Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 9/2018. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 22

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.22.
a településkép védelméről szóló 9/2018. (XI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. A Magyar Közlöny 2021. május 10.-én megjelent 84. számában kihirdetésre került „a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló 2021. évi XXXIX. törvény (a továbbiakban: Mód.tv.) 66. §-a indokolja.
A Mód. tv. 66. §-a módosítja a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.) 8/A. §-át, mely szerint kivezetésre kerül az az Mötv-vel összhangban nem álló szabály, miszerint önkormányzati hatósági ügyet közvetlenül a polgármesterre, és nem a testületre telepít a törvény. Ezután a képviselő-testület dönti el, hogy mint átruházható hatáskört átadja, vagy megtartja testületi hatáskörben például a településképi véleményezési eljárást vagy a településképi bejelentési-kötelezési eljárást.
A módosítás az Mötv. 142/A. §-ával való összhangot biztosítja, ennek érdekében a képviselő-testület a Tktv. 8. §-ában foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben ruházhatja át. A hatáskör-módosításról a képviselő-testületnek 2021. október 31. napjáig gondoskodnia kellett volna.
Ezzel összefüggésben módosításra kerül a jogorvoslat kérdése is, így amennyiben a testület az önkormányzati hatósági hatáskörét átruházta az érintett szervére, akkor annak az önkormányzati hatósági döntésével szemben a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. Amennyiben hatáskör-átruházás nem történt és a képviselő-testület járt el, akkor közvetlen bírósági felülvizsgálatra van lehetőség.
Jelenlegi településképi rendeletünkben a véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárás a polgármester hatásköre, melyet fenti jogszabályi rendelkezések okán pontosítani szükséges; tehát a hatáskör továbbra is maradna (átruházott hatáskörben) a Polgármesternél.
2. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 26/B. § (1a) bekezdés a) pontjának 2021. március 1. napjával hatályba lepő módosulása is indokolja rendeletünk módosítását.
A Korm.rendelet hivatkozott szakasza értelmében településképi eljárás lefolytatása lett kötelező az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltoztatása (rendeltetésváltozás) esetén is.
Rendeletünk bejelentési eljárásáról szóló szabályai vonatkozásában is módosításra szorul.