Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2001 (IV.20..) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról, népi kezdeményezésről a módosításokkal egységes szerkezetben

Hatályos: 2001. 04. 20- 2017. 11. 29

Mátraszele Község Önkormányzati képviselő-testülete (a továbbiakban:  Képviselő-testület) – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 50. §. (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi népszavazás és népi kezdeményezés feltételeit, az eljárás rendjét a következők szerint szabályozza.


1.§.


(1) A Rendelet Mátraszele Község közigazgatási területén hatályos.

(2) A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben az vehet részt, aki a helyi önkormányzati választáson választójogosult.


2.§.1


(1) A képviselő-testület kitűzi a népszavazást:

a.) a településnek a területével határos másik megyéhez történő csatolására irányuló kezdeményezésre,

b.) a községegyesítésnek és a községegyesítés megszüntetésének kezdeményezésére,

c.) új községek alakításának kezdeményezésére,

d.) lakott területrész  átadása, átvétele, cseréje ügyében,

e.) társult képviselő-testület alakítása, a társult képviselő-testületből  való kiválás ügyében.


(2) az (1) bekezdés a.)-d.) pontjában foglalt esetekben a helyi népszavazásban érintett településrész, község választópolgárai vehetnek részt.


3. §.


(1) A képviselő-testület helyi népszavazást rendelhet el.

a.) a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben,

b.) az önkormányzati rendelet megerősítésére.


(2) Nem rendelhető el helyi népszavazás

a.) a költségvetésről való döntésre,

b.) a helyi adónemeket, illetőleg mértéküket megállapító rendelet tárgyában,

c.) a képviselő-testület  hatáskörébe tartozó szervezeti, működési, személyi kérdésekben, a képviselő-testület feloszlatásának kimondásáról.


4.§.

(1) A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti

a.) a települési képviselők legalább egynegyede

b.) a képviselő-testület bizottsága

c.) a helyi társadalmi szervezet vezető testülete

d.) az érintett községi, illetve községrészi választópolgárok legalább 25 %-a.

_______________________________________________________________________________________________________

  1. Módosította: Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testület 11/2009.(XII.9.) rendelete. Hatályos 2009. december 9-étől.




(2) A képviselő-testület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt az 1.) bekezdés d.) pontjában meghatározott számú választópolgár kezdeményezte.


5.§.


(1) Népi kezdeményezés útján a képviselő-testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(2) A népi kezdeményezést a polgármesternél a községi választópolgárok legalább 10 %-a nyújthatja be.


(3) A képviselő-testület köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, melyet a (2) bekezdésben előírt számú választópolgár nyújt be.


6.§.


  1. Az aláírás gyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt- hitelesítés céljából be kell nyújtani a helyi választási iroda vezetőjéhez.


  1. A helyi választási iroda vezetője a jogszabályi  feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti.

Meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha

  • a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe,
  • a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani,
  • ugyanabban a kérdésben egy éven belül népszavazást tartottak,
  • nem felel meg az aláírásgyűjtő ív az 1997. évi  C. törvényben foglalt követelményeknek.


(3)1 Valamennyi aláírásgyűjtő ívet a népszavazásra javasolt kérdéssel kell kezdeni.  Az aláírásoknak a kérdéssel azonos oldalon kell szerepelniük. Egy aláírásgyűjtő íven egy kérdés szerepelhet.


  1. Az aláírásgyűjtő íveken a saját kezű aláírás hitelességének ellenőrzése céljából fel kell tüntetni a kezdeményező olvasható családi és utónevét, lakcímét, valamint személyi azonosítóját.
  2. Az aláírásgyűjtő ívet az aláírást gyűjtő polgár az aláírásával látja el.


7.§.


(1) A helyi választási iroda vezetőjének az aláírásgyűjtő ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) A helyi választási iroda vezetőjének a népszavazás kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételétől számított 15 napon belül a helyi bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

________________________________________________________________________________________________________

  1. Módosította: Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testület 11/2009. (XII.9.) rendelete. Hatályos 2009. december 9-étől.





  1. A jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét követő napon, jogorvoslati esetén a bíróság hitelesítő határozatot helybenhagyó döntése kézbesítésének napján a helyi választási iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát.  Az aláírásgyűjtést a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni.
  2. 1 Az aláírásgyűjtő ív 29/2000.(X.27.) BM rendelet 3. számú melléklete szerinti mintáját az e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


8.§.


(1) Nem gyűjthető aláírás:

- munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,

- 2 a Magyar Honvédségnél és rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben,

- tömegközlekedési eszközön,

- állami és hely önkormányzati szervek hivatali helyiségében.

(2) A helyi népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követő egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesternek. A pótlólag benyújtott, a kezdeményezést kiegészítő aláírásokat érvénytelenek. A határidő elmulasztása esetén a helyi választási bizottság  az aláírásokat nem ellenőrzi.

(3) Az aláírások ellenőrzéséről a helyi választási bizottság gondoskodik.

(4) A helyi választási bizottság elnöke az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

(5) Az aláírásgyűjtő íveket az aláírások ellenőrzését, illetve a jogorvoslati eljárás befejezését követő 30 nap elteltével meg  kell semmisíteni.


9.§.


(1) A polgármester a helyi választási bizottság elnökétől az aláírások ellenőrzésének eredményéről kapott tájékoztatás kézhezvételét, nem állampolgári kezdeményezés esetén a benyújtást követő legközelebbi ülésnapon bejelenti a képviselő-testületnek a kezdeményezést.

(2) A népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül dönteni kell.

(3) Ha a népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést késve nyújtották be vagy az aláírások ellenőrzésének eredményeként a helyi választási bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el a 4.§.(1) bekezdés d.) pontjában meghatározott számot, a kezdeményezést elutasítja.

________________________________________________________________________________________________________

  1. Az 1. számú mellékletet módosította: Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 11/2009.(XII.9.) rendelete. Hatályos 2009. december 9-étől.
  2. Módosította: Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 11/2009.(XII.9.) rendelete. Hatályos 2009. december 9-étől.







10.§.


(1)1 A népszavazást legkésőbb 72 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni.

(2) A népszavazás időpontját, helyszínét a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki. A kezdeményezésben megfogalmazott kérdés alapján egyértelműen, pontosan és egyértelműen megválaszolhatóan meghatározza a szavazólapon szereplő kérdést. (3) A helyi népszavazáson feltett kérdés megfogalmazásába be kell vonni a képviselő-testület tagjait, a helyi választási bizottságot, valamint a kezdeményezők által választott bizottság tagjait is.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott határozatot a helyben szokásos módon közzé kell tenni. (5) A képviselő-testület népszavazást elrendelő, valamint a kötelezően elrendelendő napszavazás elrendelését elutasító határozata ellen a határozat közzétételétől számított 8 napon belül a helyi bíróságon lehet kifogást benyújtani.


11.§.


(1) A helyi népszavazás érvényes, ha az érintett választópolgárok több, mint fele szavazott. (2) A helyi népszavazás eredményes, ha a szavazóknak több, mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.


12.§.


(1) A helyi népi kezdeményezéshez kapcsolódó eljárás során értelemszerűen alkalmazni kell az e rendelet 6-9.§-aiban foglaltakat.

(2) A helyi népi kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül dönt a képviselő-testület.


13.§.


(1) A helyi népszavazás eljárási, lebonyolítási, szervezeti szabályait a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény állapítja meg.

(2) A helyi választási iroda feladatait, a népszavazás során használatos nyomtatványokat a 29/2000.(X.27.) BM rendelet szabályozza.

______________________________________________________________________________________________________

  1. Módosította: Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 11/2009.(XII.9.) rendelete. Hatályos 2009. december 9.






(3) A helyi népszavazás, népi kezdeményezés lebonyolításának költségei az önkormányzat költségvetését terhelik.


14.§.


Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a 11/1992. (XII.15.) Ör. Számú rendelet hatályát veszti.

Mellékletek