Bér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Bér község képviselő testületének 2/2023(II.21.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Bér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Bér község képviselő testületének 2/2023(II.21.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Bér Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 6. § (4) bekezdésében, 40. § -ában, 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja Bér közigazgatási területén a ravatalozó és köztemető üzemeltetése, az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a halottak nyughelye előtti egyházi vagy polgári szertartás végzése és a kegyeleti szolgáltatások kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása.

2. § Bér közigazgatási területén található temető

a) Evangélikus temető az ingatlan-nyilvántartásban 802 hrsz. alatt nyilvántartott terület, amelynek tulajdonosa az Evangélikus Egyház, továbbá a temető fenntartója és üzemeltetője is.

b) A ravatalozó az ingatlan-nyilvántartásban 802/2 hrsz. alatt nyilvántartott ingatlanhoz tartozik a ravatalozó, ugyanakkor üzemeltetője tulajdonosa és fenntartója Bér Község Önkormányzata.

2.Szociális temetés

3. § (1) A szociális temetkezésekre az önkormányzat a temető tulajdonosával előzetesen egyeztetett parcellát jelöli ki. (az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő sírhely) Az önkormányzat a szociális temetést a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 24/A. §-ában meghatározott feltételek szerint biztosítja.

(2) A szociális temetés iránti kérelmet az eltemettetésre kötelezett a Vanyarci Közös Önkormányzati Hivatal Béri kirendeltségén nyújthatja be.

A temető működési rendje

4. § (1) A temető egész nap látogatható.

(2) A temetőben a 14 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat. A szülő felügyeletének hiánya vagy a nem kellően hatékony felügyelet miatt bekövetkezett esetleges balesetekért az üzemeltetőt felelősség nem terheli.

5. § A temető üzemeltetésével kapcsolatos előírások betartásáról, betartatásáról, a közönség kivonatolt tájékoztatók kifüggesztésével történő tájékoztatásáról az Üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 16. §-ában foglaltak szerint gondoskodik.

6. § (1) Az önkormányzat folyamatosan gondoskodik a ravatalozó működtetésének feltételéül előírt infrastrukturális és egyéb körülmények megfelelő állapotban tartásáról, a ravatalozó megfelelő működtetéséről, különösen

a) a körülötte lévő zöldfelületeinek karbantartásáról,

b) a hulladékok összegyűjtéséről és elszállításáról,

c) vízvételi lehetőségről.

(2) A temetőben maradandóan elhelyezett tárgyak, sírjelek, síremlékek és tartozékaik őrzése nem az önkormányzat kötelezettsége.

(3) A temetési helyek földfeletti kiképzéséhez, síremlékek, sírboltok létesítéséhez szükséges építési anyagokat, segédszerkezeteket, építőipari gépeket a temető területén az erre a célra kijelölt helyen lehet tartani.

(4) Tilos a temetőben

a) a halottak kegyeletét sértő magatartást tanúsítani, különösen hangoskodni és egyéb megbotránkoztató tevékenységet folytatni,

b) szemetet, egyéb hulladékot elszórni,

c) a temetőkben hiányos öltözetben megjelenni,

d) a temető üzemi épületeit és azok tartozékait, a sírokat és síremlékeket, azok növényzetét rongálni, beszennyezni,

(5) A sírgondozás során összegyűlt mindenfajta hulladék, szemét, növényi maradvány, valamint gaz, virág, koszorú hulladék a kihelyezett szemétgyűjtő konténerekben tárolandó.

(6) Temetőben gyertyát gyújtani tűzmegelőzés figyelembevételével szabad.

(7) A temető területén a temetési helyeken síremlék, sírjel állításával kapcsolatos munkavégzés csak a rendelkezési jogosulttól származó írásbeli nyilatkozat birtokában lehetséges. A sírhely gondozásával kapcsolatos egyéb tevékenység, amennyiben azt nem vállalkozásszerűen végzik, nem bejelentés-köteles.

(8) A temetési hely melletti területen, azaz nem a sírhelyhez tartozó területen más tárgy, például ülőpad, egyéb sírtermék, fás szárú növény csak az arra jogosult írásbeli engedélyével helyezhető el.

(9) A temető területén a síremlékek, sírok építése során keletkezett építési törmeléket, fel nem használt építőanyagot, sírjeleket, a vállalkozási és a temetkezési szolgáltatással összefüggésben keletkezett veszélyes hulladékot a megrendelő által kivitelezéssel, szolgáltatással megbízott vállalkozó, temetkezési szolgáltató még a munkavégzés napján köteles a köztemető területéről elszállítani vagy elszállíttatásáról gondoskodni. A vállalkozó vagy temetkezési szolgáltató mindezen anyagok további elhelyezéséről és ártalmatlanításáról is köteles gondoskodni.

Temetkezési szolgáltatások

7. § (1) Temetkezési szolgáltatások alatt a Ttv. 25. § (1) bekezdése szerinti tevékenységek értendők.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt temetkezési szolgáltatások közül a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával az önkormányzat berendezésének igénybevétele kötelező.

(3) A temetkezési szolgáltatónak, a temetőben vállalkozásszerű tevékenységet végző vállalkozónak rendelkeznie kell a tevékenység végzéséhez előírt szakképesítéssel, és a közegészségügyi, valamint baleset- és tűzvédelmi előírásokra vonatkozó ismerettel.

8. § Ravatalozni és ravatalozással egybekötött szertartást végezni csak a ravatalozó-teremben vagy ahhoz közvetlenül kapcsolódó nyílt, a ravatalozó épület előtt kijelölt és kiépített területen lehet. A ravatalra helyezett halott – kivéve a fertőző betegségben elhunyt és a roncsolt testű halott – koporsója az eltemettető kívánságára, a temetési szertartás megkezdéséig a ravatalozóteremben nyitva tartható. A köztemetőben lévő ravatalozó helyiséget a temetési szertartás megkezdése előtt egy órával kell kinyitni.

6.A közköltségen történő temetés

9. § A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége az elhunyt személy kórboncolása nélkül

a) szolgáltatások + kellékek + sírhely összesen: 200.000. Ft, + ÁFA.

b) A kórboncolás nélküli közköltséges temetés díja magában foglalja a Bér közigazgatási területén belüli szállítás költségeit.

Temető lezárása, kiürítése

10. § (1) Temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárását, kiürítését tartalmazó hirdetményt a ravatalozó előtt ki kell függeszteni. A kiürítést tartalmazó hirdetményt a Vanyarci Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláin is ki kell függeszteni.

(2) Abban az esetben, ha megszűnt és kiürített temetőben lévő sírjel elszállításáról a rendelkezésre jogosult a meghatározott időpontig felhívásra nem gondoskodik vagy rendelkezésre jogosult már nincs, a megjelölt időpontot követő 6 hónap elteltével a sírjelet a temető az Üzemeltetője értékesítheti.

Záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet 2023. március 1.-én lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

(3) A rendelet elválaszthatatlan részét képezi a Béri Evangélikus Egyházközség, mint tulajdonos, Temető szabályzata. E rendelet 1. számú melléklete)

1. melléklet a 2/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

A Béri Evangélikus Egyházközösség temetőszabályzata.
A Béri Evangélikus Egyházközösség a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII törvény 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján az alábbi szabályzatot érvényesíti:

1. Általános rendelkezések

2. A szabályzat hatálya a településen lévő gyülekezeti tulajdonú temetőre terjed ki, amelynek hrsz.-802.

3. Az egyházközösség a tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről helyben gondoskodik.

4. A temetkezési szolgáltatásokat a temettető által kiválasztott, erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók látják el.

5. Temetési helyek és szabályok

6. §(1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella) , a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki.

7. (2) A sírhelytáblák és sorok kialakításáról, használatba vételéről, számozásáról a Temető Szabályzat 1.számú melléklete rendelkezik.

8. (3) A hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye a koporsós temetési helyre rátemethető.

9. (4) Koporsós temetés esetén temetési hely lehet: egyes sírhely, kettőssírhely.

10. (5) Urnás temetés esetén a temetési hely a sírhely táblák között kerül kijelölésre.

11. § (1) A temetés időpontjáról az eltemettető és a temetkezési szolgáltató közösen állapodnak meg.

12. (2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni.

13. (3) Az elhunytat- ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely kiválasztva- az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

14. (4) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

15. (5) A temettetőnek a kegyeleti közszolgáltatásokért az általuk kiválasztott temetkezési szolgáltatónak kell a díjat megfizetnie.

16. (6) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni.

17. § A működő köztemető infrastrukturális létesítményei: Ravatalozó, vízvételi lehetőség, illemhely, és a ravatalozóhoz vezető út.

18. § (1) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

19. (2) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holtest- maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a működő köztemetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedély és előírása szerint lehet elvégezni, elszállításhoz külön engedélyre is szükség van.

20. A temetési helyek használati ideje, a használati díjak.

21. § (1) Az egyes temetési helyeket hozzátartozóik a rendeletben foglaltaknak megfelelően használva korlátlan ideig jogosultak.

22. (2) A használati jogosultság kezdő napja, az eltemetés napja.

23. A temetési helyek mérete.

24. § (1) A felnőtt sírhelynek a.) egyes sírhely esetén 220 cm. hosszúnak, 100 cm. szélesnek kell, és 200 cm. mélynek b.) kettős sírhely esetén 220 cm. hosszúnak, 200 cm. szélesnek és 200 cm. mélynek kell lennie.

25. (2) A gyermek sírhelynek 160 cm. hosszúnak, 100 cm. szélesnek és 200 cm mélynek kell lennie.

26. (3) Az urna sírhelynek 60 cm hosszúnak, 60 cm. szélesnek, és 80 cm. mélynek kell lennie.

27. A rátemetés

28. § (1) A rátemetésre vonatkozó engedély a fenntartó a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett 25 év után adhatja meg.

29. (2) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos.

30. A síremlék

31. § (1) A temetési hely megjelölésére, sírjel (síremlék) használható, illetőleg létesíthető.

32. (2) A sírjel (síremlék) tervét (vázlatát) vagy leírását a fenntartónak az elhelyezés előtt be kell mutatni.

33. (3) A százhúsz centiméternél magasabb sírjel (síremlék) elhelyezését és tervezett méreteit a temető fenntartójának útján az építési hatóságnak is be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat, hogy a tervezett méret építési szabályzattal ütközik-e. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését megadottnak kell tekinteni. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető fenntartója gondoskodik.

34. (4) A temetési helyen túl terjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sir jelet (síremléket) elhelyezni nem szabad, a polgármester az ilyen lebontását kezdeményezheti az építésügyi hatóságnál.

35. (5) Sír jel (síremlék) közé szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

36. (6) A meglévő sír jelet, (síremléket) kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával a (2) bekezdésben foglaltak betartásával lehet.

37. (7) A sír jel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető fenntartója ellenőrzi.

38. Temetkezési szolgáltatások

39. § A működő köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról a temettető gondoskodik az azok végzésére engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatóval vagy szolgáltatókkal.

40. A temetők rendje

41. § (1) A temetőben a nyitva tartás nem korlátozott.

42. (2) A temető rendjére vonatkozó rendelkezéseket a fenntartó a temető bejáratánál kifüggeszteni köteles.

43. (3) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet (pad elhelyezése, fa ültetése stb.) be kell jelenteni a temető fenntartójának. A sírhely birtokosa köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

44. (4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik a szomszédos sírokban a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

45. (5) A temetőben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

46. (6) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

47. (7) Kutyát-vakvezető kutya kivételével- a temetőbe bevinni tilos.

48. (8) Építő anyagot a temetőbe beszállítani építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

49. (9) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni a mozgáskorlátozottak és a bejelentett, illetve engedélyezett munkálatokat végzők kivételével- tilos.

50. (10) A temetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani tilos.

51. § (1) A temetőben avart, elszáradt koszorút, virág maradványt, és egyéb anyagokat égetni tilos.

52. (2) A temetőben keletkezett hulladékot csak a fenntartó által arra kijelölt helyre lehet lerakni.

53. (3) A sírok, urna sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

54. § (1) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát kiszállítani-vagyonvédelmi okokból- csak a fenntartóhoz történő előzetes bejelentés után szabad.

55. § (1) A temetői munkák során ( így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés ) talált értékekről ( pl. ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményeiről a fenntartónak jegyzőkönyvet kell felvennie és a jogosult részére történő átadásig gondoskodnia kell a talált érték biztonságos megőrzéséről.

56. (2) Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült értéket képező dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a fenntartó értesíti a közjegyzőt.

57. Záró rendelkezések

58. § Ez a szabályzat kihirdetése napján lép hatályba. Bér 2011. szeptember 26. Turánszky István