Bér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII.4.) önkormányzati rendelete

Bér Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8 /2021.(VIII.4.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról és más szociális ellátásokról.

Hatályos: 2021. 08. 05- 2023. 05. 31

Bér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 4.) önkormányzati rendelete

Bér Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8 /2021.(VIII.4.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról és más szociális ellátásokról.

Bér Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, többször módosított 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 9. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, Bér községben a szociális biztonság megteremtése, illetve megőrzése érdekében a képviselő-testület Bér Község költségvetése terhére települési támogatást biztosítson az arra rászorulók számára.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Bér Község Önkormányzat (továbbiakban önkormányzat) területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre, valamint az 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 3. §. (1)-(3) bekezdésében és a 7. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

(3) A rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra értelmezendő rendelkezéseket és általános eljárási szabályokat az Szt. 4-16. §-a határozza meg.

(4) Az egyes ellátási formákhoz kapcsolódó sajátos eljárási szabályok e rendelet keretein belül kerülnek meghatározásra.

Az eljárás megindítása

2. § (1) Az eljárást a Vanyarci Közös Önkormányzati Hivatalhoz a támogatást kérő írásbeli kérelmére, illetve Bér Község Önkormányzat polgármesterének kezdeményezésével, hivatalból lehet megindítani.

(2) A kérelmet a jogszabályokban, illetve e rendeletben a nyújtható támogatási formákhoz kapcsolódóan felsorolt dokumentumokkal együtt kell benyújtani.

(3) Hivatalból indult eljárás során a szükséges dokumentumokat az elbírálást megelőzően be kell kérni.

(4) A vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a 63/2006. (III. 27.) Korm. Rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni.

(5) A jövedelmi adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolni.

A támogatások kifizetésének módja

3. § (1) Pénzbeli ellátások kifizetése készpénzben, házipénztárból történik.

(2) A jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítésére az Szt. 17. §-a az irányadó.

Az ellátási formák, hatáskörök

4. § (1) Bér Község Önkormányzat képviselő-testülete a következő pénzbeli települési támogatási formákat biztosítja a kérelmezők részére.

  • a) Rendkívüli települési támogatás
  • b) Települési temetési támogatás
  • c) Újszülött gyermek után járó települési támogatás
  • d) Beiskolázáshoz kapcsolódó települési támogatás
  • e) Nevelési évkezdési támogatás
  • f) Fiatalok első lakáshoz jutási települési támogatása
  • g) 70. életévüket betöltött Béri lakosok egyszeri támogatása

(2) A képviselő-testület az a) b) c) d) e) f) g) pontokban foglalt szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(3) Bér Község Önkormányzat képviselő-testülete a következő természetbeni települési támogatási formákat biztosítja a kérelmezők részére:

  • a) Köztemetés
  • b) Szociális étkeztetés
  • c) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás
  • d) Szociális célú tüzelőanyag támogatás

(4) A képviselő-testület a (3) bekezdés a) b) d) pontokban foglalt természetbeni települési támogatásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre, a c.) pontban foglalt hatáskörét a jegyzőre ruházza át.

Pénzbeli szociális ellátások, a pénzbeli települési támogatás formái

5. §

Eseti települési támogatás formái, a támogatás feltételei

(1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, aki olyan élethelyzetbe került, hogy átmenetileg önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni. Az elbírálás során olyan élethelyzetek vehetők figyelembe, melyben például kérelmező

- elvesztette munkahelyét

- nem várt többletkiadás jelentkezése esetén

- családban előforduló betegség

- családban előforduló baleset

- nem várt káresemény (elemi kár) következik be.

A támogatás maximális összege alkalmanként maximum 50.000 Ft. A polgármester döntése szerint a kérelem alapján pénzbeli vagy természetbeni (élelmiszerutalvány) támogatást nyújt.

(2) Települési temetési támogatásra jogosult az a kérelmező, aki a Béri lakos elhunytat eltemetteti, és akinek a közös háztartásban élő családtagok együttes jövedelmével számolva az egy főre eső jövedelme, nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 500%-át. Az e címen nyújtott önkormányzati támogatás összege 20.000 Ft.

(3) Újszülött gyermek után járó települési támogatásra jogosult a településen minimum 1 éve állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen élő szülő, ha a közös háztartásban élő családtagok együttes jövedelmével számolva az egy főre eső jövedelme, nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 600%-át. A támogatás mértéke újszülött gyermek után 20.000 Ft egyszeri, vissza nem térítendő összeg.

(4) Beiskolázáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult minden legalább 1 éve állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő gyermek szülője, akinek gyermeke általános iskolában részesül alapfokú képzésben, továbbá akinek gyermeke nappali tagozatos rendszerű középfokú, illetve felsőfokú képzésben vesz részt, és a közös háztartásban élő családtagok együttes jövedelmével számolva az egy főre eső jövedelme, nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 600%-át. A támogatás minden év szeptember 15-ig kerül, 10.000 Ft összegben kifizetésre, a szülő kérelmének benyújtását követően.

(5) Nevelési évkezdési támogatásában részesül az a szülő, aki Béri állandó lakóhellyel rendelkezik, és akinek a gyermeke a Béri Angyalkert Óvodában részesül óvodai nevelésben, és a közös háztartásban élő családtagok együttes jövedelmével számolva az egy főre eső jövedelme, nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 600%-át. A támogatás minden év szeptember 15-ig kerül kifizetésre készpénzben, 10.000 Ft összegben a szülő kérelmének benyújtását követően.

(6) Fiatalok első lakáshoz jutási települési támogatására jogosult a településen minimum 1 éve állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő házaspár, amennyiben a házasfelek még nem töltötték be 40. életévüket, és akik Bér településen a házasságkötésüket követően első önálló otthonukat megvásárolják, vagy felépítik, és együttes jövedelmükkel számolva az egy főre eső jövedelmük, nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 800%-át. A támogatás összege maximum 100.000 Ft.

(7) 70. életévüket betöltött Béri lakosok egyszeri támogatására jogosult minden 70 év feletti Béri állandó lakóhellyel rendelkező és a településen életvitelszerűen élő lakos, évente egy alkalommal, amennyiben az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum összegének 900%-át. Pontos összegét minden év novemberében a képviselő testület határozza meg.

Természetbeni szociális ellátások, a természetbeni települési támogatás formái

6. § (1) Köztemetés

  • a) A köztemetésre vonatkozó szabályokat az Szt. 48. §-a tartalmazza
  • b) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.
  • c) A Polgármester különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól:

- részben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 130 %-át, egyedül élő esetén a 170%-át, és vagyonnal nem rendelkezik.

- egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személlyel közös háztartásban élő családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 100 %-át, egyedül élő esetén a 120 %-át és vagyonnal nem rendelkezik.

Abban az esetben, ha az elhunyt vagyonnal rendelkezik, úgy az önkormányzat
a megelőlegezett köztemetési költséget hagyatéki teherként érvényesíti a hagyatéki eljárás során.

(2) Szociális étkeztetés az önkormányzat a szociális étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik, külön rendeletben meghatározott térítési díj ellenében, illetve térítésmentesen, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

a) Jövedelmi helyzete és kora miatt szociálisan rászorult, akinek a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át és betöltötte a 62. életévét. Egyedül élő esetén havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 350 %-át és betöltötte a 62. életévét.

b) Egészségügyi állapota miatt szociálisan rászorult az az egyedül élő személy, akinek a háziorvos igazolja, hogy a betegsége jellege miatt nem képes biztosítani önmagának a napi egyszeri meleg étkezést.

c) Fogyatékossága és pszichiátriai betegsége miatt szociálisan rászorult az, akinek a háziorvos a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján igazolja, hogy a betegsége jellege miatt nem képes biztosítani önmagának a napi egyszeri meleg étkezést.

d) Szenvedélybetegsége miatt szociálisan rászorult az, akinek a háziorvos a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján igazolja, hogy a betegsége jellege miatt nem képes biztosítani önmagának a napi egyszeri meleg étkezést.

e) Hajléktalansága miatt szociálisan rászorult az a személy, aki nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás Települési lakhatási támogatásra jogosult az a kérelmező, akinek a közös háztartásban élő családtagjaival együttesen számolt 1 főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 %-át, egyedül élő esetén a 180 %-át. A települési lakhatási támogatás összegét minden hónap 5. napjáig a szolgáltatóval kötött megállapodás szerint a közös hivatal utalja a villany, vagy gáz, vagy vízszolgáltató, vagy szemétszállítási szolgáltató felé a kérelmező által kérelmezettek szerint. Települési lakhatási támogatás egy háztartáson belül egy kérelmezőnek nyújtható. A települési lakhatási támogatás egységesen 3.000 Ft/ hó. A támogatást 1 évre kell megállapítani.

(4) Szociális célú tüzelőanyag támogatásban részesül a szociálisan rászorult kérelmező. A kérelmek elbírálásánál úgy kell eljárni, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni, vagy pénzbeli formában történő nyújtására- települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra) jogosult, illetve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok, előnyt élvezzenek. A szociális célú tűzifában vagy szénben részesülőtől, az önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

Az egyes támogatási formák igényléséhez benyújtandó dokumentumok, igazolások

7. § (1) Rendkívüli települési támogatás igényléséhez e rendelet 1. számú mellékletét képező kérelmi formanyomtatványt és a közös háztartásban élők jövedelem igazolását kell benyújtani, kiegészítve azzal, hogy:

- Amennyiben betegség miatt nyújtanak be kérelmet, úgy a kórházi vagy orvosi igazolást.

- Amennyiben baleset miatt nyújtanak be kérelmet, úgy a kórházi vagy orvosi igazolást.

- Amennyiben elemi kár elhárítása miatt nyújtanak be kérelmet, úgy a helyreállítás költségeit bemutató árajánlat, vagy számla.

(2) Települési temetési támogatás igényléséhez az eredeti halotti anyakönyvi kivonat, valamint jövedelemigazolás benyújtása szükséges.

(3) Újszülött gyermek után járó települési támogatás igényléséhez szükséges a gyermek születési anyakönyvi kivonata, valamint jövedelemigazolás benyújtása.

(4) Beiskolázási települési támogatás igényléséhez szükséges az iskolalátogatási igazolás, vagy az iskolai felvételről szóló igazolás.

(5) Nevelési évkezdési támogatás igényléséhez szükséges az óvodalátogatási igazolás.

(6) Köztemetés igényléséhez szükséges csatolni az eltemetésre kötelezett, valamint a vele közös háztartásban élők jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát, valamint az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát.

(7) Szociális étkeztetés igényléséhez szükséges e rendelet 2. számú mellékletét képező kérelmi formanyomtatvány, valamint jövedelemigazolás/ok.

(8) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás igényléséhez szükséges csatolni a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy mely szolgáltatási díj mérséklésére kívánja igénybe venni a támogatást. Továbbá:

- a támogatandó szolgáltatásról szóló utolsó havi közüzemi számlát

- jövedelemigazolást valamennyi közös háztartásban élő, és ott állandó lakóhellyel rendelkező családtag vonatkozásában

- vagyonnyilatkozatot valamennyi közös háztartásban élő, és ott állandó lakóhellyel rendelkező családtag vonatkozásában

Záró rendelkezések

8. § 1.) A rendelet 2021. augusztus 10. napján lép hatályba.

2.) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (IX.23.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról és más szociális ellátásokról.