Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 5/2017. (V.8.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 10- 2023. 06. 14

Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 5/2017. (V.8.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól1

2017.05.10.

Bánk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában

1. Partner: a partnerségi egyeztetésben résztvevő

a) Bánk Község közigazgatási területén a lakcímnyilvántartásban bejelentett lakóhellyel rendelkező személy,

b) az eljárás előzetes tájékoztatási szakaszában, továbbá, ha az egyeztetési eljárásban nincs előzetes tájékoztatási szakasz, a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok tervezetével kapcsolatos partnerségi egyeztetési eljárás során írásban bejelentkezett, a településfejlesztési és településrendezési dokumentum vonatkozásában székhelye, telephelye vagy tevékenysége okán érintett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezet, vallási közösség,

c) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pont alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkezett 98. § (1) bekezdése szerinti szervezetek.

2. Településfejlesztési és településrendezési dokumentumok:

a) településfejlesztési koncepció,

b) integrált településfejlesztési stratégia,

c) településrendezési eszközök,

d) településképi arculati kézikönyv,

e) településképi rendelet.

2. § Az 1. § 1. pont b) és c) pontjában meghatározott személyek és szervezetek a partnerségi egyeztetésben írásbeli bejelentkezést követően vehetnek részt. A bejelentkezésben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a Partner nevét, törvényes képviselőjét, telefonszámát, postai és e-mail címét, és igazolnia kell érintettségét.

2. A partnerek tájékoztatásának módjai és eszközei

3. § (1) A polgármester a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok partnerségi egyeztetési tájékoztatási kötelezettségét alábbi módokon és eszközökkel teljesíti:

a) önkormányzat honlapján (www. bank-falu.hu) közzétett hirdetmény,

b) az önkormányzat hirdetőtábláján közzétett hirdetmény,

c) közterületen elhelyezett hirdetőfelületen közzétett hirdetmény,

d) lakossági fórumon történő ismertetés.

(2) Az előzetes szakasz során a 3. § (1) bekezdés szerint közzétett hirdetmény ismerteti az eljárás tárgyát, megindítását, a tájékoztató elérhetőségét, az eljárás módját, és a véleményezés módját és határidejét.

(3) A munkaközi szakaszban a 3. § (1) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

(4) Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőzően legalább 8 nappal korábban az önkormányzati hirdetőtáblán közzétett lakossági hirdetmény útján kell közzétenni az értesítést.

(5) Amennyiben nincs lakossági fórum, a partnerek az észrevételeket, javaslatokat a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül írásban tehetik meg az önkormányzati hirdetményben megjelölt címre.

3. A partnerségi javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartásának módja

4. § (1) A partnerek a javaslataikat, észrevételeiket, véleményüket írásban, papír alapú levélben az Önkormányzat címére, elektronikus levélben a hivatal@bank-falu.hu címre, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. rendelet) meghatározott határidőben tehetik meg.

(2) A lakossági fórumon szóban elhangzott észrevételeket és javaslatokat a fórumról készült emlékeztetőben vagy jegyzőkönyvben írásban kell rögzíteni.

(3) A partnerségi egyeztetési eljárásban beérkezett javaslatokat, észrevételeket, véleményeket az az Önkormányzat nyilvántartásba veszi. A név és cím nélkül érkezett vagy adott, nem Partnertől származó, a 2. § rendelkezéseinek nem megfelelő, és az elkésett észrevételek, javaslatok, vélemények nem vehetők nyilvántartásba.

(4) A tervezés során az Önkormányzat és a megbízott tervező értékeli a javaslatokat, észrevételeket, véleményeket. Az el nem fogadott javaslatokat, véleményeket benyújtó partnerekkel a vélemények tisztázása vagy egyezségre jutás céljából írásbeli levelezés vagy írásban rögzített szóbeli egyeztetés, megbeszélés történik.

4. A beérkezett partnerségi javaslatok, észrevételek, vélemények kezelése

5. § (1) A beérkezett vélemények, észrevételek, javaslatok az Önkormányzati Hivatal Iratkezelési Szabályzatában foglaltak szerint a véleményezési eljárás iratanyagként iktatásra kerülnek, melyeket elkülönítetten kell kezelni és gyűjteni.

(2) A beérkezett javaslatok, vélemények, észrevételek elfogadásáról vagy elutasításáról a képviselő-testület dönt. Az elfogadott javaslatok, vélemények a véleményezési eljárás iratanyagával, valamint az elkészült dokumentációval, képviselő-testületi döntésekkel együtt irattárba, majd az ügytípustól függően vagy selejtezésre vagy a nem selejtezhető kategóriában megadott idő után levéltárba kerülnek.

5. Az elfogadott településfejlesztési és településrendezési dokumentumok nyilvánosságát biztosító intézkedések

6. § (1) A Képviselő-testület nyilvános ülésen tárgyalja az elfogadásra beterjesztett anyagot, melyről jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv az Önkormányzat honlapján közzétételre kerül.

(2) A képviselő-testület által elfogadott településfejlesztési és településrendezési dokumentumok az Önkormányzat honlapján közzétételre kerülnek, és a honlapon folyamatosan elérhetőek.

(3) A polgármester a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok elfogadásáról a 3. § (1) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott eszközökön hirdetményt tesz közzé.

5. Záró rendelkezés

7. § Ez a rendelet 2017. május 10-én lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 15. napjával.