Szarvasgede Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2009. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2009. 09. 15- 2012. 05. 30

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§-ában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. év LIII. törvény 48.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Szarvasgede Község Képviselő-testülete az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről – a helyi körülmények megfelelő szabályozása érdekében – rendeletet alkot. Ebben az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:

1.§

A rendelet célja és hatálya


(1) A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet hatálya Szarvasgede község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

2.§

A rendelet alkalmazása szempontjából:


a.) Avar és kerti hulladék: falomb, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék (továbbiakban kerti hulladék)

b.) Hasznosítása: kerti hulladék komposztálása.

c.) Tároló edény: hulladékgyűjtő tartály


3.§


Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

4.§


(1) A szervezett háztartási hulladékgyűjtésbe és szállításba bekapcsolt területeken kisebb mennyiségű kerti hulladék a tárolóedényekbe gyűjthető úgy, hogy azok minden külső beavatkozás nélkül üríthetők legyenek. Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

5.§

Az égetés szabályai


(1) A kerti hulladék és avar elégetése  január 1-je és december 31-je között, kedd és pénteki napokon megengedett. Ünnepnap tilos a kerti hulladék égetése!

(2) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakóhelyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(3) Tilos az égetés szociális intézmények (rendelő, gyermek-, ifjúsági-, kultúr-, sportlétesítmény) 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl.: oltóvíz, homok, stb.)

(5) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(6) A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 2 óráig tarthat.

(7) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben illetőleg erős szél esetén.

(8) A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék nem égethető.

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

6. §

Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.


7.§


A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

8.§

Lábon állónövényzet, tarló égetése tilos.

9. §


Védett természeti területen avar égetése tilos, indokolt esetben csak a jegyző engedélyével végezhető.

10. §


A települési önkormányzat jegyzője a 21/2001. (II. 14.) Korm. számú rendelet 23.§ (4) g) pontja lapján ellenőrzi az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó levegővédelmi követelmények betartását.


11.§


Aki az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ el és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

12.§

Záró rendelkezés


Az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről az SZMSZ-ben szabályozott módon a jegyző gondoskodik.


Szarvasgede, 2009. szeptember 15.



                                                                         

    Tóth Jánosné                                                              Székelyné Muha Csilla

    polgármester                                                                           körjegyző




Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdetem:

Szarvasgede, 2009. szeptember 15.



                                                         Székelyné Muha Csilla

                                                                     körjegyző