Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Bánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.01.01.

Bánk Község Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában

a) Sírjel (síremlék): a temetési hely megjelölésére használt különféle eszközök, építmények, tárgyak.

b) díszsírhely: a temető központi részén (első sor) elhelyezkedő temetési hely, melyben a község díszpolgárai vagy más kiemelkedő személyiségek hamvai helyezhetők el.

Általános rendelkezések

2. § (1) A rendelet hatálya Bánk Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában és üzemeltetésében, valamint fenntartásában lévő Bánk 96 helyrajzi számon található működő köztemetőre és ravatalozóra, valamint Bánk 043/106 hrsz-ú lezárt temetőre (továbbiakban: kistemető).

(2) A 043/106 hrsz-ú temetőben csak a jelen rendelet hatályba lépésekor rendelkezési joggal rendelkező hozzátartozók temetkezhetnek, illetve temethetők (kistemetőben eltemetett elhunytak hozzátartozói).

(3) A temetőben a temetés hagyományos módon koporsóban vagy hamvasztás esetén urnába helyezett hamvak eltemetése által lehet.

(4) A temetőben a sírhelyek kialakításával, átalakításával, síremlék felállításával, felújításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskörök a polgármester feladat- és hatáskörébe tartoznak.

(5) A temetőben egyházi, valamint polgári szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(6) A köztemető üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat a Borsosberényi Közös Önkormányzati Hivatal Bánki Kirendeltsége (továbbiakban: önkormányzat hivatala) végzi.

3. § (1) A köztemető fenntartására és üzemeltetésére az önkormányzat gazdálkodó szervezettel kegyeleti közszolgálati szerződést nem köt.

(2) A temetkezési szolgáltatások ellátása a község területén – a szolgáltatást igénybe vevő megbízásától függően – a szükséges engedélyekkel rendelkező vállalkozói feladatkörbe tartozik.

(3) A temetkezési szolgáltatások körébe tartozik különösen a temetések lebonyolítása, a temetéshez szükséges kellékek, cikkek értékesítése, eszközök kölcsönzése, a helyi és a távolsági halott szállítás lebonyolítása.

Temetés, a temetkezés rendje

4. § (1) A temetőben a jóváhagyott parcellázási terv alapján, soronként lehet temetni. Ha parcellázási terv nem tünteti fel a temetési helyeket, a Polgármester jelöli ki a sírok helyét.

(2) A temető sírhelytáblákra, sírhely sorokra kerül felosztásra. A gyermeksírhelyek, urnasírhelyek és díszsírhelyek számára külön sorok szolgálnak.

(3) A parcellázási terveken folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok, sírhelyek teltek be, illetve melyek szabadok.

(4) A temető parcellázási terve az önkormányzati hivatalban tekinthető meg.

5. § (1) A temetőben temetkezésre szolgálnak:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) gyermeksírhelyek,

d) hant nélküli sírhelyek, (urnák elhelyezésére)

e) családi sírhelyek,

f) díszsírhelyek.

(2) A sírhelyek mérete:

a) egyes sírhely: 220 cm hosszú, 120 cm széles,

b) kettes sírhely: 220 cm hosszú, 220 cm széles,

c) gyermeksírhely: 160 cm hosszú, 80 cm széles,

d) urnasírhely (hant nélküli sírhely): 60 cm hosszú, 60 cm széles,

e) családi sírhely: 220 cm hosszú, 440 cm széles,

f) díszsírhely: 220 cm hosszú, 120 cm széles.

(3) A sírhelyek egymástól való távolsága: a parcellázási tervnek megfelelően. Amennyiben a sírok közötti távolság nincs szabályozva, minimum 60 cm.

(4) Az elhunytat – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel - az eltemetés ideje szerint a sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(5) Az elhunytat az eltemettetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha a temetési hely fölött rendelkezési joga van.

(6) A temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásása (sírásás) a Polgármesterrel való előzetes egyeztetést követően kezdhető meg.

6. § (1) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt a talajban lebomló anyaggal burkolni lehet.

(2) A sírhely alapmérete egy koporsó, kettes sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(3) Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettes sírhelyet létesíteni nem szabad.

(4) Urnát urnasírba temetni, vagy sírhelybe rátemetni egyaránt lehet. Egy sírhelyben maximum 6 urna helyezhető el.

(5) A polgármester a település érdekében kiemelkedő munkát végzett személyiségek részére díszsírhelyet adományozhat. A díszsírhelyet úgy kell kialakítani, hogy az elhunyt házastársát rátemetéssel, területváltozás nélkül lehessen elhelyezni.

Temetési hely feletti rendelkezési jog

7. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 35 év, illetve ez az idő addig hosszabbodik meg, ameddig a hozzátartozók igényt tartanak a sírhelyre, és gondozzák a síremléket.

b) urnasírhely használati ideje 15 év.

c) díszsírhelyet a temető fenntartásáig meg kell hagyni.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, újraváltható, a meghosszabbítás, újra váltás időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(3) Urnasírba történő rátemetés a sírhely használati idejét nem módosítja.

Sírhelyek és ravatalozó használati díjának ideje és mértéke

8. § (1) A ravatalozó használatáért használati díjat nem kell fizetni.

(2) A temetést végző vállalkozó temetés után köteles a ravatalozót kitakarítani.

(3) A sírhelyek, urnasírhelyek megváltása és újraváltása térítésmentes.

9. § (1) A sírhely feletti rendelkezési jogot a létesítője, örököse, vagy az a személy gyakorolhatja, akinek jogosultságát a nyilvántartásba bejegyezték.

(2) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozó.

(3) A sírhely létesítőjének azt kell tekinteni, akit e minőségében a nyilvántartásba bejegyeztek.

Síremlék (sírjel)

10. § (1) Síremléket szilárd alapra kell elhelyezni.

(2) A síremlék, sírszegély nem foglalhat el a sírhelytől nagyobb területet.

(3) A temetési helyen elhelyezhető síremlékek, sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter.

(4) A temetőben a sírhelyeket körülkeríteni nem szabad.

A temető használatának rendje

11. § A köztemető folyamatosan egész nap nyitva van és látogatható.

12. § (1) A köztemetőbe a (2) bekezdésben foglaltak kivételével gépjárművel behajtani tilos.

(2) A köztemetőbe gépjárművel behajthat a köztemető fenntartásával kapcsolatban érkező gépjármű, a halottszállító gépjármű, és a temetkezési feladatot ellátó vállalkozás munkavégzéshez szükséges gépjárműve, melyek kizárólag a munkálatokhoz szükséges ideig tartózkodhatnak a temetőben.

(3) A köztemető területére történő behajtásra indokolt esetben a polgármester adhat külön engedélyt.

13. § (1) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetőbe kutyát bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(3) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához vehető igénybe térítésmentesen víz.

(4) A temetőben kizárólag kegyeleti céllal történhet gyertya és mécses gyújtás, melynél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen. Az esetlegesen bekövetkező tűzkár esetén a tűz okozója anyagi és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(5) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, virágokat letépni, a tájékoztató táblákat, épületet, bármilyen tárgyat megrongálni, beszennyezni, illetéktelenül eltulajdonítani, elvinni tilos.

(6) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot sem mint fenntartót, sem mint üzemeltetőt nem terheli.

(7) A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni tilos.

(8) A temetőben magánszemély síremléken kívül más létesítményt nem állíthat, egyéb tárgyat nem helyezhet el.

A sírgondozás szabályai

14. § (1) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott sírhelyet 30 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető vagy temetés esetén a megbízott temetkezési vállalkozó, vagy síremlék felállítása, felújítása esetén a hozzátartozó köteles gondoskodni.

(2) A sírhelyeken csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, gyertya, sírlámpa), valamint kifejlett állapotukban a 1,5 méter magasságot meg nem haladó növényeket szabad elhelyezni, ültetni. A sírhelyen elhelyezett tárgyak, vagy az ültetett növények nem nyúlhatnak túl a sírhely határvonalain.

(3) A sírhely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat hivatala kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat hivatala jogosult a növényzet vagy tárgy eltávolítására.

15. § (1) A sírok gondozásáról és a sírhely közvetlen környékének tisztántartásáról, gyomtalanításáról a hozzátartozók rendszeresen kötelesek gondoskodni.

(2) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő helyre, a kihelyezett konténerbe szabad tenni. A hulladékgyűjtő edényzetben kő, beton, háztartási hulladék, vagy bármi egyéb, nem a temetőből származó hulladék elhelyezése tilos.

16. § (1) A temetési hely gondozása, rendben tartása a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy feladata.

(2) A temetési helyek nem forgalomképesek. A rendelkezési jogról lemondani csak az önkormányzat javára lehet.

(3) A temetési helyen kívüli területre az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet növényt.

17. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, vagy körülötte a gondozáshoz használatos szerszámok és eszközök tárolása,

b) a temetési helyek környékét felásni, a temető területéről a talajt (földet) elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, közlekedését ne akadályozza, temetés alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal kell végezni, hogy más sírhelyeket ne rongáljon, ne szennyezzen be.

A temetőben végzett munkák

18. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – az önkormányzat hivatalához be kell jelenteni. A síremlék felállításához, felújításához, a síremlék elemeinek, sírkeret építéséhez szükséges építőanyag gépjárművel történő helyszínre szállításához a polgármester engedélye szükséges.

(2) Síremléket és építési anyagot a temető területére legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű gépjárművel lehet beszállítani.

(3) A síremlék alapjának készítésekor a talaj legalacsonyabb pontjához kell igazodni. Az elkészült síremlék alapja nem akadályozhatja a sírok közötti szabad közlekedést és nem keletkeztethet szintkülönbséget.

(4) A köztemető területére csak kész síremléket, valamint a sírbolt és a sírkeret építéséhez szükséges építőanyagot lehet bevinni. Az anyag tárolási helyét és módját a polgármester jelöli ki. Építőanyag a munkavégzés idején kívül a temető területén nem tárolható.

19. § (1) A síremlék felállításakor, javításakor, felújításakor keletkezett hulladékot, törmeléket, szétbontott régi keret anyagát a kivitelező köteles a munkavégzés napján a munkavégzés befejezését követően elszállítani.

(2) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére munkanapokon 7.00 órától 17.00 óráig, szombaton 7.00 órától 12.00 óráig kerülhet sor. Vasárnap és ünnepnapokon, valamint temetés ideje alatt síremlék beszállítása, felállítása, javítása, egyéb munkák végzése tilos.

(3) A temetők útvonalain tilos a munkavégzés. A közlekedési utakon bármilyen anyagot lerakni, tárolni, építkezés céljára előkészíteni tilos.

(4) Az erősen megrongálódott, balesetveszélyes síremlék helyreállítására az önkormányzat hivatala a sírhely felett rendelkezni jogosult személyt felszólítja. A felhívás eredménytelensége esetén az önkormányzat a síremléket eltávolíthatja, elbonthatja.

20. § A lezárt temetőben temetkezési tevékenység nem végezhető.

Nyilvántartások vezetése

21. § A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából az önkormányzat hivatala nyilvántartó könyvet, betűrendes névmutatót, temető térképet vezet. A nyilvántartó könyvbe a temetés és urnaelhelyezés időrendi sorrendben kerül bejegyzésre.

ZÁRÓ RÉSZ

22. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

23. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2005. (X. 14.) önkormányzati rendelet.