Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 16/2005. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2007. 02. 16- 2013. 12. 31

Bánk Község Önkormányzata Képviselő–testülete (továbbiakban: képviselő–testület) a Község természeti öröksége, környezeti értékei, illetve a bánki-tó megóvása, védelme, minőségének javítása érdekében a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 26.§ (4) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja.

A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya Bánk Községi Önkormányzat műszakilag rendelkezésre álló közcsatornával ellátott illetékességi területére terjed ki.


A talajterhelési díj alanya, a díjfizetési kötelezettség megszűnése


2.§ A talajterhelési díj alanya minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz (továbbiakban: kibocsátó).

3.§  (1) A kibocsátó talajterhelési díj fizetési kötelezettsége azzal a nappal megszűnik, amely napon

a) a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt,

b) a vízszolgáltatás igénybevétele a szolgáltató igazolása szerint megszűnt.

(2) A kibocsátónak a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének keletkezéséről, megszűnéséről, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül bejelentést kell tennie az önkormányzati adóhatóságnál.


A talajterhelési díj mértéke, megfizetése


4.§ (1) A fizetendő díj mértékét a Ktdt. 12.§-a alapján, – figyelemmel a Ktdt. 27.§ (1) bekezdésére – kell meghatározni.

(2) Amennyiben a kibocsátó nem a települési vezetékes ivóvíz-rendszerből vételezi a vizet, és mérőóra az egyedi vízbeszerzési helyhez nem kapcsolódik, akkor a talajterhelési díj számításának alapja: az ingatlanban élő személyenként 100 liter/fő/nap átalány-vízmennyiség.


5.§ A talajterhelési díj bevallása, megfizetése a Ktdt. 21/A.§ (1) bekezdése alapján történik. A bevallást a Polgármesteri Hivatal által rendszeresített nyomtatványon (1. számú függelék) kell megtenni.


6.§ (1) A talajterhelési díjat Bánk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 11741031-15452362-03920000 számú Talajterhelési díj beszedési számla javára kell megfizetni, banki átutalással, vagy készpénzátutalási megbízással.

(2) A beszedett talajterhelési díjat minden negyedévet követő hó 10. napjáig – egy összegben – át kell utalni Bánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2005. (XI.29.) helyi rendeletével létrehozott Környezetvédelmi Alapba.


Adatszolgáltatási szabályok


7.§ Az ivóvíz és szennyvíz csatorna hálózatot üzemeltető gazdasági társaság (Nyugat-Nógrád Vízmű Kft.) a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében kibocsátónként (vízdíj fizető neve, lakóhelye, egyéb azonosításra alkalmas adatai, az ingatlan címe) papír alapon adatot szolgáltat az önkormányzati adóhatóság részére:

a) A tárgyévet követő év február 28. napjáig a Ktdt. 12.§ (2) bekezdése alapján meghatározott talajterhelési díj alapjáról: a tárgyévben szolgáltatott vízmennyiségről,

b) negyedévente, a tárgynegyedévet követő hó 15. napjáig a közcsatornára rákötött kibocsátókról, a rákötés napjáról, a vízszolgáltatást igénybe vevő új vízbekötésekről (új kibocsátók), a vízszolgáltatás igénybevételének megszűnéséről.


Díjkedvezmény, díjmentesség


8.§  A lakossági kibocsátót 50% díjkedvezmény illeti meg, amennyiben a kibocsátó háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a tárgyévet követő év január 1-jén érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

9.§ Díjmentességben részesül a 75. életévét betöltött egyedül élő lakossági kibocsátó.

Záró rendelkezés


10.§ ​Ez a rendelet 2006. január 1-jén lép hatályba.

Mellékletek