Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2009. (XI.4.) önkormányzati RENDELETE

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2012. 05. 31- 2019. 12. 30

Bánk Község Önkormányzata képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet hatálya Bánk Község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel rendelkező szervezetre kiterjed.

             (2) A rendelet hatálya erdőterületre nem terjed ki.

Értelmező rendelkezések


2.§ A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél, és egyéb növényi maradványok; továbbiakban: kerti hulladék)

b) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása

c) tároló edény: konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyag zsák.

A kerti hulladék égetésének szabályai


3.§ (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

(2) Az avar és kerti hulladék szélcsendes időben, a tűzvédelmi előírások szigorú betartásával, csak nagykorú személy felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül égethető el.

(3) Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.

(4) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, (pl. benzin, gázolaj, stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(5) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

             (6) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait, stb.).

Az égetés időpontja


4.§ (1) Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése kizárólag keddi és pénteki napon (amennyiben az nem ünnepnap) 15.00 órától 20.00 óráig megengedett, egyéb napokon az avar és kerti hulladék égetése tilos.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontokban sem végezhető égetés azon tűzgyújtási tilalom alá eső időszakban, amikor a tűzoltóság, vagy a földművelésügyi, erdészeti hatóságok tűzvédelmi okok miatt a tűzgyújtást megtiltják.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai


5.§ (1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) Szabadban vagy nyílt téren a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén, illetve ha a tűzre már nincs szükség, a tüzet azonnal el kell oltani.  

(3) A tüzelés helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amellyel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.


Záró rendelkezés


7.§         Ez a rendelet 2009. december 1-jén lép hatályba.