Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010.(III.27.) önkormányzati rendelete

az általános iskolai tanulók ösztöndíjának helyi szabályairól

Hatályos: 2010. 03. 27- 2020. 12. 15

Egyházasdengeleg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja, hatálya


1. § (1) A helyi ösztöndíjrendszer bevezetésének célja az általános iskolában tanuló tehetséges gyermekek képességeinek és készségeinek kibontakoztatása.


(2) A rendelet hatálya kiterjed Egyházasdengeleg község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező általános iskolás korú tanulókra.


A kérelem benyújtásának módja, határideje


2. § (1) A tanulói ösztöndíjat a rendelet 1. számú melléklete szerinti „Kérelem önkormányzati ösztöndíj megállapítására” nyomtatványon kell benyújtani a kiskorú tanuló esetén a szülőnek, törvényes képviselőnek, nagykorú tanuló esetén a tanulónak.

(2) Általános iskolai tanuló esetében a kérelemhez mellékelni kell az iskolai bizonyítvány hiteles másolatát vagy az általános iskola igazgatója által kiállított igazolást a tanulmányi átlageredményről.


(3) A kérelmet és a tanulmányi átlag eredmény igazolását a tanulmányi félévet követően, a bizonyítvány kiállításától számított 60 napon belül (2010. évben április 30-ig) lehet benyújtani.


Hatásköri rendelkezés


3. § (1) A kérelmet és a tanulmányi eredményt igazoló bizonyítvány hiteles másolatát a Körjegyzőség hivatalába kell benyújtani.


(2) A benyújtott kérelmeket a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.


(3) Amennyiben a kérelmező az előírt feltételeknek megfelel, úgy a polgármester a kérelemnek helyt ad és a jogosultságot megállapítja, amennyiben a kérelmező az előírt feltételeknek nem felel meg, úgy a kérelmet határozattal elutasítja.


Az eljárás során a közigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései az irányadók.


Az ösztöndíjra jogosultság feltételei, mértéke


4.§ (1) A tanulmányi ösztöndíjat az általános iskola 7-8. osztályába járó azon tanulók részére lehet igényelni, akik elérik a 4,8 tanulmányi átlag eredményt.


(2) Az általános iskola 7. osztályában a tanulónak a II. félévre az I. félévi tanulmányi átlag eredménye alapján, a 8. osztály I. félévében a 7. osztály év végi tanulmányi átlag eredménye alapján, illetve a II. félévben a 8. osztály I. félévi tanulmányi átlag eredménye alapján lehet igényelni. Az ösztöndíj mértéke: 3.000.-Ft/hó.


Az ösztöndíj folyósításának szabályai


5.§ (1) A tanulmányi ösztöndíjat a tanulmányi átlag eredmény alapján a kérelem benyújtását követően a teljes félévre meg kell állapítani, függetlenül a kérelem benyújtás időpontjától. Az I. félév időtartama: szeptember 1-től- január 31-ig, a II. félév időtartama: február 1-től —június 30-ig tart.


6.§. (1) A tanulmányi ösztöndíj a jogosultság megállapításáról rendelkező jogerős határozat alapján kerül folyósításra a kérelemben megjelölten havonta, vagy egy összegben a kérelmező bankszámlájára történő utalással vagy az önkormányzat házipénztárából történő kifizetés útján.


Záró rendelkezések


7. § A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.


Egyházasdengeleg, 2010. március 26


Zsiga Tamás

polgármester

Dukáné Unghy Erzsébet

jegyző



Záradék:


A rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Egyházasdengeleg, 2010. március 27.


Dukáné Unghy Erzsébet körjegyző



1 . számú melléklet

KÉRELEM

önkormányzati ösztöndíj megállapítására



Kérelmező szülő/törvényes képviselő neve: .…….

Születési helye, ideje, anyja neve: …………………………………………………………...

Lakóhelye: …………………………………………………………………………………..

A tanuló neve: …………………………………………………………………………….…

A tanuló születési helye, ideje, anyja neve: ………………………………………………….

Lakóhelye: …………………………………………………………………………………..

A tanuló iskolai évfolyama: …………………………………………………………………

Az iskola neve, címe: ………………………………………………………………………..

Nyilatkozom, hogy az ösztöndíjat havonta / egy összegben kérem folyósítani.

(a megfelelő választ kérem aláhúzni!)


Az ösztöndíjat az önkormányzat házipénztárából kívánom felvenni.

vagy

Az ösztöndíjat az alábbi bankszámlára kérem utalni: .….

(a megfelelő választ kérem aláhúzni!)




Egyházasdengeleg, 20. .




kérelmező aláírása