Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 07. 01

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
Ősagárd Község Önkormányzatának képviselő-testülete a 9/2017. (VIII.17.) számon rendeletet alkotott a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 2021. július 1. napjától új településrendezési elveket és szakmai szabályokat határozott meg. Az új törvényi előírások szemléletváltást jelentenek az egyes települések épített környezetének szabályozásában, valamint a településrendezésben. A törvénymódosítás végrehajtására a korábbi kormányrendelet – 314/2012.(XI.8.) Korm.rendelet – módosítása helyett új, önálló kormányrendelet került megalkotásra: településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló a 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet).
Az Étv. 2021. július 1. napján hatályba lépett módosításával a településrendezés területén bevezetésre került az elektronikus ügyintézésre lehetőséget biztosító Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (a továbbiakban: E-TÉR). Az E-TÉR felületén közvetlenül is lehetőség nyílik a partnereknek hitelesített elektronikus útvonalon véleményt nyilvánítani az adott eljárási szakasz előírásai szerint. A Korm.rendelet 75. § (1) bekezdése szerint a helyi partnerségi egyeztetés lefolytatása akkor kötelező, ha az önkormányzat partnerségi rendelete a partnerségi egyeztetést a településtervek, a kézikönyv vagy a településképi rendelet készítése, módosítása tekintetében előírja.
A korábbi évek tapasztalatai alapján a településfejlesztési, településrendezési dokumentumok megalkotására vagy módosítására irányuló eljárásokban a partnerektől (lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösség, nemzetiségi önkormányzat) ritkán vagy egyáltalán nem érkezett észrevétel, vélemény.
Felsőpetény község lakosságának érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezeteinek, vallási közösségének és nemzetiségi önkormányzatának a településfejlesztési és településrendezési eszközöket érintően továbbra is lehetősége lesz a Korm.rendeletben foglaltak figyelembevételével az E-TÉR rendszerben véleményt nyilvánítani, észrevételt tenni.
Tekintettel arra, hogy a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet rendelkezésében és egyéb rendelkezéseiben is számos ponton hivatkozik a 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet már nem hatályos rendelkezéseire, ezért a rendelet hatályon kívül helyezése indokolt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A képviselő-testület a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezi, tekintettel arra, hogy az egyeztetési folyamat partnerekre vonatkozó előírásait a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 65. §-a tartalmazza.
A 2. §-hoz
A hatálybaléptető rendelkezést tartalmazza.