvbe a temetés és urnaelhelyezés időrendi sorrendben kerül bejegyzésre.

Temetési helyek és a temetkezés rendje

3. § (1) A temetőben a jóváhagyott parcellázási terv alapján, soronként lehet temetkezni. Amennyiben a parcellázási tervben a sorokban lévő temetési helyek nem kerültek kijelölésre, abban az esetben a temetési helyeket a polgármester jelöli ki.

(2) A parcellázási terveken folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok, urnafülke, sírhelyek teltek be, illetve melyek szabadok.

(3) A temető parcellázási terve a Hivatalban tekinthető meg.

4. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) gyermek sírhely,

d) urna sírhely,

e) sírbolthely,

f) urnafülke.

(2) A sírhelyek mérete:

a) egyes sírhely: 100 cm széles*220 cm hosszú*200 cm magas,

b) kettes sírhely: 200 cm széles*220 cm hosszú*200 cm magas,

c) gyermek sírhely: 90 cm széles*180 cm hosszú*200 cm magas,

d) urna sírhely: 50 cm széles*50 cm hosszú*200 cm magas,

e) urnafülke: 40 cm széles*40 cm magas*30 cm mély,

f) sírbolthely: 200 cm széles*220 cm hosszú*200 cm magas.

5. § (1) A sírhelyek egymástól való távolságát a parcellázási tervnek megfelelően (minimum 60 cm) kell meghatározni.

(2) Az elhunytat a (3) bekezdésben foglalt kivétellel az eltemetés ideje szerint a sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(3) Az elhunytat az eltemettetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha a temetési hely fölött rendelkezési joga van.

6. § (1) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt a talajban lebomló anyaggal burkolni lehet.

(2) Oldalirányú üreggel ellátott sírhelyet létesíteni nem szabad.

(3) Sírbolt építése a kijelölt helyen engedélyezhető és az érvényben lévő jogszabályok betartásával létesíthető.

(4) Urnát az urnafülkén kívül urnasírba vagy sírhelybe rátemetni egyaránt lehet. Egy sírhelyen maximum 4 darab urna helyezhető el.

(5) A 6. § (4) bekezdésében foglalt maximumtól való eltérésről a polgármester dönt.

(6) Koporsós temetés esetén rátemetés maximum 2 alkalommal lehetséges. A sírnyitás a vonatkozó jogszabály szerint történhet.

(7) A polgármester a képviselő-testület egyetértésével a település érdekében kiemelkedő munkát végzett személyiségek részére díszsírhelyet adományozhat. A díszsírhelyet úgy kell kialakítani, hogy az elhunyt házastársát rátemetéssel, területváltozás nélkül lehessen elhelyezni.

7. § (1) A temetési helyen elhelyezhető sírjeleket szilárd alapra kell helyezni.

(2) A sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága 200 cm.

(3) A síremlék, sírszegély nem foglalhat el a sírhelytől nagyobb területet.

(4) A temetőben a sírhelyeket körülkeríteni nem szabad.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

8. § (1) A 4. § (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartamát az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A díszsírhelyet a temető fenntartásáig meg kell hagyni.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, újraváltható. A meghosszabbítás és újraváltás időtartamára az 1. számú mellékletben foglaltak az irányadók.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jogot a létesítője, örököse vagy az a személy gyakorolhatja, akinek jogosultságát a nyilvántartásba bejegyezték.

(5) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó.

(6) A sírhely létesítőjének azt kell tekinteni, akit e minőségben a nyilvántartásba bejegyeztek.

(7) Rendelkezési jog időtartamának letelte után a rendelkezési jog a temető tulajdonosára száll át, mellyel ismételten rendelkezhet.

(8) A rendelkezési jog átruházása, jogutódlása, illetve a nyilvántartási adatokban történő változás bejelentési kötelezettség alá tartozik, melyet 15 napon belül írásban köteles a jog megszerzője a Hivatalnak bejelenteni.

A sírhelyek és a ravatalozó használati díjának mértéke

9. § (1) A ravatalozó használatáért használati díjat nem kell fizetni.

(2) A temetést végző vállalkozó a temetés után köteles a ravatalozót kitakarítani.

10. § (1) A temetési helyek megváltásáért, újraváltásáért a 1. számú melléklet szerinti díjat kell fizetni.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával az eltemettető vagy az általa megbízott személy, az újraváltáskor a sír felett rendelkezési joggal rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) A temetési hely megváltása a 2. számú melléklet szerinti megállapodás megkötésével jön létre.

(4) Rendelkezési jog időtartama alatt a temetési hely bármikor újra megváltható az 1. számú melléklet szerinti időtartamra és az 1. számú mellékletben foglalt díj ellenében.

(5) Külön kérésre, az igénybe nem vett, de megváltott temetési helyeket, a temető tulajdonosa visszaváltja.

A temető használatának rendje

11. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitvatartási ideje:

a) március 1-től október 31-ig 7.00-19.00 óráig

b) november 1-től február 28-ig 8.00-17.00 óráig.

(3) A temető kapuját lehetőség szerint csukva kell tartani (érkezés és távozás esetén is).

(4) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(5) A temetőbe gépjárművel behajthat a köztemető fenntartásával kapcsolatban érkező gépjármű, a halottszállító gépjármű és a temetkezési feladatot ellátó vállalkozás munkavégzéséhez szükséges gépjárműve, melyek kizárólag a munkálatokhoz szükséges ideig tartózkodhatnak a temetőben.

(6) A temető területére történő behajtásra indokolt esetben a polgármester adhat külön engedélyt.

12. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetőbe kutyát bevinni -a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(3) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához vehető igénybe térítésmentesen.

(4) A temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

(5) A temetőben kizárólag kegyeleti céllal történhet gyertya és mécses gyújtás, melynél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen. Az esetlegesen bekövetkező tűzkár esetén a tűz okozója anyagi és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(6) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, virágokat letépni, a tájékoztató táblákat, épületet, bármilyen tárgyat megrongálni, beszennyezni, illetéktelenül eltulajdonítani tilos.

(7) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség a temető tulajdonosát nem terheli.

(8) A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni tilos.

(9) A temetőben magánszemély síremléken kívül más létesítményt nem állíthat, egyéb kegyeleti joggal nem összefüggő tárgyat nem helyezhet el.

A sírgondozás szabályai

13. § (1) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott sírhelyet 30 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető vagy temetés esetén a megbízott temetkezési vállalkozó, vagy síremlék felállítása, felújítása esetén a hozzátartozó köteles gondoskodni.

(2) A sírhelyeken csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, gyertya, sírlámpa), valamint kifejlett állapotukban a 2 méter magasságot meg nem haladó növényeket szabad elhelyezni, ültetni. A sírhelyen elhelyezett tárgyak vagy az ültetett növények nem nyúlhatnak túl a sírhely határvonalain.

(3) A sírhely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt a polgármester kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a temető tulajdonosa jogosult a növényzet vagy tárgy eltávolítására.

14. § (1) A sírok gondozásáról és a sírhely közvetlen környékének tisztántartásáról, gyomtalanításáról a rendelkezési jog jogosultja rendszeresen köteles gondoskodni.

(2) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő helyre, a kihelyezett konténerbe szabad tenni. A hulladékgyűjtő edényzetben kő, beton, háztartási hulladék, vagy bármi egyéb, nem a temetőből származó hulladék elhelyezése tilos.

15. § (1) A temetési hely gondozása, rendben tartása a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy feladata.

(2) A temetési helyek nem forgalomképesek. A rendelkezési jogról lemondani csak az önkormányzat javára lehet.

(3) A temetési helyen kívüli területre kizárólag a tulajdonos ültethet növényt.

16. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, vagy körülötte a gondozáshoz használatos szerszámok és eszközök tárolása,

b) a temetési helyek környékét felásni, a temető területéről a talajt (földet) elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, közlekedését ne akadályozza, temetés alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal kell végezni, hogy más sírhelyeket ne rongáljon, ne szennyezzen be.

A temetőben végzett munkák

17. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – a rendelkezési jog jogosultja részéről történő sírgondozás, temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a polgármesterhez be kell jelenteni. A síremlék felállításához, felújításához, a síremlék elemeinek, sírkeret építéséhez szükséges építőanyag gépjárművel történő helyszínre szállításához a polgármester engedélye szükséges.

(2) Síremléket és építési anyagot a temető területére legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű gépjárművel lehet beszállítani.

(3) A síremlék alapjának készítésekor a talaj legalacsonyabb pontjához kell igazodni. Az elkészült síremlék alapja nem akadályozhatja a sírok közötti szabad közlekedést és nem keletkeztethet szintkülönbséget.

(4) A köztemető területére csak kész síremléket, valamint a sírbolt és a sírkeret építéséhez szükséges építőanyagot lehet bevinni. Az anyag tárolási helyét és módját a polgármester jelöli ki. Építőanyag a munkavégzés idején kívül a temető területén nem tárolható.

18. § (1) A síremlék felállításakor, javításakor, felújításakor keletkezett hulladékot, törmeléket, szétbontott régi keret anyagát a kivitelező köteles a munkavégzés napján a munkavégzés befejezését követően elszállítani.

(2) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére munkanapokon 7.00 órától 17.00 óráig, szombaton 7.00 órától 12.00 óráig kerülhet sor. Vasárnap és ünnepnapokon, valamint temetés ideje alatt síremlék beszállítása, felállítása, javítása, egyéb munkák végzése tilos.

(3) A temetők útvonalain tilos a munkavégzés. A közlekedési utakon bármilyen anyagot lerakni, tárolni, építkezés céljára előkészíteni tilos.

(4) Az erősen megrongálódott, balesetveszélyes síremlék helyreállítására a polgármester a sírhely felett rendelkezni jogosult személyt felszólítja. A felhívás eredménytelensége esetén a tulajdonos a síremléket eltávolíthatja, elbonthatja.

19. §1

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelethez



Temetési hely



Megváltási díj *



Megváltási idő



Újra váltási díj *

Ősagárd községben állandó lakóhellyel rendelkezett elhunyt esetén

Egyes sírhely

100.000 Ft

25 év

4.000 Ft

4.000 Ft

Kettes sírhely

200.000 Ft

25 év

8.000 Ft

8.000 Ft

Gyermeksírhely

ingyenes

25 év

25 év után 1.000 Ft/25 év

ingyenes

Urnasírhely

50.000 Ft

25 év

4.000 Ft

4.000 Ft

Sírbolthely

300.000 Ft

25 év

8.000 Ft

60.000 Ft

Urnafülke egyes

150.000 Ft

25 év

4.000 Ft

75.000 Ft

Urnafülke kettes

300.000 Ft

25 év

8.000 Ft

150.000 Ft

* A megállapított díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.
1

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.