Felsőtold Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (VIII.14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezésről

Hatályos: 2015. 08. 14- 2023. 02. 14

Felsőtold Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (VIII.14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezésről1

2015.08.14.

Felsőtold Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Felsőtold Község közigazgatási területén található köztemetőkre, azok létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

(3) A működő köztemető a Felsőtold Község Önkormányzata tulajdonát képező

- Felsőtold belterület 190 hrsz. ingatlanon lévő temető ( működő köztemető )

Temető fenntartására és üzemeltetésére

2. § (1) A temető létesítéséről, fenntartásáról és üzemeltetéséről a Felsőtold Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) Az önkormányzat kezelésében lévő temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) utat,

b) ravatalozót

c) a temető bekerítését,

d) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

e) a temető területének – rendletetésének és a helyi jellegének megfelelő

parkosítását,
f) a hulladéktárolót.

Temetkezési szabályok

3. § (1) A községben halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni csak a működő köztemetőben lehet. A temetkezés történhet koporsóban, vagy a hamvak urnába történő elhelyezésével. A hamvakat tartalmazó urnát az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára a kormányrendeletben foglalt feltételek mellett ki kell adni.

(2) A köztemetőben egyházi, valamint világi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(3) A temetkezési tevékenységet a szolgáltatást végző a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell, hogy megszervezze.

(4) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(5) Lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a működő köztemetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírása szerint lehet elvégezni, elszállításához külön engedélyre is szükség van

Temetési helyek

4. § (1) A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) urnasírhely

(2) A temetőben lévő sírhelyek méretezése:

a) egyes sír 2,10 m hosszú, 1,60 m széles,

b) kettes sír 2,10 m hosszú, 2,50 m széles

c) urnasírhely 1,00 m hosszú, 0,80m széles.

(3) A rendelet hatályba lépése után építendő sírboltokban legalább kettő koporsó számára kell helyet biztosítani, egyebekben az elhelyezendő koporsók száma az irányadó.

(4) A sírhelyek mélysége – a rátemetési lehetőségtől, illetve a talajadottságoktól függően 1,80 métertől 2.50 méterig terjedhet, az urnás sírhely mélysége 1,00 méter.

(5) A sírra elhelyezhető síremlék mérete maximum:

a) egyes sírhely 1,90 m hosszú, 1,20 m széles,

b) kettes sírhely 1,90 m hosszú, 2,10 m széles,

c) urnasírhely 0,60 m hosszú, 0,40 m széles

(6) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog gyakorlására – a Ttv. 22. § (2) bekezdése szerint – a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(7) Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül, a sírban még 2 urna helyezhető el.

(8) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban, folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(9) Temetési hely, sírbolt felnyitását az ÁNTSZ engedélyében és a szabályzatban foglaltak szerint kell elvégezni.

A temetési helyek használatának ideje, a használati díjak

5. § (1) Az egyes temetési helyeket hozzátartozóik a rendeletben foglaltaknak megfelelően használva korlátlan ideig jogosultak.

(2) A használati jogosultság kezdő napja az eltemetés napja

A rátemetés

6. § (1) A rátemetésre vonatkozó engedélyt a fenntartó a sírnyitásra vonatkozó szabályok mellett 25 év után adhatja meg.

(2) Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos

Urnaelhelyezés – Urnakiadás

7. § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnasírban temetni, vagy sírhelybe rátemetni egyaránt szabad.

(2) Az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozói kívánságra az urnát az átvétel igazolásával ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

Temető látogatási rendje és a síremlékekkel kapcsolatos építési munkák szabályai

8. § (1) Felsőtold község temetőjében a nyitva tartás nem korlátozott, folyamatosan nyitva tart.

(2) A temetőben tartózkodók kötelesek másokat nem zavarva a kegyeleti hely szellemnek megfelelő magatartást tanúsítani. A temetési szertartást megzavarni nem szabad, minden zajkeltés kerülendő. A rendzavaró felszólítható a temető elhagyására.

(3) A temetőben az avart, elszárad koszorúkat, illetve virágmaradványokat elégetni tilos. A sírhelyek gondozás közben keletkező hulladékot a kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni, melynek a rendszeres elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

A síremlék

9. § (1) A temetőben végzendő munkák időpontját, illetve azok várható időtartamát – a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve – a fenntartó által megjelölt személyeknek be kell jelenteni, legkésőbb a tevékenység megkezdése előtt 3 nappal.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatás és temetési szertartásokat. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell, hogy eredeti állapot ne változzon.

(3) A fenntartó írásbeli hozzájárulása szükséges az építőanyagoknak a temetőbe való beszállításához, továbbá építési vagy bontási munkáknak a temetőben való elvégzéséhez. Az építésnél felhasználandó ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kezelni, illetve felhasználni, az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemez vagy keverőgép). Az építési hulladékot, annak keletkezése napján el kell szállítani.

(4) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. Ez a tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra az engedélyezett és fenntartási munkálatokat végzőkre, illetve rendkívüli élethelyzetben szükséges egyéb gépjárművekre (pl. mentőautó, tűzoltóság, egyéb kárelhárítás).

Temető rendje

10. § (1) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen kell kifüggeszteni.

(2) A temető területére kutyát bevinni – vakvezető kutya kivételével – tilos.

(3) A kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett növényeket valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat eltulajdonítani, elmozdítani tilos.

(4) A síremlék felállítását vagy felújítását a fenntartónál kötelező írásban bejelenteni.

(5) Megrongálódott, elavult vagy düledező síremlék helyreállítására az üzemeltető a sírral rendelkezni jogosultat felszólíthatják. Eredménytelen felszólítást követően életveszély elhárítása érdekében a fenntartó a sírjelet rendelkezni jogosult költségére eltávolíthatja.

(6) A temető területén fát ültetni és kivágni csak a fenntartó írásbeli hozzájárulásával lehet.

A temető lezárása, megszüntetése, kiürítése

11. § (1) Köztemető lezárásáról, megszüntetéséről és kiürítéséről az önkormányzat gondoskodik a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

(2) A temető lezárását és megszüntetését megelőzően jogszabályban meghatározott módon a megszüntetés tényét közzé kell tenni.

(3) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontból – nem idegeníthető el, és más sírra, sírboltra nem helyezhető át.

(4) Működő temetőben vagy temetőrészben felállított síremlékeket lebontani, áthelyezni csak a fenntartó engedélyével szabad.

Záró rendelkezés

12. § (1) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Felsőtold Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésekről szóló 10/2007.(VI.25. ) számú rendelete.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének megfelel.

1

Az önkormányzati rendeletet a Felsőtold Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 16. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 15. napjával.