Egyházasdengeleg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XII.5.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásáról

Hatályos: 2014. 01. 01


Egyházasdengeleg  Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésének, illetve  a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) 88. §. (4) bekezdésének felhatalmazása alapján a települési szilárd hulladékkezeléssel kapcsolatos közszolgáltatás ellátására az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


Általános rendelkezések


1. §


  1. Egyházasdengeleg Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) – a köztisztaság és a településtisztaság biztosítása, az épített és természeti környezet megóvása, a közegészségügy és az emberi egészség védelme, továbbá a közszolgáltatás kiszámítható folyamatos és biztonságos ellátása, illetőleg e tevékenység ellenőrizhetősége érdekében – a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez:


  1. az ingatlanhasználó által a közszolgáltató szállítóeszközeihez rendszeresített gyűjtőedényben, vagy a rendeletben megjelölt egyéb módon az ingatlanon gyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék begyűjtésére és rendszeres, vagy alkalmi elszállítására,
  2. az ingatlanon összegyűjtött nagy darabos, lomtalanítás körében vont települési szilárd hulladék évente kétszer -  a közszolgáltató által meghatározott időpontban és helyen, erre a célra biztosított szállítóeszközén – történő begyűjtésére, és közszolgáltató általi elszállítására,
  3. az a) és b) pontokban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított települési szilárd hulladék elhelyezésére, kezelésére és ártalmatlanítására.


  1. A jelen rendelet tárgyi hatálya kiterjed a települési hulladék (a továbbiakban: hulladék) gyűjtésére, begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására, valamint további kezelésére. Nem terjed ki ugyanakkor a rendelet hatálya a települési szilárd hulladéknak nem minősülő egyéb hulladékokra ( építési, bontási törmelék ) a veszélyes hulladékokra, a radioaktív hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.


  1. Az Önkormányzat által a jelen rendeletben foglaltak szerint szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység, valamint a közintézmények működése során keletkezett szilárd települési hulladékra kötelező érvénnyel terjed ki.


  1. A jelen rendelet személyi hatálya kiterjed a hulladék minden birtokosára, akinek életvitele, vagy egyéb tevékenysége, működése során hulladék keletkezik, vagy ingatlanán hulladék van, továbbá a hulladék begyűjtőjére és kezelőjére.


  1. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás Egyházasdengeleg  község (a továbbiakban: település) mindenkori közigazgatási területére terjed ki.


  1. Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot a külön jogszabályban előírtak szerint gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított hulladékkezelőnek átadni.



II. A közszolgáltatás ellátása


Közszolgáltató, közszolgáltatási szerződés, hulladék elhelyezés


2. §


  1. Egyházasdengeleg  Községi Önkormányzat a helyi  hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását  közbeszerzési eljárás során kiválasztott  közszolgáltató  (továbbiakban: szolgáltató) útján  biztosítja.


  1. Egyházasdengeleg  község közigazgatási területén, mint működési területen a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására, valamint a hulladék elhelyezésére irányuló közszolgáltatást  az AVE Hevesi Városfenntartó Kft. (székhelye: 3360 Heves, Károlyi Mihály út 15. határozott időre kötött közszolgáltatási szerződéssel  látja el.


  1. Az önkormányzat, mint a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási  Társulás (székhelye: Eger, Dobó tér 2.) tagönkormányzata, a közszolgáltató által begyűjtött és ártalmatlanításra átadott  hulladék  kezelését a társulás útján biztosítja a  közszolgáltatási szerződésben megjelölt helyen.


(4) A gazdálkodó szervezet és szolgáltatás igénybevételére kötelezettek, valamint

      a közszolgáltató között a jogviszonyt az (5) bekezdésben meghatározott

      tartalmú szerződés foglalja magában.


      (5) A közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés tartalmi elemei:

  1. a felek megnevezése, és azonosító adatai,
  2. az igénybevétel kezdete,  teljesítés helye,
  3. a szerződő felek jogai, kötelezettségei
  4. a megrendelő rendelkezésére bocsátott gyűjtőedény űrtartalom és darabszám szerint,
  5. az ürítés gyakorisága és az ürítés ideje napok szerint,
  6. a megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék mennyisége, amelyre a közszolgáltatást a megrendelő igénybe veszi,
  7. a gyűjtőedények használatának jogcíme és módja,
  8. a szolgáltatás díjának megfizetése,
  9. ügyfélfogadás, tájékoztatás, panasz ügyintézés lehetősége
  10. a szerződés módosításának, felmondásának feltételei,
  11. az irányadó jogszabályok meghatározása.



A szolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti jogviszony


3.§


  1. Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.


  1. A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll, illetve az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást igénybe veszi.


  1. A közszolgáltatás teljesítésének jelen rendeletben szabályozott feltételeiről a Szolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni. A hulladék begyűjtésének, elszállításának útvonalát és időpontját – a keletkező hulladékmennyiségek figyelembe vételével – a Szolgáltató köteles elkészíteni és arról az ingatlantulajdonosokat – változás bekövetkezte előtt – értesíteni.


  1. A Szolgáltató és az ingatlantulajdonos jogaira és kötelezettségeire jelen rendeletben foglaltakat kell alkalmazni. A Ptk. vonatkozó szabályai alapján közüzemi szerződés jön létre.


  1. Amennyiben  települési szilárd hulladéknak nem minősülő hulladék – árusító, szolgáltató vagy egyéb gazdasági tevékenység folytán – közterületen keletkezik, a tevékenység végzésére kiadott közterület-használati engedély, illetve útkezelői hozzájárulás birtokosa köteles az Önkormányzatnak igazoltan bemutatni (bejelenteni), hogy hulladékának kezeléséről a közszolgáltatóval kötött megállapodás alapján gondoskodik. A közterület-használati hozzájárulás, illetve engedély megadását az Önkormányzat az általa szervezett közszolgáltatás igénybevételéhez (kötheti) köti.






III.


A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja


Az ingatlantulajdonos  kötelezettségei


4. §


  1. Az ingatlantulajdonos alapvető kötelezettsége, hogy:
  1. a települési szilárd hulladékot – különös tekintettel a hulladék további kezelésére – az elszállításra való átvételig gyűjtse, illetve tárolja,


  1. az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe vegye, illetve a hulladékot a gyűjtésre e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek átadja, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlítse,


  1. a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal járjon el annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.


  1. Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. Ezzel egyidejűleg az ingatlanon keletkező rendszeres háztartási szilárd hulladék esetében köteles megjelölni az ingatlanon található lakások, lakók és egyéb rendeltetésű egységek számát.


  1. Nem terheli az ingatlantulajdonost az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol hulladék nem keletkezik.


  1. Az ingatlan megüresedését az ingatlantulajdonos a megüresedést legalább 30 (harminc) nappal megelőzően köteles a Szolgáltató felé bejelenteni.


A Szolgáltató jogai és kötelezettségei


5. §


  1. A települési hulladékkezelési közszolgáltatást ellátó közszolgáltató feladata az Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésében foglaltak, valamint a környezetvédelmi előírások megtartása mellett – az önkormányzati rendeletben előírt módon – a települési hulladék ingatlantulajdonosoktól történő begyűjtése, annak a kijelölt hulladékkezelő telepre történő elszállítása, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása.
  2. A Szolgáltató jogosult a jelen rendelet 6. § (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatást igénybevevő magánszemélyek személyes adatainak közszolgáltatási tevékenységgel össszefüggő kezelésére.


  1. A Szolgáltató a (2) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján végzett adatkezelési tevékenységének gyakorlása során köteles  maradéktalanul betartani a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezéseit.



A hulladék gyűjtésére és elszállításra való átadására szolgáló gyűjtőedények rendelkezésre bocsátásával kapcsolatos jogok és kötelezettségek


6. §


  1. Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére, illetve elszállítására a Szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényt köteles használni. Köteles továbbá – a rendszeresített gyűjtőedényzet űrtartalmát meghaladó mennyiségű alkalmi hulladék gyűjtésére – a Szolgáltató által térítés ellenében a rendelkezésére bocsátott és azonosító jellel ellátott más gyűjtőeszközt igénybe venni.


  1. Családi házak esetében lakásonként kötelezően 60 és 120 literes edény alkalmazandó.


  1. A Szolgáltató köteles a szállítóeszközéhez rendszeresített, és a keletkezett hulladék mennyiségének megfelelő méretű és számú gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos kérelmére rendelkezésre bocsátani, mégpedig az ingatlantulajdonos kérelmének kézhezvételétől számított hét napon belül. Az ingatlantulajdonos vagy meghatalmazottja a gyűjtőedény átvételét aláírásával köteles igazolni.


  1. Ha az ingatlantulajdonos a Szolgáltató felé a valóságnak meg nem felelő mennyiséget vagy adatot közöl, és ennek folytán az átadásra kerülő hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja a rendszeresített gyűjtőedények űrtartalmát, a Szolgáltató – az ingatlantulajdonos megkeresésével egyidejűleg – jogosult a tényleges mennyiségű hulladéknak megfelelő űrtartalmú edényre cserélni az eredeti gyűjtőedényt, illetve jogosult megemelni a gyűjtésre rendszeresített gyűjtőedények számát az ingatlantulajdonos költségére, és az ennek megfelelő emelt díjat megfizettetni.


  1. Az ingatlantulajdonos bejelentése alapján a Szolgáltató köteles az ingatlantulajdonos által megjelölt időpontra vagy időtartamra a hulladék adott mennyiségének megfelelő gyűjtéséhez, illetve elszállításához alkalmas további gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátani, és a szolgáltatást – megfelelő díjfizetés mellett – teljesíteni.


  1. Ha az ingatlanon keletkező hulladék mennyisége nem rendszeresen, hanem csupán alkalmilag haladja meg az átadott gyűjtőedények űrtartalmát, és az ingatlantulajdonos elmulasztja teljesíteni a (5) bekezdésben írt bejelentési kötelezettségét, a Szolgáltató jogosult az így átadott, illetőleg a gyűjtőedényzet mellé kirakott hulladék elszállítására. A többletszolgáltatás  tényéről és az ennek megfelelő díj alkalmazásáról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost egyidejűleg értesíteni köteles.


  1. A Szolgáltató által a szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényeket az ingatlantulajdonos erre irányuló írásbeli szerződés alapján jogosult megvásárolni. A gyűjtőedények elhelyezéséről, pótlásáról, kicseréléséről, javításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni. A Szolgáltató által biztosított gyűjtőedények elhelyezéséről, pótlásáról (térítés ellenében – pl.: ellopták, eladták stb.), kicseréléséről, javításáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.


7. §


  1. Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényeket az ingatlan területén belül köteles elhelyezni. Gyűjtőedényt közterületen elhelyezni kizárólag az Önkormányzat rendeletében szabályozott útkezelői hozzájárulás, illetve a vonatkozó szabályok szerinti közterület-használati engedély alapján lehet.


  1. Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényeket a hulladék elszállítása céljából a Szolgáltató által megjelölt időpontban, a közterületen, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. A gyűjtőedényt legfeljebb a szállítás napján, reggel 6,00 órától lehet kihelyezni a közterületre, kivéve a tartósan engedélyezett elhelyezést, és ezt követően a szállítás napján 22,00 óráig a közterületről el kell távolítani.


  1. A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének – a közterület szennyezésének elkerülése érdekében – lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza. A kihelyezett gyűjtőedényt vagy annak tartalmát megmozgatni vagy azzal bármely egyéb tevékenységet végezni a Szolgáltatón kívül harmadik személy nem jogosult. A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű- és gyalogos forgalmat, elhelyezése pedig egyébként sem járhat baleset- vagy károkozás veszélyének előidézésével.

8. §


  1. Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, valamint környezetük tisztántartásáról.


  1. A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedények ürítése során esetlegesen keletkezett szennyeződés takarításáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.


  1. A Szolgáltató tulajdonát képező, az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátott vagy általa használatba vett és rendeltetésszerűen használt gyűjtőedények szükség szerinti javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról (a pótlás csak térítés ellenében) az ingatlantulajdonos bejelentése alapján a Szolgáltató köteles gondoskodni.


  1. A Szolgáltató által biztosított gyűjtőedény rendeltetéstől eltérő használata, valamint eltűnése vagy megsemmisülése miatt keletkezett kárt az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak haladéktalanul bejelenteni és  megtéríteni.


9. §


(1) A gyűjtőedényben elhelyezhető települési szilárd hulladék súlya:

             - 60 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 30 kg

             - 120 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 45 kg.


(2)  Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben

      összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy  

      emiatt az edényt üríteni nem lehet, az ingatlantulajdonos a Szolgáltató felhívására köteles az

      edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni. Az ingatlantulajdonos köteles továbbá az ily      módon okozott esetleges kárt megtéríteni.


(3)  Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező (pl.: növény-védőszer maradékot, növény-

       védőszeres göngyöleget, lejárt szavatosságú gyógyszereket), tűzveszélyes és robbanás-

       veszélyes anyagot (pl.: fáradt olajat, olajos rongyot, olajos flakont, akkumulátort, száraz

       elemet,  festék maradványt, festékes dobozt, festékes rongyot), állati tetemet, trágyát, jeget,

       havat, és a  háztartásban keletkező olyan hulladékot vagy egyéb anyagot elhelyezni, amely

       veszélyeztetheti a  begyűjtést, valamint az ürítést végző személy vagy más személyek életét,

       testi épségét, egészségét.


A hulladék elhelyezésével, kapcsolatos rendelkezések


10. §


  1. A települési szilárd hulladék elhelyezését a Szolgáltató a hatvani átrakóállomás, Hatvan külterület: 055/5. hrsz.  létesítményben végezheti.


  1. A közcélú hulladékgyűjtő eszközök tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása a Szolgáltató kötelezettsége. A tisztítást és fertőtlenítést legalább kéthavonta, illetőleg szükség szerint nagyobb gyakorisággal el kell végezni. Fertőtlenítésre csak a külön jogszabályban meghatározott és engedélyezett szerek használhatóak.


  1. A Szolgáltató köteles törekedni a települési szilárd hulladék egyes összetevőinek szelektív gyűjtésére, kiemelt figyelemmel:


a keletkező hasznosítható hulladékokra (üveg, papír, fém, műanyag).


Az e körben tett intézkedéseiről a Szolgáltató köteles a Képviselő-testületet legalább évente 1 alkalommal tájékoztatni.


  1. A Szolgáltató a 9. §-ban foglalt előírásoktól eltérő módon, szabálytalanul elhelyezett hulladékot köteles – külön díjfizetés ellenében – elszállítani. Ha a külön díj megfizetésére kötelezett személye nem állapítható meg, a Szolgáltató a számlát az Önkormányzatnak jogosult benyújtani.



A lomtalanítás alá tartozó alkalmi háztartási szilárd hulladékra vonatkozó külön rendelkezések


11. §


A  lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról  a Szolgáltató gondoskodik. A Szolgáltató a hulladékbirtokos számára ingyenesen, előre meghirdetett időpontban, évente legalább két alkalommal lomtalanítás során begyűjti a háztartásban termelődött, de a gyűjtőedényben el nem helyezhető hulladékot. A lom a közterületre a gyűjtés időpontját megelőző napon helyezhető ki, mégpedig kizárólag oly módon, hogy az a közlekedést ne akadályozza, a forgalom biztonságát ne veszélyeztesse. Tilos a lomtalanítás során a közterületre építési törmeléket, veszélyes hulladékot, járműroncsot, növényi hulladékot és nyesedéket kihelyezni.



A közszolgáltatás teljesítésének és igénybevételének szünetelése


12. §


(1) A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető, illetőleg korlátozható.


(2) Amennyiben az ingatlantulajdonos – közös gyűjtőtartály használata esetén valamennyi tulajdonos – legalább 5 nappal a szünetelés megkezdése előtt a Szolgáltatónál írásban bejelenti, hogy a lakóépület vagy lakás megszakítás nélkül legalább három hónapig lakatlan, a háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás a lakatlanság idejére szünetel.


V.


A hulladékkezelési közszolgáltatási díj


13. §


  1. A helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjat  köteles fizetni.


  1. (2)A települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai  szabályairól szóló 64/2008. (III.28.)  Korm. rendelet 6. § (2) bekezdésében foglaltak esetében  a közszolgáltatási díj megfizetése nem tagadható meg.


  1. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díja a Ht. 47. § (4) bekezdésében foglaltak alapján miniszteri rendeletben kerül megállapításra.


  1. A szelektíven gyűjtött települési szilárd hulladék elhelyezése térítésmentes.


  1. Az ingatlantulajdonos a hulladékszállítási díjat a szerződéses jogviszony létrejöttének napjától számítva köteles megfizetni.


  1. Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Szolgáltató részére – a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében –  lakóingatlanok esetében negyedéves bontásban, idény jelleggel használt belterületi ingatlanok esetében pedig évi 2 részletben utólag köteles megfizetni.


  1. A közszolgáltatás díjának késedelmes kiegyenlítése esetén, a meg nem fizetett összeg után a Ptk. rendelkezései alapján meghatározott mértékű késedelmi kamat számítható fel.


  1. (6)A Ht. 52. § (1) bekezdése alapján az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és annak járulékai  adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek, melyeknek behajtására a Ht. 52. § (2) – (6) bekezdésének rendelkezései az irányadók.


VI. FEJEZET


Adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettség


14. §


(1) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően  az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése, valamint a közszolgáltatás kötelező igénybevételének szünetelése esetén annak nyilvántartása.


(2) Az ingatlannal rendelkező, vagy azt bármilyen más jogcímen használó gazdálkodó szervezet köteles eleget tenni a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének.


(3) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok nyilvántartásáról a közszolgáltató gondoskodik.


(4) A Közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról, meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.


(5) A Közszolgáltató nyilvántartásában a természete személyek esetében a Ht. alapján a természetes személyazonosító adatokat, valamint a lakcímet tarthatja nyilván, ezeket az adatokat kezeli.


(6) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony, vagy díjhátralék megszűnését követően a Közszolgáltató a kezelt adatokat megsemmisíti.

VII. FEJEZET


Záró rendelkezések


15. §


(1) E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti  a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásokról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló  4/2010. (II.13.) önkormányzati rendelet.