Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2005. 10. 20- 2012. 05. 30

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2005.10.20.

Bánk Község Önkormányzatának képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (3) bekezdésében, valamint 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) Sírjel (síremlék): a temetési hely megjelölésére használt különféle eszközök, építmények, tárgyak.

b) díszsírhely: a temető központi részén (első sor) elhelyezkedő temetési hely, melyben a község díszpolgárai vagy más kiemelkedő személyiségek hamvai helyezhetők el. Díszsírhely adományozásáról a Polgármester dönt.

Általános rendelkezések

2. § (1) A rendelet hatálya Bánk községben lévő köztemetőkre terjed ki:

a) 96 hrsz-ú terület, működő köztemető,

b) 043/106 hrsz-ú terület (továbbiakban: kistemető)

(2) A 043/106 hrsz-ú temetőben csak a jelen rendelet hatályba lépésekor rendelkezési joggal rendelkező hozzátartozók temetkezhetnek, illetve temethetők (kistemetőben eltemetett elhunytak hozzátartozói).

3. § Az Önkormányzat a köztemetők vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a Polgármesteri Hivatal útján teljesíti (továbbiakban: üzemeltető).

Temetés, a temetés rendje

4. § (1) A halottat, elvetélt vagy halott magzat holttestét (továbbiakban: elhunyt) a szabályszerű halott-vizsgálat után azonnal, de legkésőbb 16 órán belül koporsóban vagy uránban a temető ravatalozójába kell szállítani. Az elhunyt szállításáról - az elhunyt adatainak közlésével – a Polgármestert, vagy a Polgármesteri Hivatal ügyintézőjét minden esetben értesíteni kell.

(2) Az elhunyt ravatalozóba történő szállításáról és eltemetéséről az elhunyt közeli hozzátartozóinak, tartásra köteles hozzátartozóinak, vagy örököseinek kötelessége gondoskodni.

(3) A ravatalozót legalább a temetés előtt egy órával ki kell nyitni, az elhunytat fel kell ravatalozni.

5. § (1) A temetőben a jóváhagyott parcellázási terv alapján, soronként lehet temetni. Ha parcellázási terv nem tünteti fel a temetési helyeket, a Polgármester jelöli ki a sírok helyét.

(2) A temető sírhelytáblákra, sírhely sorokra kerül felosztásra. A gyermeksírhelyek, urnasírhelyek és díszsírhelyek számára külön sorok szolgálnak.

(3) A parcellázási terveken folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok, sírhelyek teltek be, illetve melyek szabadok.

(4) A temető parcellázási terve a Polgármesteri Hivatalban tekinthető meg.

6. § (1) A temetőben temetkezésre szolgálnak:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) gyermeksírhelyek,

d) hant nélküli sírhelyek, (urnák elhelyezésére)

e) családi sírhelyek,

f) díszsírhelyek.

(3) A sírhelyek mérete:

a) egyes sírhely: 220 cm hosszú, 120 cm széles,

b) kettes sírhely: 220 cm hosszú, 220 cm széles,

c) gyermeksírhely: 160 cm hosszú, 80 cm széles,

d) urnasírhely (hant nélküli sírhely): 60 cm hosszú, 60 cm széles,

e) családi sírhely: 220 cm hosszú, 440 cm széles,

f) díszsírhely: 220 cm hosszú, 120 cm széles.

(4) A sírhelyek egymástól való távolsága: a parcellázási tervnek megfelelően. Ahol a sírok közötti távolság nincs szabályozva: minimum 60 cm.

(5) Az elhunytat – a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - az eltemetés ideje szerint a sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(6) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha a temetési hely fölött rendelkezési joga van.

(7) A temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásása (sírásás) a Polgármesterrel való előzetes egyeztetést (pontosítást) követően kezdhető meg.

7. § (1) A betemetett felnőtt egyes sírba, felújítási engedéllyel még egy nagy koporsó vagy egy kiskoporsó rátemethető. Rátemetés esetén a felső koporsó alja minimum 160 cm mélységbe kerülhet. 25 év porladási időt rátemetés esetén is biztosítani kell.

(2) Urnát urnasírba temetni, vagy sírhelybe rátemetni egyaránt lehet. Egy sírhelybe maximum 6 urna helyezhető el.

(3) A polgármester a település érdekében kiemelkedő munkát végzett személyiségek részére díszsírhelyet adományozhat. A díszsírhelyet úgy kell kialakítani, hogy az elhunyt házastársát rátemetéssel, területváltozás nélkül lehessen elhelyezni.

Temetési hely feletti rendelkezési jog

8. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 35 év, illetve ez az idő addig hosszabbodik meg, ameddig a hozzátartozók igényt tartanak a sírhelyre, és gondozzák a síremléket.

b) urnasírhely használati ideje 15 év.

c) díszsírhelyet a temető fenntartásáig meg kell hagyni.

(2) Sírhelyeket (koporsós, urna) a rendelkezési jog lejártakor újra meg lehet váltani. Újraváltással a sírhelyekre egyszeri alkalommal engedélyezett a rátemetés a hozzátartozók részére.

(3) Urnasírba történő rátemetés a sírhely használati idejét nem módosítja.

(4) Ha valamely sírhely, urnasírhely használati ideje lejár, a temető üzemeltetője az ismert helyen tartózkodó hozzátartozó figyelmét a lejárat ideje előtt legalább 6 hónappal erre felhívja, ismeretlen helyen tartózkodó hozzátartozót hirdetmény útján kell felhívni.

Síremlék (sírjel)

9. § (1) Síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék, sírszegély nem foglalhat el a sírhelytől nagyobb területet.

(2) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott méretnél magasabb sírjel tervezett építését az építési hatóság részére be kell jelenteni.

(4) Kifalazott sírhely csak építési engedéllyel létesíthető.

(5) A temetőben a sírhelyeket körülkeríteni nem szabad.

(6) Ülőhely, pad és egyéb nem kegyeleti tárgy, csak az üzemeltetővel előzetesen egyeztetett és az üzemeltető által kijelölt helyen helyezhető el.

(7) Düledező síremlék helyreállításáról, elbontásáról – saját költségén – a létesítő, illetve annak örököse köteles gondoskodni. Abban az esetben, ha ez az üzemeltető felszólítására nem történik meg, a jegyző elrendelheti a síremlék eltávolítását.

A temetők gondozása

10. § (1) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden munkát és annak időpontját előzetesen be kell jelenteni az üzemeltetőnek.

(2) A sírok gondozásáról és környékének tisztántartásáról, gyomtalanításáról a hozzátartozók rendszeresen kötelesek gondoskodni.

(3) A temető területén keletkezett szemetet, elszáradt virágot, koszorút csak a kijelölt szemétlerakóba szabad elhelyezni.

(4) A temetőben fát ültetni csak az üzemeltető által kijelölt helyre lehet. A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

(5) Sírok kiásása, síremlék építése során fölöslegessé vált földet, törmeléket és egyéb építési anyagot úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédos sírokban kár ne keletkezzen. Az okozott károkért a károkozó anyagilag felelős.

(6) A síremlék építése során fölöslegessé vált földet, építési anyagot, régi, lebontott síremléket, stb. az építési munka befejezésétől számított 3 napon belül az építtető köteles elszállítani a temető területéről, valamint a munkavégzés során igénybe vett területet köteles rendbe tenni.

A temető rendje

11. § (1) A temető nyitvatartási ideje – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - április 1-jétől szeptember 30-ig 7.00 órától 20.00 óráig, október 1-jétől március 31-ig 8.00 órától 18.00 óráig.

(2) Halottak napján és az azt megelőző és követő 2 – 2 nap a temető egész nap látogatható.

12. § (1) A temetőben tilos minden olyan magatartás, vagy tevékenység, amely a temetőt látogató közönség kegyeleti érzéseit sérti.

(2) Sírokat, síremlékeket, az azokon lévő tárgyakat, növényeket, az épületeket és tartozékait, valamint a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat megrongálni, illetéktelenül eltávolítani tilos.

(3) A temető területére állatot - vakvezető kutya és rendőrségi nyomozókutya kivételével - bevinni, beengedni és legeltetni tilos.

13. § (1) A temető területére gépjárművel csak céljelleggel lehet behajtani.

(2) Sírhelyek ápolása céljából gépkocsival a temetői sírok közé behajtani tilos. Kivételt képez ez alól a súlyosan mozgássérült vagy járóképtelen hozzátartozó.

14. § Az üzemeltető az alábbi nyilvántartásokat vezeti:

a) az elhunytakról betűsoros névmutató,

b) nyilvántartó könyv.

Vegyes és Záró rendelkezések

15. § Aki e rendelet 10. §, 12-13. §-aiban foglalt rendelkezéseket megszegi - amennyiben cselekménye magasabb szintű jogszabályok szerint más elbírálás alá nem esik - szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

16. § (1) Ez a rendelet 2005. október 20-án lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Bánk Község Önkormányzat képviselő-testületének az önkormányzat kezelésében álló köztemetők használatának rendjéről szóló 7/1992. (VIII.28.) rendelete hatályát veszti.