Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012. (V.30.) önkormányzati RENDELETE

az önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2013. 02. 15

Bánk Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvtv.)18. § (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott vagyongazdálkodási feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az önkormányzat vagyona


1. § (1) A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes.

(2) Forgalomképtelen törzsvagyon:

a) az Nvtv. által kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak minősített vagyon,    

b) nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősül:

Bánk belterület 126 helyrajzi számú Bánki-tó, Bánk belterület 129/5, 127, 106/5,106/4,106/3, 125 helyrajzi számú Tóparti sétány, Bánk belterület 128 helyrajzi számú Viziszínpad és lelátó, Bánk belterület 365/1 helyrajzi számú Parkerdő, Bánk belterület 96 és 99 helyrajzi számú Temető.

(3) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon: közmű, Bánk belterület 115 helyrajzi számú Tó-strand, Bánk belterület 101/1 helyrajzi-számú Kemping, Bánk külterület 044/35 helyrajzi számú hulladéklerakó telep, Bánk külterület 048 helyrajzi-számú szennyvíz-tisztító telep, Bánk külterület 0123 helyrajzi-számú sporttelep, Bánk belterület 938 helyrajzi számú közterület, Bánk belterület 145 helyrajzi számú orvosi rendelő, Bánk belterület 273 helyrajzi számú óvoda, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló valamennyi műalkotás, szobor, emlékmű, emléktábla.

(4) A (2)-(3) bekezdésbe nem tartozó önkormányzati vagyon forgalomképes üzleti vagyon.


A tulajdonosi jog gyakorlása

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonosi jogokat – e rendeletben foglalt kivételekkel – a képviselő–testület gyakorolja, döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza.

(2) Az önkormányzati vagyon rendeltetésszerű használatáról, üzemeltetéséről, állagának megóvásáról a Polgármester gondoskodik.

3. §  Az önkormányzat tulajdonát képező vagyonra vagyonkezelői jog nem létesíthető.

4. § (1) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon nem idegeníthető el, kivéve az Nvtv. 5.§ (5) bekezdésében foglalt vagyonelemeket, melyek kizárólag az állam, másik helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás részére elidegeníthetők.

(2) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyonra vonatkozóan a használatba adás jogát a Képviselő-testület gyakorolja.

(3) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon az Nvtv. 5.§ (5) bekezdésében foglalt vagyonelemek kivételével a képviselő-testület döntése alapján megterhelhető.

5. § (1) Az üzleti vagyon elidegeníthető, az elidegenítésről a Képviselő-testület dönt.

(2) A 2 millió – 10 millió forint értékhatár közötti értékű üzleti vagyon tulajdonjogának átruházásáról az önkormányzat honlapján és az önkormányzat hivatalának hirdetőtábláján vételi ajánlattételi felhívást kell közzétenni.

(3) A 10 millió forintot meghaladó értékű üzleti vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenytárgyalás útján lehet.

(4) A meghirdetett vagyont értékesíteni az összegében legelőnyösebb ajánlattevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

6. § (1) Az üzleti vagyon használati, hasznosítási jogát – határozott időre – át lehet engedni koncessziós szerződéssel vagy bérleti szerződéssel, használati díj, vagy bérleti díj ellenében.

(2) A használati, hasznosítási jog átengedéséről és annak feltételeiről a Képviselő-testület dönt a (3) bekezdésben foglalt kivétellel.

(3) A Polgármester dönt a közterületek 30 napot meg nem haladó használata, az Önkormányzat Nagyterme terembérlete, Bánk belterület 300 helyrajzi számon található Faház bérbeadása, földhaszon-bérleti szerződések megkötése esetén. A Polgármester a döntéséről a Képviselő-testületet a soron következő ülésen köteles tájékoztatni.

7. § Az üzleti vagyon megterhelhető, a megterhelésről a Képviselő-testület dönt.

A vagyon értékelése a tulajdonosi jogok gyakorlása során

8. § (1) A vagyon értékének meghatározásakor általában az adott vagyonnak az önkormányzat könyvviteli nyilvántartásában szereplő értékét kell alapul venni.

(2) A ingatlanvagyon értékesítésekor az ingatlan piaci értékét hivatalos értékbecslő által megállapított ingatlanforgalmi értéken kell figyelembe venni.

Az önkormányzat tulajdonában lévő pénzügyi eszközök

9. § (1) Az önkormányzat az ideiglenesen önkormányzati feladatra nem hasznosított pénzeszközeiből értékpapírt vásárolhat, betéti lekötést kezdeményezhet.

(2) Az értékpapír vásárlásról, a meglévő értékpapír értékesítéséről, az értékesítés módjáról, feltételeiről, a 90 napot meghaladó pénzeszköz lekötésről a Képviselő-testület dönt.

(3) A 90 napot meg nem haladó pénzeszköz lekötésre a Polgármester jogosult. A Polgármester a döntéséről a Képviselő-testületet a soron következő ülésen köteles tájékoztatni.

10. § (1) Az önkormányzat követeléseiről való lemondásról a Képviselő-testület dönt.

(2) A követelésekről akkor lehet lemondani, ha

a) az nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,

b) a követelés érvényesítésére indított eljárás nem vezetett eredményre és belátható időn belül nincs lehetőség a behajtásra,

c) a követelés behajtása bizonyíthatóan a követelés összegét meghaladó költséggel járna,

d) a követeléssel érintett személy vagy szerv nem elérhető, nem lelhető fel és ez bizonyított.

(3) A követelésekről való lemondás történhet az egész követelésre vagy annak egy részére.

Az ellenérték nélkül kapott vagy felajánlott vagyon


11. § (1) Az önkormányzat számára természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet által ellenérték nélkül (térítésmentesen) juttatott vagyon elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) Az elfogadás feltétele, hogy

a) az önkormányzat teljesíteni tudja a vagyonnal kapcsolatos kötelezettségeket és

b) ezen kötelezettségek teljesítése ne veszélyeztesse az önkormányzat likviditását és az önkormányzati kötelező feladatok ellátását.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2012. június 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bánk Község Önkormányzata Képviselő–testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 10/2004. (VI.25.) önkormányzati rendelete.