Mátraszele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a játszóterek használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 01

Mátraszele Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a játszóterek használatának rendjéről

2023.06.01.

Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében és a 13. §. (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § A rendelet célja, hogy biztosítsa Mátraszele Község közigazgatási területén lévő játszóterek használói számára a kellemes időtöltést, hozzájáruljon zavartalan kikapcsolódásukhoz, gondoskodjon az egészségük védelméről, a hatósági rendelkezések érvényesítéséről és biztosítsa a közbiztonsági, állagmegóvási szabályok betartását és betartatását.

2. § A rendelet hatálya Mátraszele Község közigazgatási területén lévő, az önkormányzat tulajdonában álló közterületen kialakított játszóterekre terjed ki.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. játszótér: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/2003.(XI.27.) GKM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § a) pontjában meghatározott tér;

2. játszótéri eszköz: a Rendelet 2. § b) pontjában meghatározott eszköz;

3. játszótér területe: a játszótér kerítéssel körbekerített területe, kerítés hiányában a játszóeszközök 10 méteres körzete;

4. nyitvatartási idő: az önkormányzat tulajdonában lévő, a játszóterek használatára biztosított idő.

4. § A játszóterek használatának rendje:

a) A játszótér használata ingyenes.

b) Játszótér csak a nyitvatartási időben használható. A játszótér nyitvatartási ideje a nyári időszámítás idején reggel 8 és este 20 óra között, míg a téli időszámítás idején délelőtt 10 és este 16 óra közötti időszak.

c) A játszóteret 10 éves kor alatti gyermekek kizárólag szülői felügyelet mellett, míg a 10 éves kor felettiek 14 éves koruk betöltéséig használhatják. A 14 éves kor felettiek számára a játszótér használata tilos. A 14 éves kor felettiek a játszótér területén lévő fitness parkot használhatják.

d) A játszótér a gyermekek és kísérőik számára játék és pihenés céljára használható oly módon, hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

e) Az eszközök, berendezési tárgyak csak rendeltetésüknek megfelelően használhatóak.

f) A parkosított területek, játszó- és pihenőhelyek megóvása minden természetes és jogi személy kötelessége.

g) A parkterület közhasználatú zöldterületeit és azok sétaútjait és felszereléseit csak rendeltetésüknek megfelelő célra és módon, állaguk sérelme nélkül lehet használni.

h) A játszóterek használói maguk felelnek a szabályok megtartásáért, az eszközöket, berendezéseket, növényzetet rongálók anyagi felelőséggel tartoznak az okozott kárért.

i) A játszótéren tilos a dohányzás és a szeszesital fogyasztás, valamint a szemetelés.

j) A játszótér területére kutyát bevinni tilos.

k) A játszótérre üveget, illetve sérülést, balesetet okozó tárgyat, vagy oda nem illő eszközt bevinni tilos.

l) Játszóterek területére járművel behajtani tilos.

m) Játszótér területén tilos kerékpárral vagy más járművel áthaladni vagy közlekedni.

n) Iskolai, óvodai és bölcsődei használatnál a kísérő pedagógus felel a használat rendjéért, a baleset megelőzéséért.

o) A játszótér használói és felnőtt kísérőik felelősek a játszóeszközök rendeltetésszerű és balesetmentes használatáért, a játszótér állapotának megőrzéséért.

5. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.