Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek deregulációs célú hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 04. 22

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.22.
egyes önkormányzati rendeletek deregulációs célú hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 22. §- a alapján a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve a Kormány tagja gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében
a) az elavult, szükségtelenné vált,
b) a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
c) a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
d) a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
e) az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító, a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
(2) Az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat lefolytatásáról az általa alkotott rendelet esetén a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az önálló szabályozó szerv vezetője, az önkormányzati rendelet esetén a jegyző gondoskodik.
A Jat. 3. §-a szerint Az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.
A jogalkotásról szóló törvény alapján elvégzésre került Ősagárd Község Önkormányzat Képviselő-testülete által alkotott önkormányzati rendeletek felülvizsgálata.
A felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről szóló 17/2017. (XI.30.) és a reklámok és reklámhordozók elhelyezésekről szóló 12/2017. (XI.30.) önkormányzati rendeletekben foglalt szabályok a településkép védelméről szóló 9/2018. (XI.15.) önkormányzati rendeletben is szerepelnek.
Fentiek alapján a párhuzamos szabályozás sérti a Jat. 3. §-ában foglalt alapelvet.
Az előadottak alapján szükséges a jogszabálysértés mielőbbi megszüntetése, melynek módja a 12/2017. (XI.30.) és a 17/2017. (XI.30.) önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz
A hatályon kívül helyezendő rendeleteket tartalmazza.
A 3. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről szóló rendelkezést tartalmazza.