Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 11. 04

Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2022.11.04.

Egyházasdengeleg Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben (továbbiakban: Tv.) kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya az Egyházasdengeleg Község közigazgatási területén fekvő temetőre, és a temetkezéssel összefüggő tevékenységekre terjed ki.

(2) Az Önkormányzat a temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a Polgármesteri Hivatal útján teljesíti.

Temetési helyek

2. § (1) A temetési helyek meghatározása a temető-térkép szerint történik.

(2) A sírgödör pontos helyét a Polgármesteri Hivatal által megbízott személy jelöli ki.

3. § (1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő, az önkormányzat által meghatározott temetési helyre kell temetni.

(2) A temetőben sírbolt csak az önkormányzattal kötött megállapodás alapján építhető.

(3) Hamvakat a temetőben szétszórni csak a temető-térképen megjelölt temetőrészben lehet.

(4) A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány csak a temető-térképen megjelölt temetőrészben temethető el.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

4. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetéstől számított 25 év

b) sírbolt esetén a temető tulajdonosával kötött megállapodástól függően 60 vagy 100 év,

c) urnasírhely (mint egyes sírhely) esetén 25 év

d) urnasírbolt esetén a temető tulajdonosával kötött megállapodástól függően 20-60 év.

(2) A temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni.

(3)1 A temetkezési helyek feletti rendelkezési jog megszerzésének és újraváltásának díja:

a) egyes sírhely esetén: 5.000 Ft

b) sírbolt esetén: a temető tulajdonosával kötött megállapodás szerint

c) urnasírhely esetén (mint egyes sírhely): 10.000 Ft

d) urnasírbolt esetén: a temető tulajdonosával kötött megállapodás szerint

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzését a (3) bekezdésben meghatározott díj megfizetését igazoló bizonylattal lehet igazolni, melyen feltüntetésre kerül a megváltott temetési hely temetőtérkép szerinti pontos helye.

A temető használata

5. § (1) A temetői létesítmények közül

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temető üzemeltetőjének írásos engedélye alapján a temetőben lévő utakat gépjárművel ingyenesen használhatják;

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

(2) Díjat kell fizetni a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért, az önkormányzattal előzetesen megkötött megállapodás alapján.

6. § (1) A sírgondozáskor, a temető rendben tartásakor keletkező hulladék, koszorú-és virágmaradvány kijelölt lerakóhelyről történő elszállításáról az önkormányzat évente kétszer gondoskodik.

(2) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséről, elszállításáról a vállalkozó köteles gondoskodni.

A sírhelyek kertészeti kialakítása, gondozása

7. § (1) A sírhelyek megfelelő kertészeti kialakításáról a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(2) A temető területén fát ültetni, a temető közhasználatú területein növényeket telepíteni, csak az önkormányzat előzetes engedélyével lehet.

A temető rendje

8. § A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető tulajdonosának nevét, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

9. § (1) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – az önkormányzat részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

10. § (1) Tilos

a) a temetőbe kutyát bevinni a vak vezető kutya kivételével;

b) az önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani;

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;

d) hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;

f) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

(2) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendeletben foglaltakon túl az e rendeletben megfogalmazott tilalmakat, kötelezettségeket megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

11. § Az önkormányzat a baptista temetőt lezárja. Oda temetkezni tilos.

Záró rendelkezések

12. § E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint a végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet irányadó.

13. § (1) E rendelet 2001. év január hó 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

A 4. § (3) bekezdése az Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.