Cserhátszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 12

Cserhátszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.03.12.

Cserhátszentiván Község Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. Értelmező rendelkezések

1. § (1) Temető fenntartása: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldterületek karbantartása, szükség szerinti felújítása, gondozása.

(2) Temető üzemeltetése: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, illetve az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása.

(3) Kegyeleti közszolgáltatás: a temető fenntartását továbbá üzemeltetését magában foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

(4) Temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(5) A temetkezési szolgáltató: az egyes temetkezési szolgáltatásokat együttesen vagy önállóan végző szolgáltató.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Cserhátszentiván Község Önkormányzata kizárólagos tulajdonában álló, működő 242 hrsz-ú, 1 ha 1035 m2 területű köztemetőre (a továbbiakban: köztemető), Cserhátszentiván Község Önkormányzata kizárólagos tulajdonában álló 05 hrsz-ú nem működő ( lezárt) 1 419 m2 területű temetőre (a továbbiakban: Zsidó temető); és Cserhátszentiván község belterületén lévő Bokor-Kutasó-Cserhátszentiván Evangélikus Egyházközösség ( Bokor, Szabadság út 47.) tulajdonában álló, működő 241 hrsz-ú 3269 m2 területű temetőre (a továbbiakban: Evangélikus temető) valamint a köztemető fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Cserhátszentiván Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségének – az Evangélikus temető vonatkozásában – az Evangélikus Egyházközséggel kötött megállapodás (1. melléklet) útján tesz eleget.

(3) Az Evangélikus temető tulajdonosával kötött együttműködési megállapodás alapján az önkormányzat gondoskodik a zöldterületek gondozásáról (az egyház részéről a felmerülő kiadás megtérítése mellett) a kihelyezett hulladéktároló rendszeres ürítéséről, áramellátásáról, karbantartásáról, a viziközmű szolgáltatásról, továbbá a hulladékszállításról.

(4) Az önkormányzat köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről helyben gondoskodik.

(5) A köztemető fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat évi költségvetésében határozza meg.

(6) A temetkezési szolgáltatásokat a temettető által kiválasztott, erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók látják el.

3. Temetési helyek és szabályok

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzembentartó jelöli ki.

(2) A sírhelytáblák és sorok kialakítását, használatbavételét, számozását a temetési helyek nyilvántartása tartalmazza.

(3) A hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye a koporsós temetési helyre rátemethető.

(4) Koporsós temetés esetén temetési hely lehet: egyes sírhely, kettős sírhely.

(5) Urnás temetés esetén a temetési hely a sírhelytáblák között kerül kijelölésre.

4. § (1) A temetés időpontjáról az eltemettető és a temetkezési szolgáltató közösen állapodnak meg.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni.

(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely kiválasztva – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

(5) A temettetőknek a kegyeleti közszolgáltatásokért az általuk kiválasztott temetkezési szolgáltatónak kell a díjat fizetnie. A ravatalozó használatáért díjat nem kell fizetni az önkormányzat részére, de a ravatalozót a szertartás után az eltemettetőnek kell rendbe tennie.

(6) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni.

5. § A működő temető infrastrukturális létesítményei: ravatalozó, vízvételi lehetőség, illemhely.

6. § (1) A Zsidó temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A Zsidó temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(2) A Zsidó temetőből és sírhely táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a működő köztemetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírása szerint lehet elvégezni, elszállításhoz külön engedélyre is szükség van.

4. A temetési helyek használati ideje, a használati díjak

7. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki az eltemettetést rendezte. A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(2) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama ( használati idő):

a) egyes sírhely, gyermeksírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnasírhely esetén 25 év,

(4) A sírhelyek megváltásáért és újraváltásáért megváltási díjat nem kell fizetni.

5. A temetési helyek mérete

8. § (1) A felnőtt sírhelynek

a) egyes sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek és 200 cm mélynek

b) kettős sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek és 200 cm mélynek

(2) A gyermeksírhelynek 160 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek és 200 cm mélynek

(3) Az urnasírhelynek 60 cm hosszúnak, 60 cm szélesnek, és 80 cm mélynek kell lennie.

6. A rátemetés

9. § (1) Egy felnőtt sírhelyre az üzemeltető engedélyével

a) még egy gyermek koporsó

b) a sír mélyítése mellett még egy felnőtt koporsó

c) kettő urna temethető

(2) A kettős sírhely egy-egy részébe az (1) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

(3) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett 25 év után adhatja meg.

(4) Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos.

7. A síremlék

10. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) használható, illetőleg létesíthető.

(2) A sírjel (síremlék) tervét (vázlatát) vagy leírását az üzembentartónak az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(3) A 150 cm-nél magasabb sírjel (síremlék) elhelyezését és tervezett méreteit a temető üzemeltetőjének útján az építési hatóságnak is be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat, hogy a tervezett méret építési szabályzatban ütközik-e. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését megadottnak kell tekinteni. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

(4) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet (síremléket) elhelyezni nem szabad, a polgármester az ilyenek lebontását kezdeményezheti az építésügyi hatóságnál.

(5) Sírjel (síremlék) közé szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

(6) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos.

(7) A meglévő sírjelet (síremléket) kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával a (2) bekezdésben foglaltak betartásával lehet.

(8) A sírjel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzembentartója ellenőrzi.

(9) A síremlék állítási munkálatokkal kapcsolatos díjat nem kell fizetni

8. Temetkezési szolgáltatások

11. § A működő köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról a temettető gondoskodik az azok végzésére engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatóval vagy szolgáltatókkal.

9. A temető rendje

12. § (1) A működő köztemető kerítéssel van ellátva

(2) A temetőben a nyitva-tartás nem korlátozott, 0-24 óráig látogatható.

(3) A temető rendjére vonatkozó rendelkezéseket az üzemeltető a temető bejáratánál kifüggeszteni köteles.

(4) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül miden temetői tevékenységet (pad elhelyezése, fa ültetése stb.) be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. A sírhely birtokosa köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

(5) (5) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják

(6) A temetőben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(7) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(8) Kutyát – vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.

(9) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(10) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni – a mozgáskorlátozottak és a bejelentett, illetve engedélyezett munkálatokat végzők kivételével – tilos.

(11) A temetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani tilos.

13. § (1) A temetőben avart, elszáradt koszorút, virágmaradványt és egyéb anyagokat égetni tilos.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az üzemeltető által arra kijelölt helyre lehet lerakni.

(3) A sírok, urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

14. § A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát kiszállítani – vagyonvédelmi okokból – csak az üzemeltetőhöz történő előzetes bejelentés után szabad.

15. § (1) A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (pld. ékszer, nemesfémből készült protézis stb.) és a találás körülményeiről az üzemeltetőnek jegyzőkönyvet kell felvennie és a jogosult részére történő átadásig gondoskodnia kell a talált érték biztonságos megőrzéséről.

(2) Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült értéket képező dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából az üzemeltető értesíti a jegyzőt.

10. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A temető használatának rendjére vonatkozó egyéb szabályokat a 2. melléklet tartalmazza.

(3)1

1

A 16. § (3) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.