Bánk Község Önkormányzat Képviselő – testületének 10/2010. (XII.21.) Önkormányzati RENDELETE

a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2011. 02. 17- 2012. 05. 30

Bánk Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A közterületek tisztántartása


1.§ A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat egyrészt alkalmazottai, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

Az ingatlan-tulajdonos feladatai


2.§  (1) Az ingatlantulajdonos közterület tisztántartásával, zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a) az ingatlan előtti, úttestig terjedő terület gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság mentesítése; ha az ingatlan két közúttal is érintkezik, a feladatok mindkét irányra vonatkoznak;

b) az ingatlan melletti nyílt ároknak, vízelvezető ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése, az árok szükség szerinti mélyítése, a víz folyását biztosító szinten tartása;

c) a közterület szennyeződéstől való megtisztítása;

d) az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles a rendeletben meghatározott gyűjtőedényzetbe vagy más gyűjtőeszközbe elhelyezni és elszállításáról gondoskodni;

f) a közterületek tisztántartása során a porzás okozta légszennyezettséget szükség esetén locsolással, vízzel való tisztítással el kell kerülni.

(2) Amennyiben a közterület két szomszédos ingatlan, épület közötti közforgalmi területsáv vagy átjáró, a tisztántartási kötelezettség az érintett ingatlantulajdonosok között fele – fele arányban oszlik meg,

A kereskedő, szolgáltató, utcai árus, és rendezvényszervező kötelezettségei

3.§ (1) Az üzlet, kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató egység, egyéb elárusítóhely előtti és melletti, az úttestig terjedő területet az üzemeltető köteles a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, a burkolt területen a síkosság-mentesítésről és a hó eltakarításáról gondoskodni, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni.

 (2) A közterületen értékesítő köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

  (3) Közterületen rendezett vásár, vagy rendezvény idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület és közvetlen környezetének tisztántartásáról, a terület eredeti állapotban történő visszaadásáról.

Síkosságmentesítés és hóeltakarítás


4.§ (1) A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homok, salak) kívül klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szer (pl. konyhasó) használata úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke ne  haladja meg a 40 g/m2-t. Az ilyen anyagot környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni.

(2) Klorid tartalmú vegyszer használata zöldterületen, illetve azok közvetlen környékén tilos.

(3) Hórakást:

a) útkereszteződésben,

b) útburkolati jelen,

c) járdasziget és járda közé,

d) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

e) kapubejárat elé,

f) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré, közlétesítmény köré

tilos elhelyezni.

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések


5.§ (1) Tilos

a) az úttestet, járdát, vízelvezető árkot, egyéb közterületet, közterületi felszerelési és berendezési tárgyat szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni, szemetet, hulladékot, egészségre ártalmas, veszélyes anyagot kiönteni, elszórni, kivezetni;

b) a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, beleönteni;

c) közterületen, zöldterületen lévő növényeket megrongálni, csonkítani, leszakítani;

d) a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetésellenesen használni;

e) a településen átfolyó élővizekbe, tóba, vízelvezető árkokba, közterületre szennyvizet, trágyalevet kivezetni;

f) közterületre háziállatot kiengedni, tóban fürdetni, úsztatni.

(2) Ebek által közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb sétáltatója, gondozója köteles haladéktalanul gondoskodni.

(3)  Ha bármilyen szállítási, rakodási, vagy egyéb tevékenység során a közterület szennyeződik, a szennyeződést okozó köteles a közterületet megtisztítani.



Szabálysértés


6.§ (1) Szabálysértést követ el és 50.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható - amennyiben cselekménye vagy mulasztása nem esik magasabb szintű jogszabály rendelkezésének hatálya alá – aki a 2-5.§-ban foglaltakat megszegi, vagy kötelezettségének nem tesz eleget, vagy nem az előírtaknak megfelelően tesz eleget.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértési esetekben helyszíni bírság is kiszabható.

Záró rendelkezések


7.§  Ez a rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.