Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető juttatásokról és a nyugállományú köztisztviselők szociális támogatásáról

Hatályos: 2004. 12. 01- 2006. 12. 21

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető juttatásokról és a nyugállományú köztisztviselők szociális támogatásáról

2004.12.01.

Bánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Ktv. 49/H-M. §-aira, az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) E rendelet hatálya a Bánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivataltól - illetve jogelőd szervezetétől - kerültek nyugállományba.

(3) A rendelet 2-4. §-aiban meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

2. § (1) A köztisztviselők részére az önkormányzat a következő juttatásokat biztosítja:

a) családalapítási támogatásként gyermekszületési egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást;

b) illetményelőleg lehetőségét;

c) tanulmányi ösztöndíj, képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás;

(2) Az 1) bekezdésben felsorolt juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint az esetleges visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

3. § (1) A nyugállományú köztisztviselő az önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:

a) eseti szociális segély;

c) temetési segély.

(2) A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselők szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kisérése, az igényjogosultságról szóló döntés előkészítése céljából a jegyző nyugdíjas referenst bízhat meg.

4. § (1) A rendelet 2-3. §-ában felsorolt támogatások megállapítására elsősorban kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmet az érintett nyugdíjas köztisztviselő vagy a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa és gyermeke adhatja be.

(2) A nyugdíjas támogatását a polgármester, a jegyző, valamint a nyugdíjas referens is kezdeményezheti.

(3) A kérelmek elbírálásakor, illetve rangsorolásakor elsősorban az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) különösen támogatásra jogosultak az egyedülálló nyugdíjasok, akik nyugdíja havonta nem haladja meg az önjogú nyugdíj minimális összegének 200 %-át;

b) a nyugdíjas és a vele közös háztartásban élők jövedelmének 25 %-át eléri, vagy meghaladja az általa lakott lakás fenntartásának számlával igazolt költsége;

c) különösen indokolt a támogatása annak a nyugdíjasnak, akinek a háziorvosa által igazolt havi gyógyszerköltsége rendszeresen meghaladja nyugdíjának 20 %-át.

d) indokolt a támogatása annak a nyugdíjasnak, aki háztartásában beteg házas- vagy élettársa gondozását, ápolását látja el, a betegség időtartama alatt.

5. § A támogatásról a jegyző dönt.

6. § (1) E rendelet 2004. december 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépés időpontját követően benyújtott kérelmek tekintetében kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a 15/2001. (X.16.) képviselő-testületi rendelet.