Cserhátszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Cserhátszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2023.01.01.

Cserhátszentiván Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja, a 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogalkotói hatáskörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §. felhatalmazása alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Cserhátszentiván Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi közművelődés területén a község polgárainak érdekeit szem előtt tartva a helyi hagyományok és sajátosságok alapján határozza meg a közművelődés feladatait, azok ellátási formáit és mértékét.

(2) Az Önkormányzat a település minden polgárának és közösségének biztosítja a kulturális örökség és a kulturális értékek megismerését, segíti a személyiség művelődés általi fejlesztését, hozzájárul az esélyegyenlőség biztosításához.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Cserhátszentiván Község Önkormányzata illetékességi területén a közművelődési feladatellátás színtereire, használói körére, a községben működő, közművelődési tevékenységeket is folytató civil szervezetekre, a közművelődési tevékenység résztvevőire.

3. § A helyi közművelődés színterei: Művelődési Ház és könyvtár közösségi szintér (3066 Cserhátszentiván, Kossuth utca 31.)

2. A közművelődés helyi feladatainak meghatározása

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez - ha az adott településen működik - a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat helyi feladatai:

a) Közösségi színterek fenntartásával lehetőséget biztosítani a községben élő és nyaraló polgárai számára kulturális, művelődési és szórakozási igényeik kielégítésére, a szabadidő kulturális célú eltöltésére, tekintettel a kulturális esélyegyenlőségek csökkentésére.

b) Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási és felnőttoktatási lehetőségek támogatása, a humánerőforrás fejlesztése.

c) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak gyűjtése, rendszerezése, megismertetése, gondozása

d) A közművelődési és közéleti tevékenységek bemutatása a helyi nyomtatott és elektronikus médiumok által, az internetes hozzáférés segítése

e) Az ismeretszerző, az amatőralkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása, bemutatkozási, fellépési lehetőségek biztosítása

f) A kultúra sajátos eszközrendszerére alapozott idegenforgalmi fejlesztések segítése.

g) A kulturális rendezvények szervezése.

h) A közhasznú információs szolgáltatások nyújtása,

i) A helyismereti információk és dokumentumokat gyűjtése,

j) A közösségi emlékek, kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése,

k) A helyi dokumentumok gyűjtése.

(3) A közösségi színterek működésének és használatának rendjét a házirend állapítja meg

3. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési intézményeket működtet, közművelődési megállapodásokat köt, illetve fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogat.

(2) Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott feladatait közművelődési intézményeiben, valamint közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.

(3) A 3. §-ban megjelölt intézményekkel, szervezetekkel és magánszemélyekkel közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott közművelődési megállapodás megkötéséről a képviselő- testület dönt.

(5) A közművelődési megállapodás kötelező tartalmát e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. A közművelődési feladatok finanszírozása

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív és kiegészítő támogatás, az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

(2) Az e rendelet hatálya alá tartozó szakmai jellegű kiadások, bevétel tekintetében a közösségi színtér működését biztosító szakember az éves költségvetési előirányzat figyelembevételével a polgármester előzetes tájékoztatása mellett dönthet.

(3) A rendelet alapján támogatásban részesülő intézmény, civil szervezet, egyesület, alapítvány és művészeti csoport, magánszemély az önkormányzatnak elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződés, ennek hiányában az éves költségvetési rendeletben meghatározottak szerint. A beszámolási kötelezettség szakmai és pénzügyi ismertetést tartalmaz.

7. § (1) A közművelődési színtér díjmentesen igénybe vehető szolgáltatásai:

a) A közösségi színtér termeinek, felszerelésének, berendezésének és az alkalmazottak munkájának igénybevételével önkormányzati intézmények, kulturális célú közösségek és civil szervezetek számukra bevételt nem termelő szervezeti, közművelődési, közösségi tevékenysége;

b) a rendeletben felsorolt mindazon saját tevékenység, mely a közösségi színtér közvetlen kiadásait nem terheli,

c) az a tevékenység, rendezvény, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz.

(2) A közművelődési színtér díjköteles szolgáltatásai:

a) minden nem kulturális, üzleti célú tevékenység, rendezvény

b) a közösségi színtér éves előirányzatát meghaladó, közvetlen költséget igényel.

5. Záró rendelkezések

8. § (1) A rendelet 2023. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Cserhátszentiván Község Önkormányzatának 2/2020 (III.19.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről.

(3) A közösségi színterek használatának szabályzatát e rendelet 2. melléklete, a közösségi színtér tevékenységi helyein alkalmazott díjakat a 3. melléklete, a közösségi színtér házirendjét a 4. melléklete tartalmazza.

9. § Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló Cserhátszentiván Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (III.19..) önkormányzati rendelete.