Egyházasdengeleg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(IX.26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2013. 09. 26

Egyházasdengeleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.  törvény 13. §. 3. pontjában meghatározott

feladat- és hatáskörében, a  143. §. (3)   bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja, hatálya


1. §.


(1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Egyházasdengeleg község közigazgatási területén az út, az utca, a tér, a köz jellegű közterület és nagyobb területű összefüggő településrész elnevezését, továbbá az utcanév- és házszámtábla elhelyezésének a rendjét a község működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek jobbítása érdekében.


(2) A rendelet hatálya Egyházasdengeleg község közigazgatási területére, minden természetes személyre és székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra és a szabályozási terv által kijelölt területre kiterjed.


(3) A község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni e rendelet szabályai szerint lehet.

2. Értelmező rendelkezések


2. §.


E rendelet alkalmazásában: 


1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.


2. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) kormányrendelet szerinti közterületnév.


3. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan  térbeli beazonosítását szolgálja.



II. FEJEZET


A KÖZTERÜLET ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK


1. A közterületek elnevezésének általános szabályai


3.§.


(1) Minden belterületi közterületet el kell nevezni, és minden külterületi közterületet és magánutat el lehet nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Egyházasdengeleg  Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hatáskörébe tartozik.


(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.


(3) Az utcák, épületek közötti szerviz utakat, gyalogutakat, mezőgazdasági célú területet és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.


4. §.


(1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni a község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi adottságaira. Az elnevezés lehetőleg utaljon a közterületnek a községen belüli elhelyezkedésére és helytörténeti vonatkozásaira.


(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.


(3) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről, elhelyezkedésről vagy fogalomról lehet elnevezni.


5. §.


(1) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.


(2) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki


a) a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett és

b) élete, munkássága, valamely módon a községhez vagy a térséghez kötődik, hozzájárult a község vagy térség fejlődéséhez, vagy példa értékű lehet a község lakói számára.


2. A közterületek elnevezésének eljárási szabályai


6. §.


(1) A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester,

b) a helyi önkormányzat képviselője,

c) a községben bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

d) a község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.


(2) A közterület nevét megváltoztatni különösen az alábbi esetekben lehet:

a) ha az azonos hangzású közterületnevek zavart keltőek és a névazonosság másként nem kezelhető,

b) ha a névhasználatban kimutatható változás következett be,

c) ha a névhasználat a közérdek szempontjából nem megfelelő.


7. §.


(1)  A közterület elnevezésére vonatkozó előterjesztést a szervezeti és működési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint  társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, és az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.


(2) A  közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni, a döntésről értesíteni kell az illetékes okmányirodát, az illetékes földhivatalt, rendőrkapitányságot, postahivatalt, tűzoltóságot, a mentőállomást és a közmű szolgáltatókat.


III. FEJEZET


A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK


8. §.


(1) A  névvel ellátott közterület mentén lévő lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.


(2) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.


(3) Ingatlan megosztása esetén, amennyiben az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik, a házszámot az ABC  nagybetűivel kell megkülönböztetni.


(4) Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.


(5) Amennyiben egy ingatlan több közterülettel, utcával is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető, amely közterületre az ingatlan bejárata esik.


9. §.


(1) Az út, utca, köz, sétány (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozása 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik, és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca bal oldalán lévő ingatlanok páros, a jobb oldalon lévő ingatlanok páratlan számozást kapnak.


(2) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.


(3) A földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása arab számozással 1-től kezdődően folyamatos.


(4) Az (1) – (3) bekezdés rendelkezései a rendelet hatályba lépésekor már meglévő közterületek számozását nem érintik.


10. §.


(1) Egy helyrajzi számú ingatlanon álló több épület esetén, továbbá telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén a magyar ABC sorrend szerinti nagybetűivel történő megkülönböztetés alkalmazható, szám/betűjel formátumban, a kettős, hármas és ékezetes betűk alkalmazása nélkül.


(2) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.


(3) Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.


11.§.


A házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 7. §-ban meghatározott szervekkel.


IV. FEJEZET


NÉVTÁBLÁK ÉS HÁZSZÁMTÁBLÁK ELHELYEZÉSE


1. Névtáblák elhelyezésének szabályai


12. §.


(1) A közterület nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.


(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.


(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles. A kihelyezés időpontjáról előzetesen írásban értesíteni kell az érintett  ingatlan tulajdonosát vagy használóját.


(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.


13. §.


A közterület elnevezésének megváltoztatása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat, a változásról szóló döntést követő egy évig, piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.



2. Házszámtábla elhelyezésének szabályai


(1) A házszámot jelező táblát (továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy a házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában tulajdonosának elhelyezni.


(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szüksége szerint cseréjéről, pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezettnek kell gondoskodnia.


V. FEJEZET


ZÁRÓ  RENDELKEZÉSEK


14. §.


(1) Ez a rendelet  a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(2) Azon ingatlan tulajdonosa, ahol az ingatlan házszámozása hiányzik, e rendeletben foglalt kötelezettségének a rendelet hatályba lépését követő 60 napon belül köteles eleget tenni.