Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 26- 2021. 11. 25

Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól1

2021.11.26.

Egyházasdengeleg Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat továbbá azok igénybevételének és érvényesítésnek módját, feltételeit és garanciáit.

(2) A rendelet hatálya az Szt. 3. §-ában meghatározott személyek körére terjed ki.

(3) A települési önkormányzat, tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

(4) Az ellátást biztosító követelheti az (3) bekezdés alapján kifizetett rendkívüli települési támogatás megtérítését a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervtől.

II. Fejezet

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

Eljárási rendelkezések

2. § (1) A rendeletben szabályozott szociális ellátásokra érvényes eljárási szabályokat a 3-5. §-ok határozzák meg.

(2) Az egyes ellátási formákhoz kapcsolódó különös eljárási szabályokat adott ellátási formák részletezik.

Az eljárás megindítása

3. § (1) Az eljárás megindítása kérelemre, vagy hivatalból történhet. A kérelmet az Önkormányzat Hivatalában (továbbiakban: hivatal) írásban kell benyújtani az 1. sz. melléklet szerinti nyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell az e rendeletben meghatározott dokumentumokat (igazolásokkal, nyilatkozatokkal).

(2) Ha a szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához e rendelet szerint be kell nyújtani vagyoni, jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatot, illetve igazolást, akkor a jövedelemszámításnál irányadó időszak tekintetében a szociális törvény megfelelő rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A kérelemhez annak benyújtásakor mellékelni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelmi és vagyoni viszonyaival kapcsolatos nyilatkozatot a 2. sz. melléklet szerinti nyomtatványon. A jövedelemnyilatkozathoz mellékelni kell a jövedelmi viszonyokra vonatkozó nyilatkozatot, vagy igazolást, (pld: munkáltatói igazolás, folyószámla kivonat, rendszeres pénzellátás postai kifizetése esetén kifizetési szelvény,stb. )

(4) A kérelmező köteles együttműködni a hivatallal szociális helyzetének feltárásában. A hivatal a szociális ellátások megállapításához szükség esetén környezettanulmányt készít.

Az ellátások megállapítása

4. § (1) A képviselő-testület az Szt-ben valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint az alábbi támogatásokat nyújtja:

a) rendkívüli települési támogatást

b) települési támogatás gyermek születése esetén,

c) települési támogatás haláleset miatt.

(2) A képviselő-testület az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza.

Az ellátások kifizetése, folyósítása

5. § (1) A pénzbeli ellátásokat a kifizetést elrendelő határozatban megjelölt személy részére a hivatal:

a) házipénztárból történő kifizetéssel

b) lakcímre utalással,

c) folyószámlára utalással teljesíti.

(2) A természetbeni ellátásokat a megállapító határozat rendelkezései szerint a hivatal:

a) az ellátást, szolgáltatást biztosító által – az igénybevétel alapján – kiállított számla,

b) az ellátást, szolgáltatást biztosító részére havi, vagy negyedéves utalással,

c) utólagos elszámolással harmadik személy részére házipénztárból történő kifizetéssel teljesíti.

(3) A hivatal gondoskodik az ellátásokkal összefüggő pénzügyi feladatok végrehajtásáról.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2021. november 27. napjával.