Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 13

Karancsberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.13.

Karancsberény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre, annak bizottságára és az önkormányzatra, valamint a támogatások tekintetében mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik támogatásban részesülnek.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 324 166 597 forintban állapítja meg, amelyből

a) felhalmozási célú bevétel 0 Ft

b) felhalmozási célú kiadás 264 982 721 Ft

c) működési célú bevétel 54 653 326 Ft

d) működési célú kiadás 57 860 684 Ft

e) tárgyévi hiány 0 Ft

f) finanszírozási bevétel 269 513 271 Ft

g) finanszírozási kiadások 1 323 192 Ft

(2) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(3) A 2024. évben meghatározott fejlesztési célok megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése nem szükséges.

3. A költségvetés részletezése

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az Önkormányzat a kiadások között 0 Ft általános tartalékot állapít meg.

b) A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját a 2023. évi központi költségvetésről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján 72.280 Ft-ban állapítja meg.

c) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a középfokú és felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők részére az alapilletmény 20 %-ának megfelelő illetménykiegészítésre jogosult. A képzettségi pótlék a közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet előírásai alapján és a Hivatal Közszolgálati Szabályzata alapján kerül meghatározásra.

d) A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a köztisztviselői cafetéria juttatás éves nettó összegét 361.400 Ft/fő összegben állapítja meg. A juttatás igénybevételéről és elszámolásáról az SZJA tv. előírásai figyelembevételével, külön szabályzatban kell rendelkezni.

e) Az SZMSZ 30. paragrafus (8) bekezdése alapján az Önkormányzat éves reprezentációs költség előirányzata 150 e Ft. A reprezentációs kiadás elszámolását a pénzügyi szabályoknak megfelelően kell elvégezni.

4. § A rendelet az alábbi mellékleteket tartalmazza az önkormányzatra vonatkozóan

a) az 1. melléklet: az Önkormányzat költségvetésének címrendje

b) a 2. melléklet az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének összevont mérlege

c) a 3. melléklet: A 2024. évi működési célú bevételek és kiadások egyenlege

d) az 4. melléklet A 2024. évi felhalmozási célú bevételek és kiadások egyenlege

e) az 5. melléklet beruházási kiadások előirányzata beruházásonként

f) a 6. melléklet: felújítási kiadások előirányzata felújításonként

g) a 7. melléklet: Az összes bevétel és kiadás részletezése

h) a 8 melléklet: Előirányzat felhasználási terv 2024. évre

i) a 9 melléklet: 2024. évi bevételi kormányzati funkciók alakulása jogcímenként

j) a 10 melléklet: 2024. évi kiadási kormányzati funkciók alakulása jogcímenként

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Karancsberény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak módosítását és a kiadások közötti átcsoportosításokat saját hatáskörében végrehajtson. A Képviselő-testület utólag, a végrehajtott előirányzat módosítások, és átcsoportosítások átvezetéseként módosítja költségvetési rendeletet.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokról, átcsoportosításról a polgármester 30 napon belül tájékoztatja a Képviselő-testületet.

6. § Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

7. § A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

8. § Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

9. § A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

10. § Az önkormányzat költségvetési szerveitől nem vonhatja el a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételüket.

11. § Az önkormányzat a gazdálkodás során az évközben átmenetileg szabad pénzeszközeit a számlavezető pénzintézetnél pénzlekötés útján hasznosíthatja.

12. § A 11. § szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

13. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére. Az 500 e Ft feletti, nem működési célú kifizetésekről a polgármester rendszeresen tájékoztatást ad a képviselő-testületnek.

14. § A polgármester az előreláthatólag 200 e Ft-ot meghaladó mértékű munkákra több helyi vállalkozótól kérjen írásban ajánlatot. Köteles a legtakarékosabb gazdálkodást folytatni, kiadásainak csökkentése érdekében az anyagok, eszközök beszerzése lehetőség szerint a kedvezményes akciók kihasználásával történjen.

15. § Kötelezettséget vállalni 100 e Ft felett csak írásban lehet, melyhez szakmai indoklást mellékelni kell. Egyéb kötelezettség vállalás esetében 250 e Ft alatt a polgármester saját hatáskörben dönthet, 250 e Ft felett a képviselő-testület hozzájárulása szükséges. A szakmai jellegű beszerzések és szolgáltatások számláin a szakmai teljesítést igazolni kell a polgármesternek.

16. § A Képviselő-testület az átmeneti gazdálkodásról nem alkotott rendeltet. Az az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (3) bekezdés szerint, ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési év kezdetéig vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályvesztéséig nem alkotta meg, és az átmeneti gazdálkodásról rendeletet nem alkotott, vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályát vesztette, a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére, melyről a polgármester a Képviselő-testületnek beszámol.

5. Az előirányzatok módosítása

17. § Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

18. § A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

19. § A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

20. § A képviselő-testület a költségvetési rendelet 18. § és 19. § szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidőjéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

21. § A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

22. § Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. Adósságot keletkeztető ügylet

23. § A költségvetési évben a Stabilitási törvény szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése nem válik szükségessé.

24. § Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége a nem keletkezett.

25. § 2024. évet tekintve az Önkormányzat fejlesztési céljaiban adósságot keletkeztető tétel nincs.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

26. § Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

27. § Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról vásárolt közszolgáltatás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző és az aljegyző köteles gondoskodni.

8. Záró és vegyes rendelkezések

28. § E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

29. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.