Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 15/2004. (XI.18.) önkormányzati rendelete

a közterületek és a Bánki-tó használatáról

Hatályos: 2011. 01. 01- 2011. 10. 24

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Bánk Község Önkormányzat képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed Bánk község közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre:

a) az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, sétány, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi 

    földrészletekre,

b) a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (az a)-b) pont továbbiakban együtt: közterület),

                    c) a Bánki-tó területére.

(2) Minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, tevékenykednek.

A közterületek használata


2.§ (1) A képviselő-testület a közrend, és a környezet és a fogyasztók védelme érdekében a közterületek rendeltetéstől eltérő használatát közterület-használati engedélyhez köti.

(2) Közterület-használati engedély szükséges különösen:

a) hirdető-berendezések, figyelmeztető-, tájékoztató-, és reklám-táblák elhelyezéséhez,

b) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezéséhez,

c) közterületi értékesítéshez, alkalmi rendezvényen történő árusításhoz, mozgóbolt útján történő árusításhoz,

d) tároláshoz.

3.§ Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakáshoz, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.


3/A.§ (1) Nem adható közterület-használati engedély:

a) alkalmi rendezvények kivételével szeszes ital árusítására,

b) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató, munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb c)szállításra alkalmas autóbusz közúton, közterületen való tárolására,

c) a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

(2) Elutasítható a közterület-használat iránti kérelem, amennyiben a közterület korlátozott nagysága, befogadóképessége, illetve a tevékenység végzéséhez szükséges feltételek korlátozottsága indokolja, vagy amennyiben a már kiadott közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységek mellett további tevékenység végzése nem biztosítható.

4.§ (1) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani. Az engedélyezés a polgármester hatáskörébe tartozik, az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályok szerint.

  (2) Az engedély

- ideiglenes jelleggel, meghatározott időpontra, vagy idő elteltéig

- a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetve

- a visszavonásig adható meg.

5.§ Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán, rendben tartani, gondozni, a használatot követően köteles saját költségén az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

6.§ A közterület tartós, állandó jellegű használatához a képviselő – testület hozzájárulása szükséges.

7.§ Az engedélyes a közterület használatáért – számla ellenében – közterület használati díjat köteles fizetni. A díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és a megfizetés határidejét a határozat vagy a számla tartalmazza. A díj szempontjából minden megkezdett nap, hónap egésznek számít.

8.§ A polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben mentességet adhat, pl.:

- az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja,

- jótékony vagy közcélú rendezvényhez.


9.§. A közterület – használati engedély visszavonható, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja, vagy a díjfizetést határidőre nem teljesíti. Erre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.


A közterületi értékesítés, az alkalmi rendezvényen történő árusítás, és a mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység különös szabályai


9/A.§ (1) Közterületi értékesítéshez, alkalmi rendezvényen történő árusítás, és mozgóbolt útján történő árusításhoz közterület-használati engedély csak akkor adható, ha a kereskedő rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges, jogszabály által előírt feltételekkel.

(2) Mozgóbolt útján történő értékesítés – a lakosság nyugalmának védelme érdekében – kizárólag munkanapokon 8.00 és 16.00 óra között, valamint szombati napon 8.00 és 13.00 óra között történhet. A mozgóbolt útján történő árusítás során hangjelzés kizárólag 8.00 és 13.00 óra között használható.


Reklámhordozók, plakátok elhelyezése

10.§ Írásos reklámhordozót, plakátot, szórólapot, hirdetést stb. elhelyezni az Önkormányzat által felállított és kijelölt hirdetőtáblákon lehet.

A Bánki-tó és a Tóparti sétány használata

11.§    (1) Fürödni és „strandolni” kizárólag a kijelölt fürdőhelyen (strandon) lehet. A kijelölt fürdőhelyen kívül egyéb területen fürdeni tilos és életveszélyes, a sétány területén víkendezni tilos.

(2) Állatokat a vízbe vinni, úsztatni, fürdetni tilos.

(3) Kutyák póráz nélküli sétáltatása tilos.

(4) Vízi járművek (vizibicikli, csónak) használatára kizárólag az Önkormányzat, a strand mindenkori üzemeltetője, valamint a bánki II. Rákóczi Ferenc Horgászegyesület jogosult.

(5) A tavon tilos mindennemű robbanómotoros vízi jármű használata, kivétel: vízkezelés céljából.

(6) A Tóparti sétány területére gépjárművel, motorkerékpárral behajtani tilos, kivéve a polgármester külön engedélyével.)

(7) A Tóparti sétány és a parkerdő területén tüzet rakni tilos.

(8) Sátorozni kizárólag a működési engedéllyel üzemelő kemping területén szabad.

(9) A tavon található stégek kizárólag horgászati, illetve pihenési célra használhatóak.

(10) A víziszínpad kizárólag rendezvények lebonyolítását szolgálja, napozásra, illetve egyéb pihenési, szórakozási célokra nem használható, a víziszínpadról vízbe ugrálni tilos.

(11) A tóban és a tó környékén a köztisztasági szabályok betartása szigorúan kötelező, a tóba hulladékot, vagy bármilyen tárgyat, anyagot bedobni tilos.

12.§ (1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélkül, vagy attól eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület saját költségén – kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

Szabálysértés

13.§ (1) Szabálysértést követ el, és 30.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, aki a közterületet – rendeltetésétől eltérő célra – engedély nélkül igénybe veszi, az adott engedélytől eltérő célra vagy módon használja, és tevékenységével a 12.§. (2) bekezdésében meghatározott figyelmeztetés ellenére sem hagy fel, valamint aki hirdetést, szórólapot (továbbiakban együtt: hirdetés) engedély nélkül nem az e célra kijelölt hirdetőtáblán helyez el, kivéve a (2) bekezdésben foglaltakat. Amennyiben nem állapítható meg, hogy a hirdetést ki helyezte el, akkor a szabálysértési eljárásban a kihelyezésért az felel, akinek előnyére szolgál a hirdetés, akit hirdet, reklámoz.

(2) Aki hirdetőtáblát, hirdetőberendezést, hirdetés céljára szolgáló ábrázolást engedély nélkül e célra ki nem jelölt helyen létesít vagy helyez el, azzal szemben az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Kormányrendelet szerint kell eljárni.

(3) Szabálysértést követ el, és 30.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, aki a 11.§-ban foglaltakat megsérti, illetve megszegi.

(4) Szabálysértést követ el, és 30.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, aki a 9/A.§-ban foglaltakat megsérti, illetve megszegi

Hatályba léptető rendelkezések


14.§. E rendelet 2004. december 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek és a Bánki – tó használatáról és rendjéről szóló 6/1999. (V.28.) rendelet és annak módosításai: 11/2001. (VI.25.), 15/2002. (XII.2.) rendelet, 15/2003. (XII.19.) rendelet 8.§-a és 2. számú melléklete

  1. számú melléklet


A közterület – használat iránti kérelem tartalmi követelményei


1) A kérelmező neve, adatai, személyi igazolvány száma

2) Kérelmező lakóhelye, székhelye

3) Közterület – használat célja, időtartama

4) Közterület - használat

a) helye (helyszínrajzzal)

b) módja, mértéke (m2-ben)

c) az engedélyhez használt utca – berendezési tárgy műszaki leírása (pl. anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, stb.)

5) A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat megnevezése, száma:


Dátum, kérelmező aláírása

                                          Bánk Község Önkormányzat képviselő-testületének 15/2004. (XI.18.) önkormányzati rendelet 2. számú melléklete



A közterület használati díj mértéke


A közterület igénybevétel célja

Használati díj (Ft/m2/nap)

Alkalmi-, mozgó-, idény- és vásározó árusítás, vásár

550

Hősök tere 5. szám előtti közterülettől kezdődően a Tóparti sétány pl. rendezvények alatt, rendezvényekhez kapcsolódóan

1.100

Mutatványos tevékenység (körhinta, céllövölde)

230

Építési munkával kapcsolatos építőanyag, állvány és törmeléktárolás, tüzelőanyag tárolás

230 Ft/m2/hó

Önálló hirdetőberendezések, táblák

1.500 Ft/m2/hó

Egyéb: a díj mértékét  – a fentiek figyelembe vételével - esetenként kell megállapítani.


A közterület használati díjat általános forgalmi adó terheli.

Mellékletek