Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szervezeti- és Működési Szabályzatról szóló 8/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 17

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.17.
a Szervezeti- és Működési Szabályzatról szóló 8/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között meghatározza szervezeti és működési rendjét. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) kimondja, hogy a képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg. A Mötv. rendelkezései szerint a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza többek között a képviselő-testület hivatalára vonatkozó alapvető szabályokat is. E törvényi rendelkezések alapján a képviselő-testület rendeletben meghatározza szervezetének és működésének részletes szabályait.
Lestyánné Gazsó Eszter képviselő 2020. évben, illetve Piller Kinga képviselő a 2022. október 1. napjával a képviselő-testülethez intézett nyilatkozatukkal lemondtak képviselői megbízatásukról, ezért képviselői, továbbá bizottsági tagi megbízatásuk megszűnt.
Lestyánné Gazsó Eszter képviselő helyére a soron következő képviselő Bagdán Lajos töltötte be a megüresedett mandátumot.
A jelenleg hatályos Szervezeti- és Működési Szabályzatunk 3. számú melléklete tartalmazza a képviselők névjegyzékét, a 6. számú melléklete pedig a bizottsági tagok névjegyzékét tartalmazza, melyet a képviselők személyében történő változás okán módosítani szükséges.
A jelenleg hatályos SZMSZ módosítása során észleltük, hogy a rendelet 1. számú mellékletében (a bélyegzők lenyomatai) az Önkormányzat címe elírásra került.
Fentiek okán a rendelet 1. számú mellékletének módosítása is indokolttá válik.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A módosított mellékletekről szóló rendelkezést tartalmazza.
A 2. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről szóló rendelkezést tartalmazza.