Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 03. 27

Ősagárd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.27.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Általános indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény.) 83/A. § (1) bekezdése felhatalmazza az önkormányzatot, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján - a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően - rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.
A törvény rögzíti, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. A települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.
A települési önkormányzat e feladatát közművelődési alapszolgáltatások megszervezése, rendeletében rögzített feladatai ellátására a közművelődési célú tevékenységet folytatók részére pénzügyi támogatás biztosítása, valamint a közművelődés helyi lakossági képviseletének biztosítása révén (a továbbiakban együtt: közművelődési feladatok) látja el.
A települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi teret biztosít.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Meghatározza a rendelet célját, szervezeti, személyi és területi hatályát, valamint a helyi lakosság közművelődéshez való jogát.
A 3. §-hoz
A rendelet rögzíti – összhangban a Kult.tv. és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018.(VII.9.) EMMI rendeletben foglaltakkal - az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatást.
A 4–6. §-hoz
Meghatározza a közművelődési alapszolgáltatás ellátásának formáját, módját és mértékét. A rendelet kimondja, hogy az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatást közösségi terek fenntartásával biztosítja, valamint felsorolja egyes közművelődési szolgáltatásainak ellátásában az együttműködő partnerek körét.
A rendelet kimondja továbbá, hogy a Kult.tv. 79. §-ában meghatározottak szerint közművelődési megállapodást köthet a közművelődési feladatok ellátására, valamint azt, hogy a településen a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében a Kult.tv. 82-83. §-ai alapján Közművelődési Kerekasztal alakítható.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
Rögzíti a közművelődési szolgáltatások finanszírozását, támogatását, valamint rendelkezik a kulturális tevékenységet ellátó szervezetek támogathatóságáról.
A 9. §-hoz
A helyi közművelődés irányításával kapcsolatos szabályokat tartalmazza, valamint rendelkezik a rendelet 5 évente történő felülvizsgálatáról.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezés mellett a korábbi rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.