Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2023. 04. 22

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.22.
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontja kimondja, hogy a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében a helyi önkormányzat feladata különösen – többek között – a helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás.
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgt.) 45. § (6) bekezdése felhatalmazást ad a települési önkormányzat képviselő-testülete részére, hogy a törvény 44/C. § (2) bekezdésében meghatározottakat rendeletben szabályozza, vagyis, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozóan önkormányzati rendeletet alkosson.
A rendeletalkotás kötelező.
A rendelet célja Ősagárd község környezeti terhelésének csökkentése, a képződött háztartási szennyvíz környezetkímélő ártalmatlanítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet rögzíti, hogy az önkormányzat Ősagárd községben kötelezően ellátandó és kötelezően igénybe veendő, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást tart fenn, melynek helyi szabályait a rendelet rögzíti.
A közszolgáltatás a háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalommentes elhelyezése érdekében történő átadásra vonatkozik, és Ősagárd teljes közigazgatási területére vonatkozik.
A Rendelet a Vgt. 44/C. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltak szerint nevesíti, hogy a település területén mely szolgáltató látja el a közszolgáltatást. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezése, ártalmatlanítása a vízügyi hatóság által meghatározott leürítő helyen történhet.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A Rendelet az adatvédelmi jogszabályokkal összhangban határozza meg a közszolgáltatással kapcsolatos nyilvántartások vezetésére és az adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXI. törvény 4. § (1) bekezdése alapján személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény, vagy törvény felhatalmazása alapján az abban meghatározott körben helyi önkormányzati rendelete elrendeli. A Vgt. 44/C. § (2) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg többek között a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) kezelésére vonatkozó rendelkezéseket. A Rendelet értelmében a Közszolgáltató válik jogosulttá és kötelezetté az ingatlantulajdonos adatainak kezelésére, és ezzel összefüggésben köteles a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezések betartására. A háztartási szennyvíz külön jogszabályban meghatározottak szerinti nyilvántartásáról a közszolgáltató gondoskodik.
A 4. §-hoz
A Rendelet meghatározza a közszolgáltatás ellátásának rendjét, rögzíti közszolgáltatás ingatlantulajdonosok részéről történő kötelező igénybevételét. A rendelet a fogyasztói érdekvédelem érdekében előírja, hogy a közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonosokat tájékoztatni a közszolgáltatás igénybevételének feltételeiről, az abban bekövetkezett változásokról.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A Rendelet rögzíti az ingatlantulajdonos, mint a közszolgáltatást igénybevevő jogait és kötelezettségeit.
A Rendelet előírja a közszolgáltató folyamatos rendelkezésre állási kötelezettségét, illetve a közszolgáltatási tevékenység végzéséhez kapcsolódó kötelezettségeit. A közszolgáltató a megrendeléstől számítva 3 munkanapon belül köteles eleget tenni a szolgáltatási tevékenységének.
A 7. §-hoz
A Vgt. előírásai értelmében a közszolgáltatást az végezhet, aki Önkormányzattal – a Vgt-ben előírtak szerint – legfeljebb 10 évre szóló közszolgáltatási szerződést köt. A Rendelet a központi jogszabályban foglaltaknak megfelelően szabályozza az Önkormányzat és a közszolgáltató között megkötendő közszolgáltatási szerződés kötelező tartalmi elemeit.
A 8. §-hoz
A közszolgáltatás díját – a közszolgáltató által a Vgt-ben előírtak szerint elkészített és az önkormányzat részére benyújtott részletes díjkalkuláció alapján - a képviselő-testület határozza meg. A közszolgáltatás díja az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéhez igazodik.
A 9. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.