Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2007. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásról

Hatályos: 2007. 03. 01

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2007. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásról

2007.03.01.

Bánk Község Önkormányzata képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. A rendelet célja és hatálya

1. § A lakáscélú helyi támogatás célja a rászoruló bánki lakosok Bánk községben történő lakáshoz jutásának támogatása.

II. A támogatás formája, módja, mértéke

2. § A támogatás formái:

a) kamatmentes kölcsön;

b) vissza nem térítendő támogatás.

3. § A támogatás nyújtható:

a) lakás építéséhez;

b) lakás vásárlásához;

c) lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához.

4. § (1) A támogatás mértéke:

a) lakás építéséhez, vásárlásához legfeljebb 600 ezer forint;

b) első lakás építéséhez, vásárlásához legfeljebb 1 millió forint;

c) lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához legfeljebb 300 ezer forint.

(2) A támogatás 3 éven belül csak egy alkalommal és csak egyféle jogcímen vehető igénybe.

III. A támogatás feltételei

5. § Támogatásban részesíthető, aki Bánk községben legalább egy éve állandó lakóhellyel rendelkezik, és Bánk községben kíván lakást vásárolni, építeni, lakását bővíteni, korszerűsíteni, felújítani.

6. § (1) Támogatásban – az alábbi feltételek együttes fennállása esetén – az részesíthető, aki:

a) Lakás építés esetén a lakás teherhordó szerkezeteit felépítette és tetőszerkezettel ellátta, valamint a további építési munkákhoz szükséges pénzügyi fedezet legalább 50%-ával rendelkezik.

b) Lakás vásárlása esetén a kérelem benyújtását megelőzően megkötötte az adásvételi szerződést, és legalább a vételár 50%-át igazoltan megfizette, valamint a vásárlással a teljes ingatlan tulajdonjogát megszerzi.

c) Bővítésnél, korszerűsítésnél, felújításnál a szükséges pénzügyi fedezet legalább 50%-ával rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdés a-b) pontban meghatározott feltétel nem vonatkozik a 4. § (1) b) pontjában meghatározott első lakáshoz jutók támogatására jogosult kérelmezőre.

(3) Támogatásban – az alábbi és az (1) bekezdésben foglalt feltételek együttes fennállása esetén – az részesíthető, aki:

a) vállalja, hogy a támogatást az engedélyezett célra használja fel;

b) a kamatmentes kölcsön formájában nyújtott támogatás visszafizetését szerződésben vállalja;

c) a támogatással saját lakáshelyzetét rendezi;

d) lakásbővítés, felújítás, korszerűsítés esetén a tervező, felelős műszaki vezető vagy a kivitelező által készített előzetes költségvetéssel rendelkezik, és azt kérelméhez mellékelve benyújtja;

e) a visszatérítendő támogatás (kamatmentes kölcsön) igénylése esetén végrehajtás alá vonható jövedelemmel rendelkezik;

f) akinek családjában (háztartásában) az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát.

(4) A jövedelem számításánál Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 8/2005. (IX.19.) helyi rendeletének 3. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

5. § (1) Nem lehet támogatást nyújtani:

a) annak, aki a kérelemben szándékosan valótlan adatot közöl, vagy valamely jelentős tényt, körülményt elhallgat;

b) egyeneságbeli rokontól vagy házastárstól történő lakásvásárláshoz.

(2) Nem lehet első lakáshoz jutás céljából támogatást nyújtani annak, c) akinek a nevén, illetve házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, együttköltöző családtagjainak a kérelem benyújtásakor, vagy azt megelőzően 100%-os tulajdoni hányadban lakástulajdona volt.

IV. Az eljárás rendje

6. § (1) A támogatást igénylő kérelmét írásban, a Polgármesteri Hivatal által e célra rendszeresített nyomtatványon (1. számú függelék) a szükséges mellékletekkel együtt nyújthatja be a Polgármesteri Hivatalhoz.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) az igénylő és a vele közös háztartásban élők havi jövedelmét tanúsító igazolásokat;

b) az érintett ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapjának hiteles másolatát;

c) az igénylés céljától függően építési engedélyt, Földhivatalhoz benyújtott adásvételi szerződést, előzetes költségvetést a lakás bővítéséről, korszerűsítéséről, felújításáról;

d) a pénzügyi fedezet igazolására: vásárlás esetén a szerződés tartalmazza a vételár legalább 50%-ának kifizetését, vagy ügyvédi, vagy közjegyzői igazolás az összeg letétbe helyezésről;

(3) Amennyiben a kérelmező (építtető) nem az ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonában lévő ingatlanon valósítja meg a lakásépítést, bővítést, felújítást, korszerűsítést, úgy köteles csatolni az ingatlan tulajdonosának, illetve valamennyi jogosultjának okiratba foglalt feltétlen és visszavonhatatlan jognyilatkozatát:

a) hogy a használatba vételi engedély kiadását követően hozzájárulását adja az építtetőnek az építményre vonatkozó ingatlan-nyilvántartási tulajdonjoga bejegyeztetéséhez, valamint

b) hozzájárulását adja, hogy a tulajdonát képező ingatlanra a kamatmentes kölcsönként nyújtott támogatás összegéig Bánk Község Önkormányzata jelzálogjogot, és ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztessen be az ingatlan-nyilvántartásba.

7. § (1) A kérelmek elbírálására, a támogatás megítélésére – az adott évre vonatkozó költségvetési rendeletben e célra felhasználható összeg előirányzatának keretéig - a képviselő-testület jogosult.

(2) A támogatásban részesítettekkel a lakástámogatási szerződést (továbbiakban: szerződés) a polgármester köti meg.

(3) A szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a támogatást nyújtó (támogató) és a támogatást igénybe vevők (támogatottak) megnevezését, címét;

b) a támogatás összegét, formáját, jogcímét;

c) a havi törlesztő részlet összegét, kezdő időpontját;

d) a kölcsöntörlesztés elmulasztásának jogkövetkezményét;

e) a támogatás folyósításának módját;

f) a kölcsönt biztosító jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésre vonatkozó rendelkezéseket.

8. § Amennyiben a fedezetként szolgáló ingatlant valamely hitelintézet javára bejegyzett jelzálog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom terheli, a szerződés aláírásához a támogatottnak be kell nyújtani a Bánk Község Önkormányzata javára jelzálogjog bejegyzéséhez történő hitelintézeti hozzájárulását.

9. § Amennyiben a támogatásra jogosult a támogatási döntésről szóló értesítés ellenére 90 napon belül nem jelenik meg a Polgármesteri Hivatalban a szerződés megkötése érdekében, illetve a szükséges iratokat nem nyújtja be, úgy a támogatásra való jogosultság megszűnik, a támogatás megszerzéséhez új eljárás lefolytatása szükséges.

10. § (1) A kamatmentes kölcsönt a kölcsönszerződés aláírásától számítva a következők szerint kell visszafizetni:

a) 500.000 Ft kölcsön összegig 5 év alatt

b) 501.000 – 700.000 Ft kölcsön összegig 6 év alatt

c) 701.000 Ft felett 7 év alatt.

(2) A kölcsönt a (1) bekezdésben meghatározott időtartamon belül havonta egyenlő részletekben kell törleszteni Bánk Község Önkormányzata költségvetési számlája javára. Az első részlet a folyósítást követő 12. hónap 15. napja, a további törlesztés minden hónap 15. napjáig esedékes.

(3) Bármely esedékes törlesztő részlet befizetési határidejének első ízben történő elmulasztása esetén Bánk Község Önkormányzata az adóst írásban felszólítja a fizetési kötelezettségének teljesítésére.

(4) A kölcsönszerződést azonnali hatállyal fel kel mondani, és a támogatottak kötelesek a kamatmentes kölcsön még vissza nem térített összegét, illetve a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét egy összegben, jegybanki alapkamattal növelt mértékben visszafizetni:

a) a támogatás iránti kérelem elbírálásához szükséges tényről, adatról nem a valóságnak megfelelően nyilatkozott és erre a jelzálogjog fennállása alatt fény derül;

b) a támogatást, kölcsönösszeget részben, vagy egészben nem a kölcsönszerződésben meghatározott célra, a rendeletben foglaltaknak megfelelően használta/használja fel.

c) mennyiben (3) bekezdésben meghatározott felhívás kézhezvételétől számított 15 banki nap alatt nem teljesíti a befizetést.

11. § (1) A támogatott a szerződés megkötését követően a Polgármesteri Hivatalnál igazolni köteles:

a) lakásvásárlás esetén a kölcsönszerződés megkötését követő 6 hónapon belül ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lap másolattal, hogy a tulajdonjogot megszerezte;

b) építés és bővítés esetén a kölcsönszerződés megkötését követő három éven belül a jogerős használatba vételi engedély megszerzését;

c) a 6. § (3) bekezdésben meghatározott esetben a használatba vételi engedély megszerzését követő 60 napon belül tulajdoni lap másolattal azt, hogy a felépítmény tulajdonjogát megszerezte.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt határidők támogatottnak felróható magatartása miatti elmulasztása esetén a szerződést azonnali hatállyal fel kel mondani, és a hátralévő tartozás visszafizetésére a 10. § (4) bekezdésében foglaltak az irányadók.

12. § (1) A jelzálogjogot, valamint az elidegenítési és terhelési tilalmat az ingatlanról törölni kell

a) vissza nem térítendő támogatás esetén, ha a támogatott a támogatás összegét a rendeletben és a szerződésben foglalt célra használta fel, valamint

b) kamatmentes kölcsön esetében az a) pontban foglaltakon túl, ha a kölcsön összege kiegyenlítésre került.

(2) A törléshez szükséges engedélyt a polgármester adja ki.

13. § (1) Amennyiben a támogatott a lakáscélú helyi támogatással épített, vásárolt, felújított, bővített lakását három éven belül, illetve a kamatmentes kölcsön visszafizetési határidején belül elidegeníti, és helyette másik lakást épít, vásárol, úgy a jelzálogjog másik lakóingatlanra való átterhelése kérhető.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kérelem elbírálása a Polgármester hatáskörébe tartozik.

(3) Amennyiben a támogatott nem él az (1) bekezdésben foglalt lehetőségével, de lakását el kívánja idegeníteni, úgy a jelzálogjog akkor törölhető, ha

a) a vissza nem térítendő, támogatási szerződés szerinti támogatást egy összegben, önkéntesen visszafizette;

b) a vissza nem térítendő támogatás esetén megállapítást nyer, hogy a támogatott a támogatás összegét a megfelelő célra fordította;

c) a kamatmentes kölcsön összegéből a fennálló tartozást egy összegben visszafizette.

V. Záró rendelkezés

14. § (1) E rendelet 2007. március 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bánk Község Önkormányzat képviselő-testületének az első lakáshoz jutók, valamint a lakáscélú kölcsön megemelt kamat törlesztők támogatásáról szóló 6/1992. (VI.5.) rendelete, valamint az azt módosító 3/1993 (III.30.), és a 7/1994. (IV.29.) rendelete.

1. függelék