Szarvasgede Község Önkormányzata Képviselő-testülete 15/2018 (XII.15.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2018. 12. 16

Szarvasgede Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


  1. A rendelet célja


  1. §  A rendelet célja, hogy a falugondnoki szolgálat szabályozott keretek között:

a) a település lakói számára a hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa;

b) a rászorult személyek szállítási problémáját megoldja;

c) a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását biztosítsa;

d) a helyi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését, valamint az önkormányzati munka segítését biztosítsa.


2. Az önkormányzat rendelet hatálya


2. § A falugondnoki szolgálat működési területe Szarvasgede község közigazgatási területére; személyi hatálya a működési területen életvitelszerűen élő személyekre terjed ki.

3. § (1) A falugondnoki szolgálat számára meghatározott, közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartoznak:

a) az alapfeladatok ellátása,

b) kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások ellátása,

c) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások biztosítása.

(2) Alapfeladatnak minősül:

a) közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) házi segítségnyújtásban, családsegítésben,

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása,

c) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

(3) Kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások:

a) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás,

b) önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok.

(4) Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) egyéb önkormányzati feladatokban való közreműködés.




II. Fejezet

A kötelezően ellátandó alapfeladatnak minősülő szolgáltatások tartalma


3. Étkeztetésben való közreműködés


4. §  (1) A falugondnoki szolgálat az önkormányzat által biztosított szociális étkeztetés igénybevétele során a napi egyszeri meleg ételt (ebédet) a gondozott lakására szállítja. Az étel szállítása éthordóban történik, csere éthordót az étkezést igénybevevőnek kell biztosítania. Az étkeztetésben való közreműködés a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

4. A házi segítségnyújtásban, családsegítésben való közreműködés


5. § (1)  A házi segítségnyújtásban és családsegítésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat részt vesz az önkormányzat személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló rendeletében megállapított ellátás nyújtásában, mely során - nem szakmai jellegű - feladatokat lát el. Ilyen feladatai:

a) házi gondozó, családgondozó ellátotthoz való szállítása;

b) bevásárlás (élelmiszer);

c) az életminőség megtartásához szükséges feltételek elősegítése (kapcsolattartás a háziorvos, a családsegítő szolgálat, házi gondozó és az ellátott személy között);

d) megfelelő jelzés az illetékes hatóságok felé (krízis helyzetben).

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában írt feladatok teljesítéséhez szükséges költségeket az igénye vevő köteles — átvételi elismervény ellenében - megelőlegezni, mellyel a falugondnok a teljesítést követően köteles számla alapján elszámolni.

(3) A házi segítségnyújtáshoz, és családsegítéshez kapcsolódó falugondnoki szolgáltatás térítésmentes, kötelezően ellátandó feladat.

5. Egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása


6. § (1) A szolgáltatás biztosítása magába foglalja:

a) a betegek háziorvoshoz, illetve szakrendelésre történő; valamint egyéb egészségügyi intézménybe, kórházba történő szállítását feltéve, hogy a kérelmező tömegközlekedési eszköz igénybevételére nem képes, ugyanakkor az egészségi állapota nem igényli mentőgépjármű vagy betegszállító jármű igénybevételét, és a közlekedése más módon nem biztosított;

b) a gyógyszerkiváltást és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítását.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott szolgáltatást - figyelembe véve a háziorvos javaslatát az igénylő egészségi állapotára, a kezelés jellegére (szükséges, ajánlott, rehabilitációs jellegű, stb.), az igénylő szociális helyzetét, valamint a

falugondnok javaslatát - a polgármester egyéni mérlegelés alapján engedélyezi. A szolgáltatás a betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe szállítását; az érintett személy településről intézményig történő, valamint onnan lakóhelyre szállítását jelenti.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjában írt feladat teljesítéséhez szükséges költségeket az igénybe vevő köteles - átvételi elismervény ellenében - megelőlegezni, mellyel a falugondnok a teljesítést követően köteles számla alapján elszámolni.

(4) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása kötelező feladata a falugondnoki szolgálatnak, igénybevétele térítésmentes.

6. Óvodások, iskolások alkalmankénti szállítása


7. § (1) A falugondnoki szolgálat részt vesz a tankötelezett korú óvodás, iskolás gyermekek beíratási körzeten belüli szállításában.

(2) Gyermekszállítási feladatok többek között:

a) tankötelezettség megoldásában való segítségnyújtás (iskolába, óvodába szállítás),

b) iskolai, óvodai rendezvényekre, ünnepségekre, versenyekre való szállítás,

c) egyéb szállítási feladatok: pl. úszásoktatásra, színházba történő szállítás.

(3) A feladat ellátása – figyelembe véve az ellátási területen működő iskolabusz járatait – a polgármester intézkedése alapján, térítésmentesen igénybe vehető, kötelezően ellátandó feladat.

III. Fejezet

A falugondnoki szolgálat által ellátandó kiegészítő feladatok


7. Önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás


8. §  (1)  Az önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás kizárólag az önkormányzat által közzétett és meghirdetett rendezvényekre vonatkozó olyan szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat falugondnoki szolgálat keretében való ellátását.

(2) A személyszállítás történhet:

a) meghatározott gyülekezőhelyről a rendezvényre vagy

b) a rendezvényről meghatározott településrészre a meghirdetettek szerint.

(3) A feladat ellátása az (1) bekezdésben fennálló feltételek teljesülése esetén a falugondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó, mely nem akadályozhatja az alapfeladatok ellátását. A szállítás térítésmentes, alanyi jogon jár.


8. Önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok


9. § (1) A falugondnoki szolgálat feladata az önkormányzati rendezvények szervezésében, lebonyolításában való részvétel. Az ellátandó konkrét feladatokat a polgármester irányításának megfelelően kell ellátni.

(2) Önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít többek között:

a) képviselő-testületi ülés,

b) közmeghallgatás,

c) egyéb lakossági fórum,

d) önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények (pl. Falunap, gyermeknap, sportrendezvények, télapó, karácsonyi ünnepség).

(3) A feladatellátás a polgármester intézkedése alapján kötelezően ellátandó, térítés nélküli szolgáltatás, amely nem akadályozhatja az alapfeladatok ellátását.



IV. Fejezet

Önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások


9. Kapcsolattartási feladat


10. § (1) A falugondnoki szolgálat kapcsolattartási feladatot is ellát az önkormányzat és a település lakossága között.

(2) A kapcsolattartás önkormányzati vonatkozásai tekintetében a konkrét feladatokat a polgármester határozza meg.

(3) A falugondnok köteles az ellátottaktól érkező, önkormányzatot érintő közérdekű kérdéseket, javaslatokat, egyéb információkat haladéktalanul továbbítani a polgármester felé.

(4) Az (1) bekezdés alapján leírt általános, valamint az általános feladat alapján konkretizált feladat ellátása a falugondnoki szolgálat számára kötelezően előírt, térítésmentes feladat.

10. Egyéb önkormányzati feladatokban való közreműködés


11. § (1) A falugondnok közreműködik azon önkormányzati feladatok megoldásában is, amelyeknek ugyancsak célja a lakosság minél jobb ellátása, tájékoztatása, de nem kapcsolódik közvetlenül a személyes szolgáltatásokhoz. Ilyen feladatok:

a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére (pl. írásos anyagok, szórólapok terjesztése, házhoz juttatása, hivatalos küldemények kézbesítése, stb.);

b) a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az Önkormányzat számára;

c) közfoglalkoztatás keretében dolgozók szállítása, rászoruló munkanélküliek szükség szerinti szállítása az illetékes munkaügyi hatóság kirendeltségére.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott, térítésmentes feladatok ellátása a polgármester utasításai alapján történnek - összehangolva a személyes szolgáltatást jelentő alapfeladatokkal.


V. Fejezet

Eljárási rendelkezések

11. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása


12. § A falugondnok elsősorban az alapfeladatnak minősülő szoláltatásokat köteles ellátni, a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások és önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások csak akkor teljesíthetők, ha azok biztosítása az alapfeladatok ellátást nem veszélyezteti.


12. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere


13. §  (1)  A rendeletben szereplő szolgáltatások iránti kérelmet a falugondnoknál, vagy a polgármesternél lehet írásban vagy szóban előterjeszteni.

(2) Elutasítás esetén a falugondnok írásban értesíti a döntésről az ellátást igénylőt. Amennyiben az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője a falugondnok döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz, Szarvasgede Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez fordulhat panasszal.

(3) A fenntartó döntésének bírósági felülvizsgálata, valamint a felmondás jogellenességének bírósági megállapítása a döntés, illetve felmondás kézhezvételétől számított harminc napon belül kérhető.

14. §  A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége egyes szolgáltatások esetében kérelem alapján, más szolgáltatások esetében alanyi jogon nyílik meg. Ahol e rendelet az alanyi jogon való igénybevételről nem rendelkezik, ott a szolgáltatás igénybevételét kérelmezni kell.

13. A falugondnoki szolgálat ellátása


15. §  (1) A falugondnokot pályázat alapján határozatlan időre a képviselő-testület nevezi ki és menti fel, míg az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A falugondnok kinevezése és foglalkoztatása során a közalkalmazottak jogállásáról  szóló 1992. évi XXXII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A falugondnoki szolgáltatás folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a falugondnokot távolléte esetén megfelelő, falugondnoki végzettséggel rendelkező személy helyettesíti.

(3) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges személy- és áruszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával és CASCO biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet az önkormányzat biztosítja. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

16. § (1)  A falugondnok feladatait a munkaköri leírásában, a jelen rendeletben foglaltak szerint, valamint a polgármester utasításának megfelelően köteles ellátni. Tevékenységéről évente beszámol a képviselő-testületnek.

(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése - az előre bejelentett és időközben felmerült igények ismeretében a falugondnok feladata és felelőssége.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések


17. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szarvasgede Község Önkormányzata Képviselő-testületének a falugondnoki szolgálatról szóló 2/2012. (IV.5.) önkormányzati rendelete.





                                    Kovács Ottó Béla                               dr. Tóth Gabriella

                                        polgármester                                          jegyző